Foto: Johan Paulin/SVT

Nu flyttar Ninas dotter in på Djurgårdskällaren

13:28 23 Sep 2019

Nykomlingen Julia Heveus spelar Nina Löwanders dotter i säsong tre av Vår tid är nu. Under inspelningen lärde hon sig hela manuset utantill och gick in i det så mycket att hon glömde bort att det ska sändas på tv.

Vår tid är nu har med sina drygt 2,5 miljoner tittare blivit Sveriges mest sedda dramaproduktion på över ett decennium. När den tredje säsongen har premiär i höst är det med flera tillskott i ensemblen. En av dem är 23-åriga Julia Heveus, som debuterar som Christina, dotter till Hedda Stiernstedts karaktär Nina Löwander.

Christina gjorde entré i Vår tid är nu redan i första säsongen, då som en liten flicka. När vi återser henne i säsong tre är det år 1968 och Christina har blivit 19 år gammal.
– Christina är nyfiken, social och utåt. Hon har en stark vilja och är målinriktad. Nu är hon i en tid i livet då hon vill hitta sin person och gå sin egen väg, ta reda på vem hon är i världen, säger Julia när jag träffar henne på ett konditori i Stockholm.

Precis som i de tidigare säsongerna utspelar sig de nya avsnitten huvudsakligen på den fiktiva restaurangen Djurgårdskällaren. Julia själv är uppvuxen i Stockholm och läste sin andra termin på Calle Flygares skådespelarprogram när hon landade rollen som Christina.

I början av utbildningen började Julia söka sig till olika kortfilmsprojekt för att få erfarenhet. Under en inspelning fick hon reda på att en tredje säsong av Vår tid är nu skulle spelas in och att de sökte skådespelare. Hon bestämde sig för att ge det ett försök.
– Jag visste inte ens hur man gick tillväga för att söka, men jag fick en mailadress till castaren. Sedan gick det två veckor, och jag hade i princip glömt bort mailet när Ann Christin på SVT ringde och sa att de ville träffa mig för en provfilmning. När jag fick läsa om Christina som karaktär och alla scener tände det till, jag fick tunnelseende för att jag ville ha rollen så mycket. Det var lite som att vara nykär, jag fick svårt att sova och äta och det fanns liksom inget annat än att jag skulle få den.

För de allra flesta är det här det första de ser av dig. Har du haft prestationsångest över det?
– Ja, verkligen. När jag fick rollen blev jag såklart sjukt glad, jag stod bara och skrek och grät. Det kändes så overkligt. Sedan tog det ett tag innan jag förstod att jag verkligen skulle göra det här. När jag fick manuset kände jag mest ”shit, hur ska jag lära mig det här, ska jag lära mig alltihop?”. Det resulterade i att jag lärde mig i princip alla scener och repliker, även de som inte var mina. Med tiden blev jag tryggare och insåg att det faktiskt räckte med att kunna mina egna repliker.

Originalensemblen i Vår tid är nu åldras över 25 år under seriens gång och Hedda Stiernstedt, 32 som spelar Nina transformeras från en partyglad 19-åring till en 45-årig tonårsmamma. Julia Heveus är så gott som jämngammal med sin karaktär Christina och har kunnat relatera till henne, men hon stötte också på utmaningar under inspelningarna.
– I början jobbade vi väldigt mycket med energi, eftersom det i verkligheten inte är särskilt stor åldersskillnad mellan mig och Hedda Stiernstedt. I serien är hon ju Christinas mamma. Jag fick jobba mycket med att ta upp energin och Hedda fick jobba tvärtom. Christina gör också en ganska lång resa och det har varit många känslomässiga scener. För min del har det handlat väldigt mycket om att gå in i känslan, framför allt i scenerna som kommer i slutet av säsongen. Jag har varit så inne i det att jag glömt att folk ska se det här sen.

Har du behövt agera annorlunda än du hade gjort om det var en produktion som utspelade sig 2019?
– Ja, lite grann. Dels är det politiskt turbulenta år under den tiden, och en del av handlingen rör det. Jag var också nervös för nattklubbsscenerna, att få det att faktiskt se ut som att man dansar på 70-talet. Vår regissör Harald Hamrell skickade en del inspirationsvideor. Seriens stora teman är tidlösa, så på det sättet är vissa saker precis som de skulle vara idag.

Har det varit en bra skola?
– Ja, verkligen, jag gjorde ju allt för första gången. Oskar Laring som spelar Maggans son Uno har samma bakgrund som jag. Han gick också Calle Flygare, men slutade något år innan mig, så vi kom in i det här tillsammans och var lite så ”okej nu kör vi, hur gör man?”. Vi fick verkligen mycket stöd av varandra. Morten Vang Simonsen som kommer in i serien samtidigt och spelar den nya karaktären John var också ett bra stöd, vi kom väldigt nära varandra. Man hade såklart mycket kontakt med alla bakom teamet. Harald Hamrell som regisserar de första fyra avsnitten var väldigt proffsig, han såg till att man kände sig som en i gänget och det gick väldigt fort att känna sig trygg.

Vår tid är nu sänds på SVT1 under hösten med start 28 oktober.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!