Månadens bästa musik, enligt en föredetting - mars 2022

00:00 1 Apr 2022

I mars har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage genom Jonathan Johansson, Destroyer och Superchunk redan börjat ana årsbästalistans toppskikt. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Holly Cook - Full Moon Baby

Från kommande albumet Happy Hour (Merge/Playground)

Slick lovers rock från Londons sanna kronprinsessa. 

Superchunk - Endless Summer 

Från albumet Wild Loneliness (Merge)

Albumet dök visserligen upp just när februari var på väg att ta slut, men det vore en synd att förbigå det med tystnad. Klimatsmart perfekt powerpop - med gästspel av Teenage Fanclub - som gjord för vårdagar av intensiv ultraviolett strålning (sha-la-la-la-la-la). 

Alex Cameron - Oxy Music

Album (Secretly Canadian/Playground)

För den som liksom undertecknad hyser en intensiv kärlek till Scritti Politti, yachtrock, Times New Roman och åttiotals-(R)Oxy Music, och som åtminstone har tålamod med ironisk postmodernism, är Alex Cameron en superstjärna. Vi ses längst fram när han är i Sverige i april. 

Midlake - Bethel Woods

Från albumet For the Sake of Bethel Woods (Bella Union/Border)

Med ett drivande beat lika elegant som den jazziga melodin är Midlake tillbaka, nästan 10 år senare, med en luftig fräschör och en komplexitet som engagerar. 

David Byrne & Yo La Tengo - Who Has Seen the Wind

Från hyllningsalbumet Ocean Child: Songs of Yoko Ono (Canvasback/Atlantic)

När Ben Gibbard mobiliserar till en hyllning till de sidor av Yoko Onos musikskapande som inte är atonalt bländar hans egna Death Cab for Cutie, Stephin Merritt och U.S. GIrls. Men ingen av dem i närheten av den konstellationen, som är så självklart sammansatt att de naturligtvis borde ha samarbetat redan för länge länge sedan. 

Jonathan Johansson - Om vi får leva

Titelspår från albumet Om vi får leva (S:t C/Sony)

Det största existentiella och det minsta privata, över en himlastormande vacker melodi med virvlande stråkar. I Jonathan Johanssons musik finns alltid ett litet kliande skav mitt i skönheten, och det är just det som gör att han fortsätter vara en av landets allra mest spännande artister. 

Andreas Mattsson - Om medelklass & makt

Singel (Playground)

Som en överraskningsbonus till förra årets allra bästa skiva släpper Andreas Mattsson den här lite snabbare fantastiska gåvan, lika genialisk i sin musikaliska mildhet som i sin lyriska ödmjuka skärpa.

Destroyer - Labyrinthitis

Album (Bella Union)

Dan Bejar har hittat sin egen form av hypersmart synthpop, lika omedelbar som New Order, lika bräcklig som Momus. Men det där med att vi får vänta tills juni på fysisk release eftersom jippot Record Store Day bokat upp västvärldens alla vinylpresserier är inte så lite irriterande. 

Kevin Morby - Rock Bottom

Från kommande albumet This Is Photograph (Dead Oceans/Playground)

Knappt tre minuter slamrigt distad rock med Jay Reatard-ambitioner, skrattpåse-pålägg och eko. Så älskvärt!

Funkadelic - Maggot Brain

Återutgåva (Westbound)

Funkadelics finaste psychedeliska funk firar 50-årsjubileum med en återutgåva där en livetagning av titelspåret från 1971 firar triumfer på en mäktig bonustolva i klar vinyl. 

…och precis när april inträffade släppte dessutom Anders Karlsmark sitt nya strålande album Den sista goda människan. Den som följt honom i Commando M Pigg under decennierna kommer att känna igen den suggestiva elegans som alltid kännetecknat hans låtskrivande i spannet mellan postpunk och John Holm. 

---

Under april har vi att se fram emot nya album med Jack White, Taj Mahal återförenad med Ry Cooder, Calexico, Spiritualized äntligen, och efterlängtade återutgåvor från Sparks.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!