Månadens bästa musik, enligt en föredetting - april 2023

00:00 1 May 2023

I april har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage å ena sidan firat RSD och å andra stoppat huvudet i ugnen. Här är den bästa musiken från månaden som gick.

The National - First Two Pages of Frankenstein

Album (4AD/Playground)

Vi känner igen oss i spektrat av dova ballader och poplåtar med elektroniska nyanser, lika hypersmarta som sina låttitlar (hej, New Order T-shirt), för att inte tala om djupet av Matt Berningers huvudet-i-ugnen-depression. Att hitta Taylor Swift bland gäster som Phoebe Bridges och Sufjan Stevens däremot, det överraskar desto mer, och det bidrar till att bandets nionde album är ett av deras allra bästa. 

Daughter - Stereo Mind Game

Album (4AD/Playground)

Och på tal om om The National - när den här brittiska trion äntligen återvänder med ett lite mer elektroniskt sound sitter musiken fint på den där folkgotiska spellistan där du hittat den röda tråden mellan The National, This Mortal Coil, The Sundays och The XX. 

Håkan Hellström - Poetiska försök

Album (Tro & Tvivel/Warner)

Hans poetiska försök är lika bombastiskt innerliga som alltid, på slak lina mellan schablon och unikum. Hans frasering är lika off som alltid, hans låtstölder lika uppenbara och hans närvaro lika unikt angelägen. HH lämnar ingen oberörd, och det är orsaken till att han saknar motsvarighet i svenskt musikliv även 2023. 

Esther Rose - Insecure

Från albumet Safe to Run (New West)

Esther Rose är tight med Hurray for the Riff Raff, som också gästar på den här skivan. Det är i sådant sällskap grunden till hennes folksånger finns, men det är i popkänslan och den subtila stråkmaskinen här som hennes unika värme uppstår. 

Dave Okumu - 7 Generations (feat The 7 Generations, Wesley Joseph, ESKA & Grace Jones)

Från albumet I Came from Love (Transgressive)

Allvaret i gitarristen och producentens beat är lika djupt som skivans ”samarbete” med sex generationer förfäder. Grace Jones mäktiga monolog (och dragspelsblinkningarna till hennes Libertango) är bara en av många toppar.  

Vilma Flood - Flowers and Light

Från albumet Flood (Startracks/Playground)

Från det inledande ensamma försiktiga gitarrplockandet växer den fram till den fylligt kungliga masskören - det här är en gnistrande soluppgång på skiva!

Everything But the Girl - Fuse

Album (Buzzin’ Fly/Universal)

Efter ett kvarts sekel är Tracey Thorn och Ben Watt tillbaka, som om de aldrig varit borta, med ett album som ljudmässigt är dagsfärskt modernt, som lyriskt är så politiskt och personligt som bara Thorn kan, och med melodier som låter sig tatueras på våra känselnervers receptorer. 

Olle Ljungström - En apa som liknar dig

Återutgåva (Telegram/Warner)

Betrakta det som en testballong för att undersöka om det finns marknad för återutgåvor också av hans övriga soloalbum. Köp därför minst tre exemplar. Och krydda med de två Reeperbahn-albumen på färgad vinyl som Record Store Day erbjöd. 

David Byrne - The Complete Score for The Catherine Wheel

Album (Sire/Warner)

När Talking Heads stod på toppen av sin karriär passade David Byrne på att göra musiken till en dansföreställning av Twyla Tharp, med hela Talking Heads storband och Brian Eno ombord. I sin helhet släpptes den till att börja med bara på kassett, men nu finns alltihop på vinyl, från Eno-Byrne-röstcollage som The Red House via borde-varit-Talking-Heads-singlar som My Big Hands och Big Blue Plymouth till afropopinfluerade instrumentaler. 

Philenon Arthur & The Dung - Reinkarnerad precis som förut

Från bonus-12” med återutgåvan som firar bandets debutalbums 50-årsjubileum (Silence)

Inte nog med att världens i särklass bästa anarkistiska proggskiva nu finns tillgänglig att erövras av ytterligare en generation. Dessutom fortsätter Philemon Arthur & The Dung sin vana att tolka sina viktigaste efterföljare, den här gången i en fin loop på vidhängande split-tolva med Bob Hund.  

 

Inte heller dåligt i mars: 

Feist - Multitudes

Mudhoney - Plastic Eternity

The Tallest Man on Earth - The Last Rotation of Earth

Temples - Exotico

Easy - A Signal In the Clouds

Damned - Darkadelic

Glen Matlock - Consequences Coming

Angel Olsen - Forever Means EP

Ian Hunter - Defiance, Pt 1

Easy Star All-StarsZiggy Stardub. Eller… den här är nog egentligen mer roligt än bra, om sanningen ska fram

I maj ser Patrik Forshage fram emot att lyssna på:

BC Camplight

Galen & Paul

Lemon Twigs 

Bill Pritchard

Pan Arcadia

Olivia Jean

 

Foto:Michael Winnerholt (Olle Ljungström), Olle Kirchmeier (Håkan Hellström), Josh Goleman (The National), Patrik Forshage (Grace Jones)

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!