På gång i Malmö & Lund

Daniel Eriksson 18:05 28 Feb 2008
Våren har nått Skåne och det märks både på gator och torg och i feststämningen! Förutom massor av konst, konserter och klubbar händer det massor på våra teatrar.

Inkonst ger Hiphop-fetness
En tisdag blir snabbt den fetaste tisdagen av alla om man bjuder in ett gäng världsberömda hiphoppare. Inkonst presenterar stolt The 36 Years Hiphop Anniversary Tour med The Original Sugarhill Gang (Ja, Wonder Mike, Maester Gee och Hendog), Oldschool-hiphopfarsan Grandmaster Melle Mel, Kurtis Blow, DJ Grandwizard Theodore som uppfann scratchen och Air Force Crew med sin breakdance kommer till Inkonst den 18 mars. Airmax fur alle.

Ola Salo blir Jesus
Som alla vet är Ola Salo, The Ark, redan superstar så steget var kanske inte så långt till att han fick rollen som Jesus i Andrew Lloyd Webbers musikal, Jesus Christ Superstar. Musikalen har premiär på Malmö Opera den 31 oktober. Dessutom kommer Salo också att översätta Time Rices text i Jesus Christ Superstar. Det finns inget tak på Salos hus.

Spam-konst på Krets
Varför inte ta och göra något kreativt av alla porr-mail i inboxen. Precis så var det några konstnärer från Glasgow tänkte när de bestämde sig för att göra teckningar, videoverk, väggmålningar och konstpublikationer av Enlarge your penis-mail. Krets ställer ut Incredible Permanent Gains: a celberation of spam från och med den 1:a mars. Då är det vernissage och om man vill kan man få mingla på skotska.

Kinesiska drakar kommer starkt
Det är mycket Kina nu, och mer ska det bli. Kulturen i Lund har tema Kina 2008 och inleder med Drakar från Kina, en utställning om draken som symbol och dekormotiv. Förutom att kolla in den spektakulära utställningen kan du även prova dina drak-makar-talanger genom att göra en egen flygande drake i Drakverkstaden.

Hardcore Superstar på Mejeriet
En gång för fyra år sedan blev Fredrik Virtanen slagen av Hardcore Superstar för att de trodde att Fredrik hade skrivit att de var Dregen-kopior. Men det hade han inte! Så jag vågar inte skriva något om H S. Dock spelar de på Mejeriet i Lund den 6 mars.

Dolce Sicilia till Dockan
Eftersom ekologiskt är fett och fett är glass så öppnar Dolce Sicilia ytterligare en filial. Vi hade förstås önskat att caféet skulle öppna vid den nykitschiga rosfontänen i Folkets Park men eftersom dyr (men väl värd) glass passar en LV-plånbok bättre än en bottenrensad pengapung öppnar Dolce Sicilia i Dockan när solen blir lite varmare.

A Mountain Of One på debaser
Recensionen av bandet A Mountain Of One i Nöjesguiden förra året lät så här:
“A Mountain of one — Årets Bästa Utländska Skiva. // Carl Reinholdtzon Belfrage”.Recensionen genererade ett otaligt antal kommentarer på hemsidan som pekade på det magra innehållet. Men på riktigt — i bland är ord överflödiga. Skivan är enastående. Som the Guardian uttryckte det i en recension “Man skulle man kunna klubba till de forna technomusikernas toner, om det bara fanns sängar på klubben”. Spelar gör de på Debaser den 8 mars.

Rust är Färdigrustat
Sluta ensamdansa och tro att Malmö och dina nördbrillor är the shit. Den 29 februari öppnar Rust på Nörrebro igen. Efter branden är musikklubben nu helrenoverad med kakel och grejer. På invigningskvällen spelar Daniel Lemma och Ibrahim Electric.
 
Tegan And Sara på KB
The Con betyder bondfångare. Tegan and Sara döpte sin senaste skiva till just det, the Con. Skivan är sensationell, enäggstvillingarna från Vancouver väller ur sig sina breda textsjok och ibland välter de omkull publiken totalt. Nu är de två på turné och de kommer till KB den 13 mars. Ner på knä och tillbe indiepopens tvillinggudar.

Buck 65 på Debaser
När Buck 65 på ett regnigt Debaser i somras rappade fram sin konstnärliga hiphop på rim var det något i oss som brast. Han hade till och med ett nackskydd i ful sjukhusfärg på sig som han kom undan med. Den 4 mars spelar han på Debaser igen.

Ikizukuri öppnar vid Triangeln
Toshiko Lee är Sveriges old grand lady inom den japanska matkulturen. Hade det inte vart för henne hade vi antagligen haft fler fiskar kvar i haven men också färre ställen att spendera våra it-intjänade pengar på. Rå fisk regerar och någon som är helt med på det är Ikizukuri. Den 24 mars öppnar fiskkedjan sin tredje sushibar i Malmö. På Spångatan 9 precis vid Triangeln.

Umlautfestival på Jeriko
Jazz i Malmö bjuder till på Umlautfestival den 24 mars. Där får vi frottera oss i tre band som befinner sig i gränslandet mellan jazz, rock, blues och pop.  The Jolly-Boat Pirates spelar rövarjazz på svengelska, Shelly Blake-Plock är avant-folkimprovisatören från Baltimore, USA och Donkey Monkey spelar sin frenetic-hi-speed-free-boogie-woogie-improvisation. Det bästa på Jeriko sen Wildbrids & Peacedrums.

Jeriko ger Balkan-brass
Förr i tiden gav man sägner och namn i rakt nedstigande led till sin avkomma. Idag skriver man över kontraktet på sommarhuset i Cannes istället. Fast det bästa måste ju ändå vara att få ärva ett band. Det gjorde Marko Markovic när han fyllde år. Pappa Boban Markovic är fortfarande med i det 13 man starka bandet men sonen är numera ledaren för Balkans festligaste brassorkester. Se far och son med orkester på Jeriko den 28 mars.

Nytt café på Bergsgatan
I mitten av mars öppnar ett nytt café på Bergsgatan 20. Projektledarna för caféet är Sophia Ersson och Staffan Lindberg, Selfmade. Caféet ska fungera som en hybrid mötesplats där det kommer att visas konst, hållas livespelningar och föredrag. Selfmade arbetar med att sammanföra nätverk och förverkliga idéer så det är kanske här allt kommer att hända. Än så länge är det papper för fönstret men red. kan hälsa att kaklet går mot en ljusgrå nyans. Projektledarna avslöjade också att det absolut inte blir några färgglada border på väggarna. Tack för det!

Mando Diao äntrar Olympen
Slynglar, ni vet vem jag talar om. Javisst är det Mando Diao. Se kommer att hålla takten med foten och se för nonchalanta ut för sitt eget bästa på Olympens scen i Lund den 8 mars.

The Kills på Debaser
Torsdagen den 27 mars kommer Debaser att vara fullt. The Kills spelar och alla som bara älskar London-duon tror att de är ensamma om att lyssna sönder den punkinfluerade lofi-rocken. Men ack så fel. Nyligen spelade de på Nylonfesten i N. Y. C. Det säger allt.

Gun Holmström och Venus
Den antika marmorskulpturen Venus från Milo saknar armar. Så är det bara — det är så vi är vana att se henne. Men vad händer om man börjar reparera sådana ikoner? Sätter till nya kroppsdelar och ändrar på proportionerna, bara lite grann? I projektet Venus.not på Galleri 21 provar Gun Holmström hur långt hon kan dra manipulationen av digitala bilder. Hur långt från originalet kan man gå? Vernissage 9 mars.

Erwin Wurm — Spit in someones soup
Under hela mars kan du bli ditt eget konstverk på Malmö Konstmuseum. Österrikiske Erwin Wurms One Minute Sculptures är tänkta att utföras under ett par sekunder efter tecknade eller skrivna instruktioner. Utställningen Spit in Someones Soup sträcker sig från hans klädskulpturer från början av 90-talet, ända fram till de allra senaste verken.

Gentle Touch ger ut nytt
Kalmarkidsen i Gentle Touch släpper ny skiva på malmöbaserade Songs I Wish I had Written  den 19 mars. Den heter Memory of Savannah. Musikvideon till Peter von Hoegaarden som är ett av spåren på nya plattan finns på youtube.com. Den är snygg, svartvit och innehåller patrullerande män och skriker tyst men allvarligt Pet Shop Boys. Gentle Touch kan vi få se på Pastell, Jeriko den 20 mars.

Umlautfestival på Jeriko
Jazz i Malmö bjuder till på Umlautfestival den 24 mars. Där får vi frottera oss i tre band som befinner sig i gränslandet mellan jazz, rock, blues och pop.  The Jolly-Boat Pirates spelar rövarjazz på svengelska, Shelly Blake-Plock är avant-folkimprovisatören från Baltimore, USA och Donkey Monkey spelar sin frenetic-hi-speed-free-boogie-woogie-improvisation. Det bästa på Jeriko sen Wildbrids & Peacedrums.

 Doc Lounge har Vinslövs-tema
Tafatta människor från landet är det roligaste som finns. Vi vet, precis som att skjuta in en öppen dörr.  Ändå kan man inte låta bli att le när man ser det besatta minigolffolket i Plötsligt i Vinslöv. Gänget bakom filmen gör nu en efterföljare. Den är inte klar och har heller inget namn men delar av den kommer ändå att visas under Working progress-Vinslöv kväll på Doc Lounge. Den 17 mars på Inkonst.

En Afton ärar David Bowie
En Afton har gått från att vara en hypad afton vilken som helst till att bli den enda afton värd att hypa. Hittills har det hyllats kvinnor men denna gång blir det en man, eller nåväl, en androgyn man — David Bowie som äras. Magnus Carlsson från Weeping Willows, Kristofer Åkeson från Lamont, Irya Gmeyner och en väldigt hemlig gäst ska alla göra sin tolkning av Bowie. Onsdagen den 26 mars på Debaser är dagen D.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!