Malmö/Lundapriset 2012: och de nominerade är...

Redaktion 08:03 25 Jan 2013

I många, många år har Nöjesguiden delat ut priser till gräddan av Malmös och Lunds kultur- och nöjesliv. En kunnig jury har flera gånger under 2012 sammanträtt och diskuterat vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. Här är de: det absolut bästa Malmö och Lund har att erbjuda.

Är du inte Lund- eller Malmöbo? Här hittar du nomineringarna Stockholmspriset och Göteborgspriset
                      

Bar/mötesplats

cafesimpan.jpg

Café Simpan
Simrishamnsgatan 3 i Malmö
Är det här stans mest folkkära ställe? Avslappnat häng från morgon till kväll, nu också med utskänkningstillstånd. Spela spel, äta på innergården, läsa något riktigt djupt eller bara sitta och mysa i ett hörn – allt är möjligt. Framför allt är det aldrig tomt här, varför Café Simpan väl förtjänar en nominering till årets mötesplats.

bastard_1-foto-per-anders-jorgensen.jpg

Bastard
Mäster Johansgatan 11 i Malmö
Även om maten på Bastard är värd en hyllning i sig, är det främst baren och hänget vid den som ska uppmärksammas nu. Den senaste tidens hype kring krogen har gjort den till ett säkert kort vilken dag i veckan som helst, och med sitt digra utbud av både finöl och gott vin på glas blir alla lyckliga.

grand-foto-christian-andersson.jpg

Grand Öl & Mat
Monbijougatan 17 i Malmö
I en gammal lagerlokal på en anonym innergård bakom KB har stans mesta lekplats under 2012 varit det självklara målet för varje självrespekterande livsnjutare i regionen. Från den vingliga trappan och den mysiga uteserveringen till båsen och de generösa mingelytorna är Grand ett framgångskoncept och en succé, även i jämförelse med systerbaren Tempo.
Hej Buffy Croall, restaurangchef på Grand Öl & Mat! Hur är det att vara den enda baren i Malmö som har nattklubbslång kö till insläppet?
– Det är klart att det är kul att så många vill komma men det är också tråkigt att folk blir tvungna att stå utanför och vänta. Något som vi inte alls önskar våra gäster, så klart.
Hur skiljer sig egentligen Grand i Malmö från Grand i Lund?
– Grand Öl & Mat har ju bara funnits i ett år och vi är inte ett hotell, det är bara något vi drömmer om. Grand Hotel i Lund är ett klassiskt stadshotell med lång historia. Vår historia har bara börjat.
Vad planerar ni inför 2013?
– Vi arbetar just nu med att förbättra akustiken i lokalen, vilket kommer att innebära en stor höjning av trivselfaktorn. Vi ska även fixa fler och skönare sittplatser och ännu mer mingel. Vi fortsätter med våra musikklubbar och snart sätter vi igång med en efterlängtad pianobar.
                        

FilmÄta Sova Dö
På den nordskånska landsbygden rullar livet på, tills den lokala fabriken varslar och huvudpersonen Raša plötsligt står utan jobb. Det här är en djupt rörande historia som ger en brutalt ärlig bild av mångas vardag, och en bitande kommentar till den senaste tidens svenska politik. Gabriela Pichlers regidebut imponerar.

strippan_foto-stefan-berg.jpg

Strippan
Calista jobbar som strippa i Borås på nätterna, och är småbarnsmamma på dagarna. Det blev inte riktigt så som hon hade tänkt sig. Tittaren för följa hennes ansträngningar att hantera dubbellivet och att försöka ta sig tillbaka till en ostigmatiserad del av samhället. Stefan Berg har gjort en dokumentär om dans, livet och kärlek.

maff.jpg

Malmö Arab Film Festival
Som den enda arabiska filmfestivalen i Sverige har Malmö Arab Film Festival de senaste två åren utgjort ett välkommet och välbehövligt inslag i landets filmsfär. Stora namn från den arabiska filmvärlden har lockats till Malmö, även om det gått de flesta förbi. Missa inte årets upplaga för att få både bildning och stjärnglans!
Hallå Mouhamad Keblawi, grundare och chef för festivalen! Vilken påverkan har Malmö Arab Film Festival på Malmö?
– Festivalen vill genom att visa och sprida arabiska filmer underhålla, men också bredda bilden av araber och den arabiska delen av världen. Den har möjligheter att utgöra en plattform för möten mellan människor, både inom och mellan grupper. Genom festivalens rika kontaktnät runt om i världen kommer Malmö att sättas på kartan som en stad där mångfaldens kultur får plats.
Vad planerar ni för 2013?
– Malmö Arab Film Festival är inte bara en vecka om året, utan vi visar kontinuerligt arabiska filmer i samarbete med diverse organisationer i hela Sverige. Själva festivalen ska genomföras mellan den 2 och 8 september, och fokus i år ligger på bland annat barn- och ungdomsfilmer och ”efter två år”, filmer om den arabiska våren.

                        

Klubb

indie-indie-superklubb-foto-emelie-veide.jpg

Indie Indie Superklubb
Våren färgades av de helt makalösa bokningar som gänget bakom Indie Indie Superklubb fixat, när storheter som WU LYF, Grimes och Sound of Arrows kom på besök till lilla Malmö. Du som hade ynnesten att närvara vid någon av dessa dansanta indieaftnar kommer troligtvis aldrig att glömma det.

be-right-bass-foto-olle-enqvist.jpg

Be Right Bass
Ett tropiskt paradis på Babel. Med palmer, fantasifull ljussättning och pulserande visuals producerade denna tropical bass-klubb precis rätt semesterstämning under hela 2012. Ett gäng feta bokningar spädde på den kärlek staden känner för Be Right Bass och dessutom garanterades ett packat dansgolv och sommarkänslor långt in på hösten.

systerklubben-foto-olle-enqvist.jpg

Systerklubben
Under hösten öppnade en mycket speciell klubb sina dörrar för Malmöpubliken. I Babels bar har du kunnat uppleva i princip allt, varje torsdag, till tonerna av musik med mycket bas (med ”allt” menas till exempel en nattlig nagelstudio med fullservice). Malmö är inte jättebra på att gå ut på veckodagar, men det här konceptet har lockat ut hela stan även den bistraste novembertorsdag.
Hej Nicole Briggs, som arrangerar Systerklubben tillsammans med Frida Olheden. Berätta om ett klubbminne från 2012!
– När vi hade nagelstudion var stämningen och systerskapet mellan tjejerna som trängdes kring det lilla bordet fantastisk, och fick ta så mycket mer plats än på många andra klubbar. Folk som har kommit till klubben som främlingar satt och bondade och målade varandras naglar.
Vad gör ni i år då?
– 2013 kommer jag att börja presentera fester tillsammans med en dj- och arrangörsgrupp som vi kallar Systerkollektivet, som så klart baseras på det tidigare. Nu lyfter vi det hela och höjer volymen ett snäpp!
                        

Musik

gnucci-oh-my-goodness.jpg

Gnucci
Äntligen kom EP:n Oh My Goodness! som verkligen alla väntat på. Det finns inte en låt som Gnucci släppt som inte blivit en klubb- och/eller hemmafestdänga, av helt förklarliga skäl. Låtarna har dessutom blivit internationella hits. 2012 var Malmös stolthet Ana Rabs år.

linnea-henriksson-foto-preciouspeople.se_.jpg

Linnea Henriksson
Debutalbumet Till mina älskade och älskare (för övrigt årets bästa titel) är en samling gripande popmelodier och poetiska texter, som berättar historien om hur man kan överleva en riktigt hård dumpning. Linneas jazzröst växlar från att vara försiktig och blyg till stark och fylld av känslor. Ja, du har hört det på radio, och du har älskat det.

vanna-inget.jpg

Vånna Inget
Vånna Inget har lyckats blåsa liv i en fin gammal punktradition och laddat den med sina egna värden. Bandets nyskapande har gått hem både i Sverige, Europa och i USA, och under 2012 har de balanserat mellan nyblommad hype och det riktiga genombrottet som definitivt kommer i år. Det här är omöjligt att säga nej till.
Intervjun kommer!

                        

Kafé/lunch

rosies-coffee-foto-bjorn-gadd.jpg

Rosie’s Coffee
Beridaregatan 8 i Malmö
Ända sedan i våras har city vallfärdat till Slottis för att ta en kopp specialbryggt filterkaffe, glass gjord på grädde bara från Jerseykor och fantastiska mackor. Malmö behöver mer sånt här, det vill säga fik med en tanke, ett koncept och ett omsorgsfullt utförande. Ska du äta en lat söndagslunch någonstans ska du äta en lat söndagslunch här.

oh-la-la.jpg

Café Bistrot Oh la la
Simrishamnsgatan 36 i Malmö
Det gemytliga fiket, som tidigare låg vid Karlskronaplan men nu flyttat till Jesusparken, har en så intensivt mysig framtoning att man blir snurrig. Udda möbler, fransk brytning, hemlagat vegetariskt och en publik vinylspelare med gamla jazzskivor som du får sätta igång på eget bevåg. Perfekt för en långfika eller jobbsession, för du vill aldrig lämna stället.

saltimporten-foto-christian-andersson.jpg

Saltimporten Canteen
Grimsbygatan 24 i Malmö
En billig gourmetlunch? Tack gärna. Om du tar dig ut längst bort i hamnen, bakom Centralen, blir du belönad med såväl vacker utsikt som fantastisk mat för en relativt liten penning. Det är vällagat och rustikt med egna råvaror, och experimentellt med grund i den skånska maten. Lokalen är även den rustik och people watching-möjligheterna oändliga, för här är alltid fullt av lunchgäster.
Hallå Ola Rudin och Sebastian Persson, kockar och ägare på Saltimporten Canteen! Varför öppnade ni stället?
– För att servera världens bästa lunch och ge tillbaka till Malmö.
Om ni ser tillbaka på det gånga året, vad är ni stoltast över?
– Att vi lyckats gå från 20 till 140 gäster på nolltid, och att all mat serverats från endast två vattenbad i ett hål i väggen ute i Malmös hamn.
Vad händer hos er 2013?
– Vi öppnar äntligen på riktigt! Vi kommer att göra luncher måndag till fredag, och catera på helgerna.

                        

Krog

occo-foto-christian-andersson.jpg

Occo
Drottningtorget 6 i Malmö
Även om Malmö och Lund är bortskämt med arabisk mat, kan det vara givande att prova något annat än falafel med blandad sås ibland. Occo är Malmös första arabiska (närmare bestämt libanesiska) restaurang som verkligen glänser. Deras helt fantastiska meze kommer att dröja sig kvar i dina tankar länge efter att du lämnat restaurangen.

scaniabarmattequila-foto-christian-andersson.jpg

Scania
Bergsgatan 18 i Malmö
Före detta Vinylbaren vet vad de gör, när de kombinerar det supertrendiga koreanska köket med det välbekanta men svennifierade mexikanska. Genom att visa att Mexiko är mer än tacos, och att kimchi är asjävlagott, har de visat oss en helt ny mattradition, en fusion som gått förvånansvärt bra. Kom hit för bibimbapen, stanna för lageritan.

les-halles-foto-christian-andersson.jpg

Les Halles
Saluhallen, Mårtenstorget i Lund
Den franska bistron möter 2012 och de blir BFF:s. På Les Halles får du classy dining med moderna inslag, utan att du förlorar den kontinentala och klassiska känslan. Lyxig (o-dyr!) lunch, romantisk dejt eller bara vanligt unn? All of the above, tack.
Tja Martin Andersson, som driver Les Halles tillsammans med Johan Rundberg och Fredrik Schillén. Vad erbjuder Les Halles stan?
– Vi kombinerar rustik fransk husmanskost och en touch av klassisk fine dining, på ett opretentiöst vis. Tanken är att du bara ska kunna titta förbi och äta eller dricka någonting lätt, så väl som att fira högtider och liknande. Vi uppdaterar menyn varje dag och erbjuder alla viner på glas för att ge dig möjligheten att prova viner från hela Frankrike.
Vad kommer ni att göra under 2013?
– Vi planerar just nu vår uteservering för att förmedla samma känsla ute som inne, och den 22 februari firar vi ettårsjubileum!

                        

Konst

ceo.jpg

CEO Gallery
Båstadsgatan 4 i Malmö
CEO Gallery drivs av passionerade konsthögskolestudenten Tiril Hasselknippe. Hon bor i princip på skolan och jobbar med konst dygnet runt. Galleriet öppnade hon i slutet av 2011 och redan har det lyckats attrahera stora namn från hela världen. Alla är till exempel fortfarande starstruck efter Mykki Blanco i höstas.

danilo-stankovic-kristallen-2012-feb.jpg

Danilo Stankovic
Danilo Stankovic är helt rätt i tiden med sina andligt inspirerade verk. Starka symboler och ockultism är en tydlig trend i konsten, och Danilo är dessas främsta förkämpe i Malmö. Att se honom ställa ut är som att uppleva en alternativ verklighet, där besvärjelser och ritualer tar kommandot över betraktaren.

skissernasmuseum.jpg

Skissernas museum
Finngatan 2 i Lund
Arkiv för dekorativ konst i Lund, som genom åren utgjort en fantastisk källa till kunskap om och inblick i det konstnärliga arbetet bakom framförallt monumentalkonst i det offentliga rummet. Samtiden får sin plats i tillfälliga utställningar sida vid sida med äldre samlingar. Så även framtiden, som i det bedårande relationella snödroppsprojektet av Sep Kamvar under hösten 2012. Med nye chefen Patrick Amsellem hämtad från Brooklyn Museum of Art har vi enorma förväntningar på framtiden för Lunds konstscen.
Hejsan Caroline Andersson, kommunikations- och PR-ansvarig på Skissernas Museum! Om du ser tillbaka på det gångna året, vad är du mest stolt över?
– Flera saker men för att nämna ett par: den hallucinativa installationen Alfa av Andreas Nilsson och Ossian Ekman som tänjde på gränserna för vad museets publik är vana att mötas av. Utställningen People, Places, Things – Djupdykning i arkiven där vi har arbetat hårt med att visa museets helt unika arkiv och samlingar på nya sätt.
Vad kommer att bli bäst på museet under 2013?
– Processen är i allra högsta grad i fokus – inte bara genom museets utställningar utan det gäller hela verksamheten. 2013 kommer att bli ett händelserikt år för Skissernas museum, så håll er uppdaterade!

                        

Litteratur

helena-thorfinn-foto-nille-leander.jpg

Helena Thorfinn, Innan floden tar oss
Lundabaserade Helena Thorfinns debutbok tar med läsaren på en omtumlande resa till andra sidan jorden, närmare bestämt Bangladesh. Där får hen följa de svenska biståndsarbetarnas chockartade möte med verkligheten, och parallellt med detta en inblick i den Bangladeshiska vardagen. En oerhört gripande och fascinerande roman som lämnar läsaren med bakläxor om bistånds-arbete, internationell ekonomi och postkolonialism.

mumieland-highres.jpg

Sara Tuss Efrik, Mumieland
Genom Teater Mutation har vi kunnat ta del av Sara Tuss Efriks dramatik och i Mumieland gör hon en imponerande romandebut. En underbart vacker debut som i sitt möte någonstans mellan Jelinek, Angela Carter och Nabokov äcklar och bjuder motstånd i sin språklig förfining. Någonstans mellan det hårda och vackra, kroppsvätskor och berättelse, poesi och prosa, finns ett väldigt vackert uppbrutet berättande om rätten att få vara sig själv, rätten till en barndom och rätten att bara få vara.

per-ole-persson-foto-kennet-ruona.jpg

Per-Ole Persson, Jaco
Trots sitt torra och avskalade språk har Per-Ole Perssons roman blivit allt annat än torr. Det sparsamma uttryckssättet bidrar snarare till den känsla av olidlig spänning och vacker mystik som följer läsaren genom hela boken. Kontextlösheten som genomsyrar bokens handling, tillsammans med de blodiga berättelserna om krigets Timor, resulterar i årets mesta nagelbitare.
Hej Per-Ole! Vad gjorde du när din debutbok blev så förbehållslöst hyllad?
– Vi gick ut och åt på Grand och jag fick en massa blommor. De fyllde hela vardagsrumsbordet där hemma i en vecka. Bokens två första recensioner kom samma dag som vi hade releasefesten, så det firades väl av sig självt kan man säga. Jag är stolt och glad över det fina mottagandet.
Vad kommer du att göra under 2013?
– Jaco ska ges ut i Finland och Danmark, så det blir nog resor dit. Jag har aldrig varit i Finland så det hade varit mycket spännande, att åka norrut känns alltid exotiskt. Det blir bara mer och mer himmel ju längre upp man åker. Jag har också inne i en ny skrivprocess, men med tanke på min bebis här hemma blir det små rörelser 2013.

                        

Media

manymade.jpg

Manymade
Den nordiska plattformen för crowdfunding har på kort tid hjälpt oräkneliga konstnärer, kreatörer, designers och filmmakare att styra upp och finansiera sina projekt. Med en genuin kärlek till kultur och kulturproduktion är Manymade organisationen du vänder dig till både för att som kreatör få hjälp, och som konsument för att få del av ett osedvanligt brett spektrum av spännande projekt.

mazily.jpg

Mazily
Att lära känna nytt, roligt folk via internet är vardagsmat, men att genomföra en kvalitetskontroll av potentiella medlemmar redan vid registreringen på en given hemsida är unikt. Mazily erbjuder en möjlighet att träffa likasinnade för den som hyser ett stort kulturintresse och är sugen på romantik. Ett snabbare sätt att hitta rätt person, helt enkelt.

frang-affisch-992.jpg

Fräng
Webbserien som tagit internet med storm! Att se en garageövande tonårsgrupp från valfri svensk småstad få skjuts av en etablerad, rikskänd och folkkär artist har varit både kul och rörande. Dessutom har resultatet, alltså låten de skrivit ihop under de där 24 timmarna, överraskat varje gång.
Tjena Johanna Olofsson som är redaktör för Fräng, och betraktar programmet som sin och redaktionens gemensamma bebis. Vilken var den gångna säsongens höjdpunkt?
– Utan tvekan när vi filmade Elden och Moneybrother i Koskullskulle utanför Gällivare. Exotiskt såklart med vidderna, snön och renarna vid väggrenen, men framförallt blev vi allihop golvade och helcharmade av de helt makalösa originalen i duon Elden. Dagen då dansmusiktrion NextStep mötte Thomas Öberg var också sanslöst fin! Det blev ett fruktbart möte, de startade ¡Regeringen! ihop och har nu både spelat ihop och gett ut musik, precis som det ska vara!
Vilken världskänd artist skulle du helst vilja ha med i programmet?
– Prince givetvis. Han skulle antagligen kunna lära ut ett och annat, till exempel hur man ligger på en flygel, juckar och spelar gitarr samtidigt, och får det att se sådär naturligt och avslappnat ut.

                        

Mode och form

common_hires_foto_jesper-berg.jpg

Common Affairs
Malmö har på allvar börjat utmärka sig som startgrop för framgångsrika designers, och herrmärket Common Affairs är det senaste succéexemplet. Självklart är det förstummande snygga kläder, men att man dessutom lägger vikt vid en hållbar och ansvarsfull produktion här i Sverige skickar dig som köpare over the top.

kladoteket.jpg

Klädoteket
Du erbjuds en strålande möjlighet att ständigt vara välklädd, samtidigt som du räcker fingret åt slit-och-slängsamhället. Detta är dessutom gratis. Idén bakom Klädoteket är fantastisk – ett bibliotek för kläder, inklusive lånekort och förseningsavgifter. Oavsett om du är vanlig medborgare, designer eller kanske kostymör är Klädoteket en sanndröm för dig.

hovding.jpg

Hövding
Längtan efter att Hövdinghjälmarna ska bli brett tillgängliga har varit intensiv, för det finns inte en själ i Malmö eller Lund som inte cyklar. Tyvärr vill alla i Malmö och Lund också vara coola och fina i håret, och använder därför inte hjälm. Lösningen är så klart en osynlig hjälm, som fälls ut om du faktiskt skulle trilla.
Hej Anna Haupt, Hövdings grundare! Vilka andra, mer legitima anledningar än frissan, finns det att använda Hövding?
– Hövding har ett större skyddsområde och en stötupptagningsförmåga som är bättre än vad det andra cykelhjälmar kan erbjuda, så är vår målgrupp självklart alla som vill skydda sitt huvud i trafiken på det bästa sättet. Att Hövding inte förstör frisyren och kan vikas ihop efter cykelturen är bara en ren bonus. I första hand köper man Hövding för att man vill ha det bästa huvudskyddet.
Vad kommer ni att göra under 2013?
– Vi ska etablera oss i Europa. Det kommer att bli sjukt intensivt men väldigt roligt!

                        

Scen

sally_bur_fotoalexandra-goransson.jpg

Legenden om Sally Jones
Teater 23 och Legenden om Sally Jones bjuder inte bara på ett storslaget äventyr utan är ett magnifikt allkonstverk där musik, ljud, ljus och rörelse skapar intensiva miljöskildringar och låter teatern sträcka sig ända upp i knät på publiken. Det är en familjeföreställning som via historien om gorillan Sallys öde berättar mycket om hur vår värld ser ut och om människans beteende, om makt och om grymhet, och om stor vänskap. En föreställning för vuxna och barn, som på riktigt vågar vara allvarlig. Och i allvaret vara rolig. Dessutom en otroligt duktig ensemble med flera enastående insatser.

jenny-ljungberg-johan-berggren.jpg

Jenny Ljungberg och Johan Bergman
När Johan Bergman och Jenny Ljungberg jobbar tillsammans blir det ofta realistisk, fyllig, detaljrik och krispig scenografi, kostym och ljus. Ett rum som berättar mycket. Enkelt men ändå detaljrikt. Duon har under många år jobbar med Teatr Weimars hyllade produktioner och präglat dem estetiskt, men sällan lyfts upp. Under 2012 såg du deras arbete i bland annat Gengångare & Zombies, Europol, Eurotrash, EuroDisney, Eurosport, Eurodisco och Everest.

yarden.jpg

Yarden
Kristian Lundbergs gripande liv har nu, förutom i hans roman, skildrats i en pjäs på Malmö Stadsteater. Med en enda skådespelare och i princip utan någon rekvisita förmedlas hopplösheten i att arbeta på Yarden, ett område i stans utkant som de flesta Malmöbor inte ens känner till. Stora klassklyftor lyfts upp och betonas genom tillbakablickar i huvudpersonens tidigare leverne, och pjäsen ger en skakande bild av staden.
Hallå Anna Kölén, dramaturgen bakom succépjäsen. Vad har du för relation till Yarden?
– Jag blev oerhört drabbad när jag läste boken. Jag har också en psykiskt sjuk förälder, jag har upplevt fattigdom och har känt klasshat. Aldrig tidigare hade jag läst en så skoningslös och uppriktig skildring av de upplevelserna, eller läst en text där det privata och det politiska sammanfogats till en så skarp helhet. Jag ville genast dramatisera boken, och är glad för att det blev så och för att föreställningen får möta en så bred publik. För Yarden är ju mera än en bok eller pjäs. Det är en uppmaning att riva gränserna mellan dem som har och dem som ingenting får, att göra revolution.
Vad upplever du som den största utmaningen i att göra om en bok till en pjäs?
– Att göra texten till sin utan att göra våld på den. Att skapa dramatik utan att förstöra poesin.

                        

Glädjespridare

malmo-hardcore-festival.jpg

Malmö Hardcore Festival
För tredje året i rad arrangerades under 2012 Malmö Hardcore Festival. I fjol drabbades man av stora problem när den tidigare lokalen blev nedstängd, men situationen räddades på ett makalöst sätt och festivalen kunde hållas i Bryggeriets lokaler. 14 lokala punk- och hardcoreband och över 800 besökare gjorde årets slutsålda upplaga till en succé, och det är uppenbart att arrangemanget fyller ett gapande hål i Malmös nöjesliv.

popquiz.jpg

Popquiz Malmö
Om du inte har varit här och tävlat med ditt gäng har du missat något. Sjukt kluriga frågor, intensiv tävlingsstämning och maximal vardagsunderhållning. Perfekt att bli lite full till på en folktät bar eller uteservering. Popquiz Malmö har huserat på flertalet Malmöbarer genom åren, och verkar bara öka i popularitet hela tiden. En enkel underhållningsidé, välarbetad och genomförd med omsorg, som dragit fulla hus under flera år.

bushwick-bookclub.jpg

Bushwick Book Club Malmö
Som den första europeiska filialen till det Brooklynbaserade originalarrangemanget har Bushwick Book Club Malmö förnyat bokklubben som idé. Här har långdragna diskussioner ersatts av gästspelande musiker, som alla skrivit nya verk med grund i en viss bok. Det är ett nytt sätt att uppleva din favoritbok, och se och höra den tolkas av din favoritartist. Malmö verkar onekligen älska det.
Hej Thomas Jönsson och Kristian Carlsson, som hittade konceptet och förde det till Malmö. Det är ett ganska nytt underhållningsformat, och väldigt speciellt. Hur nervösa var ni första gången klubben skulle mötas?
– Idén kändes klockren, och vi hoppades och anade att de flesta skulle hålla med oss om det. Artisterna som fick i uppdrag att tolka de böcker vi hade valt ut för säsongen var alla engagerade och skickade demos och ställde frågor. Denna dialog och kreativa process inför arrangemangen var rolig och gjorde oss både mindre nervösa och mer förväntansfulla och peppade.
Vad har ni för planer för 2013?
– Den 24 april är vi tillbaka på Babel och inleder ett Bushwick Book Club-år som kommer innehålla roliga blandningar av genrer och konstformer, förhoppningsvis samma varma stämning som skapades med publiken under 2012, samma blandning av spontanitet och genomtänkta röda trådar som i fjol och mycket mer. Vi har jobbat och jobbar i skrivande stund hårt för att leta fram rätt böcker och artister som vi tror ska gå igång på att få tolka dem. Det är ett roligt pussel att lägga, med många bitar. Dessutom startar vi en bokcirkel, både fysiskt och på vår hemsida, där vi någon vecka innan och/eller efter arrangemangen diskuterar de valda böckerna. Det ska bli Sveriges heterogenaste bokklubb är tanken, och roligaste.


Juryn har bestått av Natalie Ibron (ordförande), Björn Gadd (Nöjesguiden), Olle Enqvist (Nöjesguiden), Ebba Petrén (Nöjesguiden), Tora Botwid (Nöjesguiden), Kajsa Haidl (Nöjesguiden), Andrea Arvidsson (Doc Lounge), Tali da Silva (City), Sofia Leander (konstvetare/arkitekt), Daniel Zander (Blixt & Dunder), Ebba Tham (Fodral) och Per Bergström (Rámus).

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!