Bantorget 9

Daniel Eriksson 15:11 30 Apr 2014

 


bantorget9.jpg
Foto: Jesper Berg

Att restauranger bygger sin meny kring ett mellanrätts-koncept är något vi kroggäster har blivit allt vanare att se de senaste åren. Lyckas det, innebär det en variation av fantastiska smaker som lämnar dig sugen på bara lite till av allt. Misslyckas det lämnas du otillfredsställd med en mängd halvfulla tallrikar och en ofta saftig nota att betala. Bantorget 9, som har tio mellanrätter på menyn, visar sig tveklöst tillhöra den första kategorin. 

Enligt restaurangen själv är det råvarorna som står i fokus på Bantorget 9, och vi börjar ana att de talar sanning när vi får in de första rätterna: mörkokt purjolök, med sikrom, äggula och lökrötter (100 kronor) och en tartar på havskräfta med rädisor, lardo, råg och citronemulsion (160 kronor). Purjolöken har en fantastisk mör konsistens med hela smakregistret som en långsamt tillagad purjo bör ha, och kommer med en färskost med smak av rökt hö som är otrolig. Tartaren är liten till storleken men det glömmer vi snabbt när vi dyker in. Lardo, kräfta och vakuumbakad gurka har aldrig smakat så bra ihop tidigare. En mycket imponerande första rond.

Andra rundan bekantar vi oss med en sotad råbiff som kommer med grönpepparsmajonäs, picklad kålrot, friterade kålrotspröt och harsyra (135 kronor) som utan tvekan är kvällens vackraste rätt, men kanske också den bäst komponerade ur ett smakperspektiv. Precis som med skreitorsken, som kommer med fermenterad grädde och lardo (140 kronor), lyfts råvarorna fram i rätterna och de enkla, rena smakerna spelar huvudrollerna här. Avslutningen, som innebär en tjärad kalvbräss (135 kronor) och en koleldad jordärtskocka med lök och hasselnötter (95 kronor) når inte riktigt upp till de fyra första rätterna men det är det få andra rätter i Lund som gör om man ska vara rättvis. Genom hela menyn ser vi välkomponerade rätter som är tillagade med stor kunskap och kärlek. Något som också avspeglar sig i desserterna, ett pocherat äpple (85 kronor) och en gräddbulle med citron och timjan (55 kronor) som är att beteckna som fynd.

Bantorget 9 är ett välkommet tillskott till Lunds krogscen som erbjuder det mesta man önskar sig: bra service, trevlig atmosfär, fantastisk mat och ett stort kunnande om dryck. Vi ser fram emot att bekanta oss med kommande säsonger på Bantorget 9.

 

 

 

Adress: 
Bantorget 9 i Lund
Telefon: 
046-30 39 99,
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–lör 17–23.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.