MBFW: tre rookies talar ut

10:41 24 Jan 2014



Stockholms modevecka är äntligen här! Vi menar det. Jo, det gör vi. Nu följer tre dagar av efterfester, att halka runt kring Berzelii park, och intensiv modebevakning. För att komma i stämning pratade vi med tre av de märken som ställer ut under rubriken "rookie", ett initiativ för att främja nytt svenskt mode: Isabell Yalda Hellysaz, Michelle Urvall-Nyrén för Ever Rêve, och även André Lorenz Stock för Black Book. Det visar sig, som kanske kunde anas, att vissa av dem knappast är några rookies i ordets bokstavliga bemärkelse.



Isabell Yalda Hellysaz är en svensk-persisk designer med en minst sagt gedigen utbildning och en för dagens modevärld ganska ovanlig syn på sitt skapande: det ska gå långsamt. Här pratar hon om drömmar, rötter och det berömda plastvisiret.

Dina kläder är på något sätt är lika delar superskandinaviska – främst färgerna, kanske – och mer klassiskt modehus-europeiska. Hur kommer det sig?

– Det kanske beror på att jag har en skandinavisk attityd men har spenderat ganska mycket tid i London som är super cosmopolitan. Det är två rötter som har blivit en och jag antar att det sätter spår i mitt sätt att designa.

 

Var kommer din inspiration ifrån?

– Den kommer från överallt. Det kan vara allt ifrån filosofi till en dokumentär eller en dröm. Jag är dagligen omringad av så mycket inspiration, det är bara en tidsfråga hur och när jag snappar upp något. Det känns verkligen som att det klickar i mitt huvud när jag ser något som inspirerar mig.  

 

På tillkännagivandet av Lady Gagas skiva/konstprojekt Artpop bar hon ett plastvisir som du skapat. Hur gick det egentligen till?

– Hennes stylist Brandon Maxwell tog kontakt med mig. Men att det skulle bli såhär stort hade jag faktiskt aldrig anat. 

 

Jag har förstått att du gör nästan allt i företaget själv. Hur påverkar det ditt skapande att vara med under hela processen?

– Ibland kan det vara svårt att få den kreativa sidan att rulla eftersom det är så otroligt mycket att tänka på, men än så länge så har det funkat väldigt bra. Det är något i mig som bara får saker och ting gjorda oavsett vad. Däremot ser jag fram emot när företaget växer och jag kan enbart koncentrera mig på skapandet och allt det kreativa runt om.


Bilden föreställer inte Michelle Urvall-Nyrén utan en av hennes kreationer ur A/W13-kollektionen.

En av de allra mest iögonfallande av de designers som rookie-visar är Michelle Urvall-Nyréns märke Ever Rêve. Det är grafiska mönster, utflutna akvarelltryck och oväntade färgval, och det är alldeles, alldeles underbart. Vi pratade med Michelle om couture, palindrom och att använda noveller som utgångspunkt för kollektioner.

Vad betyder orden ever rêve för dig?

– Ever Rêve är en palindrom, ever som i engelskans ”evig” och rêve som i franskans ”att drömma”. Det låter lite klyschigt men det fungerar som en uppmaning till mig själv att komma ihåg att drömma. De tidiga skedena av att starta företag, speciellt inom modebranschen, kan vara rätt råa och tuffa, då måste man komma ihåg vad det var man drömde om någon gång i början.
 
Dina kläder ser väldigt o-rookie ut, de påminner nästan om couture. Hur länge har du hållit på?
– Höst/vinter 2014 är fjärde kollektionen för Ever Rêve. Innan det gjorde jag flera praktiker och assistentjobb i Paris och London. Jag tror att synen på mode och kläder i de båda städerna har influerat mig mycket och gjort mig väldigt öppen i tanken på vad man ”kan” och ”får” göra. Speciellt i London som är en väldigt gränslös stad.
 
Varifrån kom akvarellidén?
– Jag har målat akvarell så länge jag kan minnas och när jag avslutat min kandidatexamen jobbade jag mycket frilans som illustratör. Arbetet med illustration och textil möttes naturligt när jag bestämde mig för att jobba med prints.
 
Berätta om det här med att varje kollektion utgår ifrån en karaktär i en novell!
– Jag har alltid jobbat väldigt karaktärsbaserat i mitt textila arbete. Man skulle kunna säga att jag jobbar med en musa eller en ikon och jag är alltid väldigt starkt inspirerad av den. Innan jag påbörjat skissarbetet jobbar jag och skribenten Hanna Ricksten ihop en person som kollektionen baseras på. Hanna skriver en kort novell och den är sedan något jag återkommer till under arbetets gång. Det hjälper mig att komma framåt i min process och gör att jag ställer mig själv frågor under arbetets gång – behöver hon fickor? Ska hon resa? Vem träffar hon? Historien finns alltid med i våra lookbooks och är något jag delar med mig av till en potentiell kund. För en del är det viktigt, för andra inte.
 
Din process, dokumenterad på din hemsida, ser ut att vara lika vacker som de färdiga kreationerna. Är din modevärld verkligen perfekt?
– Nej, den är verkligen inte perfekt! Den är kladdig och rörig och trots att jag är superorganiserad är den alltid pressad av både tid och ekonomi. Det är alltid något som måste fixas i sista sekund. Fast å andra sidan hade det nog inte varit en process om den var perfekt.




Bilden föreställer inte André Lorenz Stock utan en av hans t-shirts.

Black Book skapades 2009, när André Lorenz Stock var 17 år och började trycka på tröjor. Nu är han 23 år och trycker på tröjor – och har bland annat skapat en kollektion för nelly.com, där en av tröjorna bär det gåtfulla trycket "fuck Brooklyn rappers, I rather fuck with the models in Soho". Fundersamma ställde vi honom några ärliga frågor. 

Är trycken på era tröjor, såsom "Coachella dream" och "Soho hipster swag", någon form av ironi?
– Nej.


Vilken är er målgrupp? (Gillar den Brooklyn?)
– Folk som gillar plagg med prints, huvudsakligen. Oklart om de gillar Brooklyn.

På er hemsida hittar jag raden "provocation is a must". Men tycker ni verkligen, verkligen att provokation är ett måste?
– Ja, för oss.

Visningen vid namn "Rookies - Swedish Fashion Talents" går av stapeln på onsdag, 18.00, på Bukowskis.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!