Pomologik till Nöjesguidens ölmässa i Stockholm

10:11 1 Apr 2022

Att jämföra cider och öl är som att jämföra äpplen och päron. Vi struntar i det och tar istället ett snack med Johan Sjöstedt på Pomologik som gör torr hantverkscider på äpplen och päron från Sörmland. Den 2 april kommer Pomologik till Nöjesguidens ölmässa på Norra Latin.

Hur uppkom idén att starta musteri?
– När jag gick min sommelierutbildning kom jag för första gången i kontakt med riktigt bra cider från Frankrike och England. För någon som var så insnöad på vin så var det en uppenbarelse att prova produkter baserade på äpple som var i paritet med vin. Då formades själva tanken om att vi i Sverige borde kunna göra minst lika bra drycker. Efter det tog det många år av experiment innan vi hade hittat vägen framåt. Först 2017 kände jag att jag hade den kunskap som krävdes för att tillverka en cider som jag ansåg vara bra nog, och sedan dess har jag jobbat heltid med att göra just det.

Beskriv er ciderstil!
– Ren och äpplig med ett fokus på äppelsort, årgång och växtplats. Vi tillverkar många olika sorter, allt från en törstsläckare för en dag på stranden till sådana som serveras på toppkrogar. Olika sammanhang men alltid med stor respekt för råvaran.

Ni har kammat hem en drös medaljer, vad gör er cider till den bästa?
– Kunskap och erfarenhet. Det finns inga genvägar till den perfekta cidern och jag är en av dem i Sverige som hållit på längst. Det i kombination med en strävan efter att göra en cider i världsklass som gör att man ständigt utvecklas. Vi gör bättre cider för vart år som går.

Var växer Sveriges bästa cideräpplen?
– I Mälardalens skogar. Vildäpplen är den renaste formen av äppel-terroir vi har. Dem har en karaktär som inte går att fejka eller imitera. 

Vilka andra svenska cidertillverkare håller ni som favoriter?
– Alla som gör cider på 100 procent frukt. Det finns så otroligt mycket att välja på nu och i så vilt skilda stilar. Det tillkommer dessutom nya hela tiden. En av årgångens stjärnskott är Udda cider, väldigt imponerad av vad dem gjort på så kort tid, bra hantverk.

Vad kännetecknar en kvalitetscider?
– Att den kan komplettera en måltid på samma sätt som ett bra vin. Karaktär och komplexitet som kan matcha smakerna i modern nordisk gastronomi.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!