Nya restauranger på Liseberg och nya attraktioner på Gröna Lund. Efter ett mardrömsår har våra nöjesparker återigen öppnat för besökare, och peppen går inte att ta miste på.
Att 2020 var ett nattsvart år för väldigt många behöver vi väl knappast älta om igen. Icke desto mindre blev landets nöjesparker i allra högsta grad bland de som ekonomiskt drabbades värst. Desto mer glädjande för samtliga inblandade då att den 1 juni blev en öppningens dag för i stort sett samtliga parker, och att de återigen kan välkomna besökare denna sommar - om än med en del restriktioner. Vi frågade Gröna Lunds vd Magnus Widell hur det kändes när han insåg att de faktiskt kommer kunna ha öppet denna sommar.
– Vi har jobbat för att vara öppna hela tiden och tänkt att det här beslutet måste komma för eller senare. Så när det väl kom kändes det bra, men den största känslan var en lättnad faktiskt.
Hur har det gått hittills?
– Det går ganska bra. Vi har gjort om processen kring hur man köper biljetter rätt mycket med slottider och liknande, men också på plats här med trängselvärdar och markeringar för att följa alla restriktioner. Just nu får vi bara ta in 3 200 och jämfört med en tisdag ett normalår hade vi kanske haft runt 12 000 besökare. Men ekonomin börjar gå ihop just eftersom vi kan köra slottider.
Fanns det något tillfälle under förra året där du kände att nä, nu fan kastar jag in handduken och skiter i detta?
– Min inställning blev snarare att jag skulle fokusera på att vara ledare. Det är klart att jag var väldigt trött. Jag ville verkligen inte ge upp.
"Jag ville vara en del av organisationen som ska rädda Gröna Lund"
Vad fick dig att låta bli?
– Jag ville vara en del av organisationen som ska rädda Gröna Lund.
Det måste ändå finnas en motsättning i att driva en nöjespark där folk ska ha roligt, och försöka hålla näsan över ytan under ett år då man absolut inte får ha just roligt.
– Det blir ett förvirrat tillstånd i huvudet på en, man är så inrutad i vårt dna.
Går det att se något positivt alls med förra året?
– Vi var tvungna att ställa om vår verksamhet på flera plan, bland annat genom att trimma vår organisation. Samtidigt har vi tappat mycket värdefull kompetens. Har tvingats driva på det digitala.
Trots det tuffa pandemiåret har man inte valt att skjuta upp byggandet av den nya berg och dalbanan Monster som är en 700 meter lång och 34 meter hög konstruktion med en toppfart på 90 km/h. Attraktionen är Gröna Lunds dyraste på 100 år och har totalt kostat över 400 miljoner kronor.
– Det är utan omsvep det största projektet i vår historia, och det var bara slutetappen som gjordes under pandemin.
Ni har en hel del nyheter att locka med i år, hade det varit möjligt även utan den här pausen?
– Vi fick lite mer tid att jobba på detaljer men det är inga större grejer.
Under pandemin har såväl Magnus Widell som hans kollegor i branschen yttrat sin besvikelse med hur de gång på gång fått vänta på besked från regeringen om hur eller ens om de ska kunna bedriva sin verksamhet, ett perspektiv de har gemensamt med många krögare.
Om vi ska försöka bortse från hur det senaste året har sett ut och istället blicka framåt, vad är viktigast för er i nuläget?
– En sak är givetvis att se till att vi får ersättning, men det är det tråkiga svaret. Det roligare är att vi successivt ska få komma tillbaka. Tittar vi på större arrangemang som konserter och liknande får det emellertid bli först nästa år.
Vad ska du själv göra i sommar?
– Jag tror att jag kommer att jobba väldigt mycket, men får nog lite semester i augusti med mina barn.
NYHETER FRÅN FÄLTET
Gröna Lund
Förutom den nya världsunika berg- och dalbanan Monster stoltserar Gröna Lund med en rad nyheter, däribland sex nya matupplevelser samt den kryddiga baren Spice Bar för de vuxna. Den sistnämnda har dessutom perfekt utsikt över just Monster.
Liseberg
Sveriges största nöjespark lockar inte bara med en helt växtbaserad restaurang, utan presenterar totalt tre gastronomiska nyheter. Utöver The Green Room öppnar även paradrestaurangen 1923 med utsikt över stora scenen, samt barnrestaurangen Bergs Bistro i Kaninlandet.
Kolmården
Den 5 april fick gorillaflocken på Kolmården ytterligare tillökning, då Babule och Enzo fick sin första unge tillsammans, en liten gorillahane som blev den tredje att födas i Sverige.
Furuvik
Årets nyhet i Gävleparken Furuvik är en helt ny äventyrsbana med aktiviteter och utmaningar för hela familjen som har byggts upp på Äventyrsön.
Läs även: Döskalle & Mästerligt möter Magnus Widell.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.