Du har förmodligen sett matchalatte på menyn i ditt favoritkafé eller smakat på ljusgröna efterrätter som har färgats med detta pulveriserade te. Men matcha har inte bara en Instagramvänlig färg, utan är också en mycket hälsosam dryck som ger en långvarig energikick, en unik smak och är fylld med massvis av hälsofördelar. Smaken är robust, jordnära och passar särskilt bra med mjölk.
Matcha översätts till pulveriserat te och är precis det - ångade och lufttorkade gröna teblad som stenmals till ett superfint pulver. Traditionellt tillverkas te genom att man blötlägger teblad i varmt eller kokande vatten i några minuter för att sedan kassera tebladen.
För att göra matchate rörs det finmalda pulvret ut i varmt, inte kokande, vatten tills det skummar. Sedan dricker man hela drycken och inget silas bort. Eftersom man konsumerar hela bladet får man i sig mer antioxidanter och andra näringsämnen som klorofyll.
Matcha utvinns ur teplantor som har en mycket exakt odlingsprocess. Teplantan är Camellia sinensis och från den får man även vitt, grönt och svart te. Tesorten har druckits länge i Kina och Japan. Det har en unik, salt umamirik smak som kommer från den arbetsintensiva odlingsprocessen där tefälten skuggas och plastas in. Det är också anledningen till att matcha är så rikt på antioxidanter.
Precis som traditionellt grönt te innehåller matcha antioxidanten epigallokatechingallat (EGCG). Men nivåerna är vanligtvis mycket högre i matcha än i traditionellt te och en studie från 2003 upptäckte att det kan vara så mycket som tre gånger högre nivåer.
Äkta matcha kommer från Japan
Det finns många matcha pulver av hög kvalitet, men en del varianter är inte odlade i Japan. Leta alltid efter ett te som är odlat i Japan, eftersom det är den äkta matchan. Allt annat är pulveriserat grönt tea som absolut kan vara gott, men det är inte den autentiska varan.
Kina tillverkar också pulveriserat grönt te som finns i många butiker som även säljer japanskt te. Pulveriserat grönt te kommer från Kina från början och ordet matcha är ett kinesiskt ord. Det var dock Japan som utvecklade metoderna för odling och förädling.
Välj finmalet pulver av hög kvalitet
Den högsta kvaliteten har gradering A och kallas för ceremoniellt te. Japanerna använder matcha i teceremonier och till det används endast matchapulver av allra högsta kvalitet. Det är mycket finmalet och ger ett lent resultat, oavsett om det vispas med 80 gradigt vatten för att bli te eller blandas in i degen för att göra vackra macaroner.
Någon annan kvalitet kan ge ett mer grynigt resultat och lämpar sig inte för alla användningsområden, men det kan vara ett billigare alternativ som är fullt tillräckligt för till exempel smoothies där det inte behöver vara lika finmalet.