Inom separatistiska, icke-vita forum får jag höra ledtrådar om planer på en ny hiphop- och r’n’b-klubb i Stockholm. Projektnamnet är ”SWEAT” (!) och min nyfikenhet vaknade till direkt. Jag tog kontakt med initiativtagaren George Chamoun och frågade vad separatism inom klubb innebär för honom.
Vad är målet med SWEAT?
– Vi vill skapa ett separatistiskt rum för oss som rasifieras där vi för en gångs skull inte är i minoritet, även om vi samtidigt förstår att vi alla inte utsätts för samma typ av förtryck och kan ha olika erfarenheter av rasism. Det vi har gemensamt är att vi rasifieras. Vi vill att rummet ska bli ett rum där vi kan vara oss själva utan att behöva anpassa oss till vithetsnormen, ett rum där vi slipper känna oss som exotiska inslag i en annars helvit klubbmiljö. Jag tror dock att utmaningarna kommer att vara många, till exempel kommer vi behöva definiera exakt vad ordet ”rasifierad” betyder och vilka som får och inte får ta plats, och det känns alltid kontroversiellt.
Varför behövs ett separatistiskt initiativ på Stockholms klubbscen?
– I och med det politiska klimat vi har där ett parti, SD, som är extremt rasistiskt, sexistisk samt HBTQ-fientligt har fått så mycket makt och inflytande tror jag att folk allt mer känner behov av rum där de kan känna sig trygga och finna gemenskap och styrka. Vi är många som tröttnat på att inte komma in på ställen på grund av vårt utseende. Jag har också tyckt att det saknats en klubb som spelar bra hiphop och r’n’b där initiativtagarna är rasifierade och där majoriteten av gästerna inte är vita medelklasshipsters som lyssnar på hiphop ironiskt.
Ser du någon problematik med att utesluta andra på grund av hudfärg?
– Det är en intressant fråga. Tänk så här: Varje dag blir rasifierade nekade i dörren på klubbar ”på grund av hudfärg”. Det är ingen som bryr sig. Jag har varit med om det, många av mina rasifierade vänner också. Vi får acceptera faktum och vända hem igen. Varför skulle en separatistisk klubb, en trygg plats för oss, vara provocerande?
Och för den som äntligen hittat hem och vill vara en del av planeringen, hur går den tillväga?
– En stor del av kommunikationen sker via vår Facebook-grupp där alla som är intresserade kan gå med. Dock är den hemlig, du måste bli inbjuden av någon som redan är med i gruppen. Men du kan även mejla mig (klubbsweat@gmail.com).
När planerar ni att lansera?
– Vi hoppas på att ha premiär någon gång i början av nästa år.
George Chamoun är frilansande multikonstnär som bland annat håller på med foto, videokonst, grafisk design och regisserar musikvideor. Han gick ut Konstfack förra året med en kandidatexamen i smyckeskonst.
BÄST JUST NU
Berns 2.35:1
Nattklubb, Berzelii Park, öppet: fre–lör 23–05
Gallery 2.35:1 på torsdagskvällar är on point. Inom konstprydda väggar möts utbytesstudenter och klubbprofiler i symbios med noggrant utvald musik. 18-årsgräns, fri entré och fatöl i vinglas = inga ursäkter.
Mahoyo
DJ-kollektiv
Aldrig går en Mahoyo-kväll förbi utan att jag står bländad av magi. Farah Yusuf samt systrarna MyNa och Pia Do skapar detta kreativa kollektiv. Gruppen jonglerar mode, konst och dj-sets där allt de skapar kretsar kring genusfrågor och etnicitet. Flera gånger har de tagit med sig sin inspiration och smittat andra i workshops världen över. Jag vill vara där Mahoyo är.
Boqueria Torg
Barklubb, Jakobsbergsgatan 17, öppet: tors–lör 17–02
Fri entré, trevlig personal, mat riktigt sent, fullsmockat av snygga människor, stans bästa gin & tonic, makalösa dj-bokningar och landets bästa toaletter. Ska jag fortsätta?
Stad:
Kategori:
Publicerad i tidning:
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.