Carsten Oliver Bieräugel går under namnet Ollanski när han trollar med papper, skalpell och dubbelhäftande tejp. Han har både illustrerat och skapat papperskonst för Nöjesguiden flera gånger tidigare – hängivna fans minns bland annat Rihanna-omslaget för #5 förra året och artikeln Barnmat för fint folk i årets #7– och till vårt senaste nummer, #9, har han gjort det magiska enhörningsomslaget ovan. Och en Illuminati-keps. Bland annat. Vi kunde inget annat än prata med detta geni till konstnär.
Har du alltid varit en pysslare? (Och det menar vi i ordets allra, allra bästa bemärkelse.)
– Alltså, på ett visst sätt har jag alltid varit det. Jag har ju redan tecknat och pysslat som ett litet barn och min mamma brukade säga att hon borde ha gift sig med en pappersfabrikant. Jag hade en större paus med mitt pysslande när jag pluggade men egentligen har jag alltid varit en pysslare, ja.
Ärligt, din papperskonst är så imponerande. Hur går du tillväga rent praktiskt?
– Det jag börjar med är att klura ut om och hur jag kan bryta ner ett 3D-objekt till enklare geometriska former eller om jag måste skapa ett mer komplicerat klippmönster. Sedan fortsätter jag med att konstruera, mäta, teckna och finputsa just detta klippmönster i den korrekta storleken. Det tar längst tid, till exempel så tog det två dagar att göra mönstret till min Nike Airmax 90-pappersmodell. Sedan är det ”bara“ att klippa ut alla delar av mitt klippmönster och sätta ihop dem. Rent tekniskt är det kanske som att skapa ett plagg - men det som gör det lite mer komplicerat är dock att papper inte är som tyg och man måste vara försiktigare när man hanterar det.
Du är, förutom konstnär, doktor i biomedicin med inriktning molekylär neurobiologi. Pust. Påverkar det din konst?
– Egentligen skulle jag inte påstå det men på något sätt gör det ju det ändå. Inte ämnesmässigt utan mer på sättet jag närmar mig fråge- eller problemställningar. När jag gick en vetenskaplig utbildning så lärde jag mig ju ett speciellt sätt att tänka, eller bättre sagt, att strukturera mina tankar. Det gör jag ju fortfarande och det hjälper mig med mitt arbete. Det skulle vara jättecoolt att någon gång komma tillbaka till anatomi eller neurobiologi eller kemi rent ämnesmässigt i min papperskonst. Jag vet bara inte riktigt hur ännu eftersom jag har andra projekt som jag måste få ut ”ur mitt system“ först, så att säga.
Är pappersenhörningen på framsidan av Nöjesguiden #9 en referens till de pappersfigurer karaktären Gaff viker i Blade Runner?
– Yes! Coolt att du gjorde denna connection, haha. Den är en referens och ett statement om hur fucking random hela världens religiösa föremål för dyrkan är, så varför inte en enhörning med vingar.
För mer av Carsten, se här.