Nina Kinerts sci-fi-epos

05:00 13 Nov 2010


Nöjesguiden mötte upp med Nina Kinert för ett inspirationssamtal. Om Star Wars.

- Men du, har du sett Star Wars?
 
Det är Nina Kinert som frågar mig. Naturligtvis har jag inte sett Star Wars. Men jag vet att den utspelar sig i rymden, att det finns en nyare version och en äldre, och att Darth Vader egentligen är Luke Skywalkers pappa.
 
Nina nickar.
- Men vi tar det från början. Titeln på min skiva till exempel kommer från piloterna från Star Wars. De heter sådant som red five, red six eller red two, och ledaren för dessa piloter heter just red leader. Och bara så du vet, de äldre filmerna är mycket bättre. De nya, som kom för inte så länge sedan, är så brutala. Hemska.
 
Jag förstår. Red Leader Dream är din fjärde skiva?
- Mycket riktigt. Det är min fjärde skiva, mitt epos, som jag inte visste att jag hade längtat efter att få göra men som jag nu äntligen har fått göra. Vad mer? Jo, jag spelade in den på Grammofonstudion, har producerat allting och bla, bla, bla. Men det är bara fakta.
 
Ditt epos, alltså?
- Jo, det är mitt epos eftersom jag har gjort den som min saga. Alla mina låtar beskriver känslotillstånd som jag har fört in i min berättelse, så att säga. Sen har jag skrivit allting som en saga i konvolutet, som du säkert har sett. Sagan handlar om en galen kvinna som vandrar på Star Wars-planeten Tatooine. Om jag önskade att jag var med i Star Wars när jag var liten så kanske jag ville ha en egen roll. Jag ville inte vara prinsessan Leia. Därför har nu jag skrivit min egen saga, istället för att bara drömma om det.
 
En sådan fascination kan förstås enbart uppstå ur ett riktigt barndomstrauma.
- När jag var väldigt liten så lekte jag och min bror med Star Wars-prylar. ”Okej, du får leka med mina Barbie-dockor om jag får leka med dina Star Wars-gubbar”. Men sen när jag var 12 så opererade jag ryggen och var hemma från skolan och drack blutsaft och tittade bara på Star Wars. Det var precis som att jag återupptäckte det igen och blev ganska galen i det. Jag var dessutom tvungen att hålla håret borta från ryggen för bandaget, så då gjorde min mamma massa olika prinsessan Leia-frisyrer varje dag.
 
Är du nostalgisk?
- Jag är romantiskt och nostalgiskt. Nostalgiromantiker kanske man kan kalla mig för? Jag romantiserar nog gärna saker som har hänt, däribland min barndom. Men jag tycker om dem sakerna som händer nu också!
 
Som vadå?
- Jaha, ja, nu måste man komma på det också, haha. Men jag gillar ju äldre musik bäst. När jag var så liten var jag så fascinerad av Lilla Sjöjungfrun. Just i Disney-versionen så handlar det så mycket om hennes röst. Annars så är det helt klart nostalgisk musik som Ladyhawk eller Bat for Lashes. När det gäller filmer så älskar jag Harry Potter och Sagan om ringen. Dem där låtsasvärldarna tilltalar mig.
 
…Och Twilight?
- Jag har faktiskt inte kommit in i det ännu. Jag satt faktiskt hemma hos en vän och tittade lite men då fick jag ha kudden upp till hakan. Det är så… pinsamt. Men jag kan faktiskt förstå varför man kan bli galen i det.
 
Red Leader Dream släpps 10 november hos Ninkina Recordings.
Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!