Novembers bästa musik, enligt en föredetting

17:40 1 Dec 2020

Istället för spelningar fokuserar musikvärlden på nya och återutgivna album den här hösten. Här är de tio musikupplevelser som Nöjesguidens egen Mr November, förra musikredaktören Patrik Forshage, uppskattat mest under månaden. 

Matt Sweeney och Bonnie 'Prince' Billy - Make Worry For Me (flexi 7”, Domino/Playground)
Skivbolaget skickade nyss en flexi gjord i kartong till hängivna fans, men nu finns den udda sången tillgänglig för vidare kretsar och i lyssningsbara format. 
 
Cabaret Voltaire - Shadow of Fear (album, Mute/Playground)
Han har visserligen inga fler medlemmar med sig när Richard H Kirk återupplivar Cabaret Voltaire efter ett kvarts sekel, men all ursprunglig avantgardistisk elekronisk pålkransinspiration finns kvar, kombinerat med all den nyfikenhet på innovation som har fått Kirk att utforska samtida rytmisk elektronisk musik på daglig basis sedan dess.
 
Molchat Doma - Monument (album, Sacred Bones/Playground)
Man kan sakna den robusta industri- och Cabaret Voltaire-elektroniken från de första skivorna, men när Belarus stoltheter går vidare till indiepop som låter som tidiga demos av New Order och The Smiths finns ingen anledning att deppa. 
 
Prefab Sprout - Steve McQueen (återutgåva, Kitchenware/Sony)
Den är inte bara en av världens bästa popskivor genom tiderna. Den är dessutom remastrad. Och som bildskiva snyggare än någonsin. 
 
Niccokick - Love Can Be A Wonderful Thing (Låt)
Men lägg av, hur åstadkommer Andreas Söderlund det här? Inderock har inte låtit så här bra sedan Niccokicks tidiga demo-inspelningar för ....vadå?... mer än 15 år sedan. 
 
Lou Reed - New York Deluxe Edition (återutgåva, Rhino/Warner)
Det var ett av hans allra bästa album som det var, med perfekt balans mellan ilskna NYC-liberala angrepp på det sena 80-talets makthavare (inklusive Trump, minsann), starka rocklåtar och Lou Reeds säregna tillkrånglat minimalista jazzinfluerade elgitarr. Som deluxeugåva med liveset, med b-sidor och demos, och med en underhållande och avslöjande instruktionsdemo steg-för-steg till hans musiker är den än mer sensationell. 
 
El Perro Del Mar - Free Land (album, Ging Ging)
För dramatiken. För skönheten. För nyskapandet. 
 
Robert Wyatt - His Greatest Misses (återutgåva, Domino/Playground)
I’m A Believer. At Last I Am Free. Shipbuiding. Tre av världens bästa tolkningar på en och samma utgåva, och ett stort antal andra missar av samma kaliber. 
 
Lambchop - Trip (album, Merge/Playground)
Lambchop är mer återhållet tystlåtna än någonsin i sina jazziga covers, och det är härligt. Utom när de brister ut i kraftfull expressionism i tolkningen av Mirrors Shirley, men det är också härligt. 
 
Young Marble Giants - Colossal Youth (40th Anniversary Edition) (återutgåva, Domino/Playground)
Runt 1980 kämpade musikens rebeller hårt med att försöka överrösta varandra. Stuart Moxham, Allison Stratton och Phil Moxham viskade istället, sprött och vänt, och en värld av introverta framtida Belle & Sebastian-medlemmar inte bara lystrade utan förstod att det fanns plats i musiken också för dem. Den goda smaken kräver visserligen att du redan äger alla de samlingar, singlar och EP-skivor som utgör bonusmaterialet här, men det hindrar å andra sidan inte från att skaffa dem också i detta behändiga format.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!