Nuda:Beyond vill hjälpa dig att navigera i ditt spirituella liv

13:20 18 Jun 2020

Nuda bjuder in sina läsare till en alternativ värld med sin senaste bok Beyond

Kreatörerna Frida Vega Salomonsson och Nora Hagdahl driver Nuda tillsammans. Nu släpper duon sin tredje bok Beyond som handlar en alternativ värld. Syftet med Nuda:Beyond med är att navigera läsaren i dennes spirituella liv, och detta med hjälp av några av världens främsta och kändaste personer inom sina respektive yrken. 

Vad betyder spiritualitet för Nuda? Vilken känd modeskapare berättar att gud lika gärna kunde ha varit en kanin? Och vad vill Christer Fuglesang göra med rymden? 
F:Nuda:Beyond är den enda kartan och kompassen du behöver för att navigera i ditt spirituella liv. Vi ger olika infallsvinklar på att vara människa i en knepig värld. Kanske kan vi beskriva det som en självhjälpsbok. 

N: Nuda gör publikationer som genom kultur och vetenskap, tankar och bilder, undersöker ett tema. I vår nya bok Beyond kan man läsa om hur astronauten Christer Fuglesangs vill kolonisera rymden, eller om performancekonstnären Marina Abramovićs tankar om parallella universum. Regissören Roy Andersson berättar att han inte alls tror på ett liv efter döden och filosofen Martin Hägglund skriver om vi måste se livet som ändligt för att kunna uppskatta tiden vi har tillsammans.
F: Girlsskådespelerskan Jemima Kirke säger att den enda spiritualitet hon tror på är kärlek och Acne Studios grundare Jonny Johansson berättar att Gud lika väl kunnat vara en kanin om man frågar honom. Den (ö)kända skedböjaren Uri Geller samtalar med konstnären Carl Michael von Hausswolff om sina möten med den andra sidan och liv från andra planeter och New York Times darling, vetenskapsjournalisten Michael Pollan, uppmanar till en psykedelisk renässans.

Foto – Isak Berglund Mattsson-Mårn.

Ni har döpt den till Beyond, varför?
F: I boken har vi försökt kartlägga delar av vår existens som är Beyond, bortom på olika sätt. Bortom vår planet, bortom det vi kan se och ta på, bortom här och nu.
N: Men framförallt är B, Y och O är oerhört snygga bokstäver - no?
F: Låt mig sjunga Daft Punks låt Beyond: Beyond dreams, Beyond life, You will find your song, Before sounds to be found, Close your eyes and riiiiise. 

Detta är den tredje upplagan, hur skiljer den sig från de tidigare?
N:
We always hit harder better faster stronger!
F: Mer coola kändisar...
N: Mer intellektuellt stimulerande!
F: Jag skäms mindre över denna än föregående.

N: Men skammen finns alltid där.
F: Men den är också helt jävla otrolig?
N: Världen har eventuellt fått ett åttonde underverk.
F: Beyond kastar sin skugga över pyramiderna.

Hur kom ni fram till temat?
N:
Efter många timmar spenderade i olika altered states verkar idéer snarare komma till en än tvärtom. Intresset för världen bortom är väl en form av eskapism - men är inte det mesta som händer där ute i verkligheten just nu, en enda stor besvikelse? Jag ville undersöka platsen där färgerna var klarare och mystiken lever.
F: Jag kände att jag hade många frågor efter att förra sommaren varit på ett co-creation tantra-ish bröllop och blev sen tvingad av min kille att läsa A New Earth av Eckhart Tolle. Det var en tankevärld jag inte hade befunnit mig i innan, som jag initialt föraktade, men sen ändå ansträngde mig för att öppna upp inför. Som en ångestfylld person kan det vara bra att lära sig att man inte alltid behöver vara sina egna tankar, eller känslor. Man kan observera dom, känna dom och sen låta det passera. Utan att låta det definiera en. Just idag är jag stark, just idag mår jag bra.

Ni säger  att många vänder sig till det spirituella för att fly verkligheten, vad tror ni vi kommer vända oss till efter denna ”trend”?
N:
Att vara mindful innebär att vara närvarande i detta nu och inte rusa händelser i förväg. Kan någon i detta läge säga var vi är på väg?
F: Efter Beyond kommer ingen längre att vilja fly verkligheten.

Vilket verk i boken tycker ni mest om?
N:
Mitt absoluta favorit piece är Uri Gellers samtal med konstnären Carl Michael von Hausswolff. Innan vi fick samtala med herr Geller skickade han över fyra videos till oss i studiesyfte, där han berättar om sitt arbete med CIA, hans möten med det övernaturliga och hur man kan få kontroll över sin mind power energy publicerade på Youtubekanalen Gaia. Carl Michael tunear in på samma frekvens och resultatet blir ett samtal som snuddar galenskapen. Verklighet och fiktion, lögn och sanning, myt och realitet flyter samman. Vi lyckades även få till en intervju med den andra sidan, då Cecilia Edefalk genom en seans tog kontakt med Hilma af Klint för att vidarebefordra några frågor ställda av vår redaktör Astrid Birnbaum, även detta en favorit.

F: Intervjun med Marina Abramović är väl bokens kronjuvel. Personligen är jag mest exalterad över att vi besökte den hippa möbeldesignern Max Lamb’s studio i London, när han sa “I know that the furniture I make is fucking uncomfortable”, skrattade jag högt. Sen är jag också otroligt nöjd med att vi fick till intervjun med Roy Andersson, vi gick och knackade på dörren till hans studio på Sibyllegatan i januari och bara “hej vi gör en tidning, snälla förbarma dig över oss”.

Vilken konstnär hade ni helst velat flytta till mars och varför?
N: Vissa konstnärer kanske hade gjort sig bättre i en utomjordings ögon. Jag känner mig rätt less på den konst som är concerned med verkligheten och vill berätta för oss vad vi ska tycka och känna inför den.
F: Det finns säkert många konstnärer som man hade velat skicka upp i rymden, för att kunna berätta för oss här hemma om hur det är där ute. Som hade haft ett mer intressant perspektiv på platser bortom vår planet än Elon Musk. Kanske kan vi skicka dit Hilma af Klint, men något säger mig att hon kanske redan är där.

Nuda: Beyond finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!