Malmö/Lundapriset 2010 — och de nominerade är...

Redaktion 17:48 27 Jan 2011

I helt vansinnigt många år har Nöjesguiden delat ut Malmö/Lundapriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Juryn har vid flera tillfällen under hösten sammanträtt och debatterat om vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans.

Kafé

Kafé Agnez
Agnesgatan 11, Malmö
Det finns de som driver kafé och så finns det de som gör något utöver det vanliga. Kafé Agnez har drivkraften som gör att de tar ett stort kliv ifrån många andra ekokaféer som bara har nått halvvägs. Kafé Agnez förvånar och förför med sin konst att göra helt veganska bakverk. Dessutom har de skapat en ny mötesplats i Malmö för kulturevenemang på den underbara innergården som alla borde upptäcka.

Noir Kaffekultur
Engelbrektsgatan 6, Malmö
Under sommaren som gick drog kaféet till sig gäster likt en magnet till uteserveringen som breder ut sig på baksidan av Lilla Torg och skapade en helt ny mötesplats i solen för Malmös kreativa frontlinje. Men sin nätta meny i sin lika nätta, grafiskt inredda lokal lyckades de få Gamla Väster att pulsera och gatan att kännas som något helt nytt. Och då har vi inte ens nämnt deras espresso.

Café Stunden
Östra Tullgatan 4, Malmö
Café Stunden är den undangömda rawfood-pärlan vid Drottningtorget, vars ljuvliga frukostar ständigt upptäcks av fler. Bakom kaféet står två eldsjälar som sprider budskapet om den råa matens alla hälsofördelar och gärna berättar mer om du frågar. Med ödmjukhet kombinerar de råvaror efter konstens alla regler och ger oss nya smakupplevelser, oavsett om du är på jakt efter vanlig, hederlig lunch eller en ”levande” tårta till ditt bröllop. 
Hej Betty, blir man verkligen mätt på raw food?
– Jag var med på en tv-inspelning för att laga mat och en stor, muskulös kille var lika skeptisk. Jag bjöd på mina zucchinirullar och lovade att han skulle få mer om han fortfarande var hungrig. Han blev proppmätt! Hemligheten är rätt sammansättning av viktiga näringsämnen som nyttigt fett, vitaminer, proteiner och oxidanter. Maten är dessutom basisk och dämpar suget efter mer.
Vad händer framöver på Café Stunden?
– Vi erbjuder två veckor långa detoxprogram efter jul och nyår. Längre fram kommer vi även att erbjuda matlagningskurser och inspirationsdagar. Dessutom blir vi först i Sverige på att göra ekologisk pizza!

Krog

Saiko
St. Knuts väg 7, Malmö
Saiko har omfamnat den japanska kulturen och introducerat den på ett nytt och roligt sätt för malmöbon. En japansk krog som lyfter ett helt kvarter, en stad, och ger oss något vi inte tidigare har haft. Som låter oss sitta på golvet och äta minnesvärda japas och som ger oss flera olika sorters sake att välja mellan. Vi tackar för att världsstjärnan i sushi vill sprida sina smaker på hemmaplan.

Bastard
Mäster Johansgatan 11, Malmö
Med brutal enkelhet och ett driv som en ångvält har Bastard tagit en helt egen plats i krogmalmö, och framkallat ett sus över Sverige. De har satt kött högst upp på malmöbornas önskelista och gjort oss nyfikna på djurdelar som vi inte trodde skulle vara möjligt. Vi har fått en livlig mötesplats, en kaxig men charmig uppstickare som ständigt lyssnar på sina gäster. Därför älskar vi Bastard.

Rå Epok
Klostergatan 7, Lund
Rå Epok vågade sätta ner foten och vända upp och ner på sushikulturen för att ta ansvar för vår värld. Genom att vägra göra sushi på rödlistad fisk har de satt ramar som ger oss helt nya smaker, nya färger och nya kreativa lösningar på sushitallriken. Rå Epok är ett föredöme med sin konst att skapa fantastiska rena smaker av Japan med en skånsk tvist, på ett ansvarsfullt sätt. Så här borde det se ut på fler svenska sushirestauranger.
Tjena Magnus, varför öppnade ni Rå Epok?
– Det finns många sushibarer, men alla använder sig av samma tio ingredienser. Det är rå lax, avokado, ibland är baren extra lyxig och erbjuder tonfisk. Du fattar. För oss är det viktigt med ett miljövänligt hållbarhetstänk, och det känns som att sushimarknaden har halkat efter. 
Vilken fisk kan man inte göra sushi på?
– Jag tror inte att det finns någon. Men det gäller att tänka brett och hitta nya vägar. Leta i närområdet. Det behöver ju inte ens vara rå fisk. Nu har vi nyss fått in prima regnbågslax från Hörby Sportfiskedamm som kommer att bli bra. I början var det svårt att övertyga våra gäster om varför vi valt bort jätteräkorna till förmån för svenska räkor från västkusten. Nu är de mer förstående. 

Bar/mötesplats

Rosen Bar & Dining
Mäster Johansgatan 15, Malmö
Malmö har länge behövt en riktig cocktailbar och äntligen har vi fått någon som tar det på djupaste allvar. Som inte kompromissar med kvalitet eller service, som låter det gå långsamt istället för snabbt, som ger femstjärnig service med stor ödmjukhet och som gör innovativa drinkar från grunden. Rosen är en flärdfull kontrast till stadens barer och lyckas förföra även den mest svårflörtade malmöbon. 

Far i Hatten
Folkets Park, Malmö
Kasedans och karaoke är ett minne blott. I somras vallfärdade folk till det fordom ganska glesbefolkade Far i Hatten, för att popquiza. Och därmed upptäcka att det går utmärkt att förändra, utan skrikiga fondväggar och obekväma lädercylindrar att sitta på. Imponerande ölutbud, snäll personal, konserter och gullig retrokänsla gör att vi numera tar vägen genom parken så ofta vi kan.

Malmö Brygghus
Bergsgatan 33, Malmö
Visst har det funnits bryggerier i Malmö tidigare, men aldrig tidigare har vi kunnat avnjuta nybrygd öl i anslutning till bryggeriet förrän nu. Det tackar vi Malmö Brygghus i Mazettihuset för. Puben slog upp dörrarna i höstas efter år av planering, och räknas redan som ett etablerat vattenhål bland törstiga Malmöbor. Med ett noga uttänkt ölsortiment, minns vi Cacao-Portern (eller ”den flytande chokladkakan”) som den roligaste öl vi någonsin har smakat. 
Hallå där Anders, vad är er ambition med Malmö Brygghus?
– Att puben ska vara den naturliga mötesplatsen för ölentusiaster och malmöbor som tycker om att umgås i mysig miljö. Att hålla hög kvalitet på all dryck och aldrig servera en "stor stark" har varit viktigt för mig. Jag tycker att varje riktig stad bör ha ett eget öl, så det känns skönt att vi nu äntligen satt Malmö på kartan igen. 
Vad planerar ni i vår/sommar? Hur smakar sommaröl?
– Vi kommer att öppna uteservering på Bergsgatan och Möllevångsgatan i vår. Bryggmästaren har börjat skissa på olika ölrecept och en fruktig Summer Ale med lite lägre beska blir nog resultatet i år. Även om vi förutspår att Malmö Brygghus vete-öl också blir en självskriven törstsläckare i sommarvärmen.

Konst

Polis, polis potatismos
Om man tar en kriminalroman, en ung och nyfiken konsthallschef, en samling klipska konstnärer, ett anrikt hotell, en malmökarta och en författarinna, blandar väl och häller ut över valda delar av staden under en sommarvecka blir resultatet en dödligt charmerande utställning signerad Malmö Konsthall. Polis, Polis Potatismos tog till vara på alla aspekter och gav oss några oväntade möten såsom en dansande polis och pistolskott i natten. Från buskis till smärtsamma påminnelser om vår stad och dess samtidshistoria.

Loyal
Saltimporten, Hulkajen, Malmö
När Amy Giunta och Martin Lilja beslöt att flytta sitt galleri från Stockholm till Malmö höjdes ett och annat ögonbryn inom etablissemanget. Att man dessutom, insisterande, valde en plats bortom ära och redlighet, eller i alla fall anständigt cykelavstånd från city, kändes stundtals obstinat. Nu står vi med facit i hand och ett antal utställningar och evenemang under året har lockat oss ut till Saltimporten. Vi har blivit rikt belönade och kommer att fortsätta cykla i ur och skur – för det här är världsklass.

Ditte Ejlerskov
När Ditte Ejlerskov bjuder in oss i sina verk får vi samtidigt ta del av hennes egen process som betraktare. Små fragment av en pågående filmisk vardag, verklig eller drömd. Skildrad genom ett måleriskt filter där färgen blir en del av vägen till förståelse. Hon ställer inga direkta frågor men öppnar upp för många möjliga svar. Det är generöst. Det är gåtfullt. Det är inspirerande. Och det är stundtals väldigt vackert.
Hej Ditte, du använder ofta en lite dämpad, ödesmättad färgskala – hur skulle du beskriva din favoritkulör?
– I några verk har jag kanske använt mig mest av gråtoner, men de flesta av mina målningar är färgstarka och lite småhysteriska. Ett rosa Vouge-omslag, en grön krukväxt eller en blå windows-desktop. En av mina kollegor stod på min Elastic-utställning här i höstas och sa "Wow. High tech". Jag hade helt glömt bort det ordet men min favoritfärg är ”high tech”. Men dessvärre målar jag inte alltid det jag tycker är coolast eller vackrast. Det ska jag bli bättre på 2011.
Censurerar du dig själv ibland eller är det ett fritt flöde av impulser?
– Haha! 100 procent fritt flöde. Men det tog mig många år att lära att inte censurera mig själv. Och man vet väl heller aldrig helt vad det ordet innebär, eller hur? Det är nog först under senare år jag har lyckats känna mig helt censurfri i ateljén.

Shopping/konsumtion

Studio 1969
Krusegatan 19, Malmö
Johan Bergelin klippte sin första kund (brorsan) hemma i Bjärred på åttiotalet. Idag är han en internationellt känd frisör och modefotograf och ger ut hårbibeln C Book tre gånger per år. Hårsalongen och fotostudion 1969 är hans kärleksbebis och en guds gåva till alla malmöbor med deppiga frisyrer. Det vansinniga läget, i en rå fabrikslokal ute på sexiga Segevång, pissar på alla slätstrukna frisörer i city, och lockar bara de allra mest hängivna kunderna. Malmö har fått en frisörsalong av världsklass. 

La Boulangerie
Östra Rönneholmsvägen 6, Malmö
Gourmander behöver inte längre sörja det franska bageriet som gick i graven vid S:t Knut – istället tar vi omvägar på väg till jobbet för att fiska upp bröddoften från La Boulangerie ”du Triangle”. I den lilla lokalen på Östra Rönneholmsvägen erbjuds vi ljuvligt söta surdegsbaguetter och croissanter bakom disk, som gör att vi struntar i allt vad Atkins och GI betyder. Den bedårande, klassiska logotypen som pryder fasad, påsar och skåpbil är bara grädden på moset.

Hjärtat av Guld
Davidshallstorg 9, Malmö
Kanske är det läget som gör att vi blir lyckliga när vi tänker på Hjärtat av Guld. Davidshalltanterna måste ha satt sin latte i halsen när en tatueringsstudio helt plötsligt poppade upp bland trendiga sushibarer och ekologiska barnkläder. Vill du inte bli förevigad av de duktiga tatuerarna i studion, kan du alltid kolla igenom butikens sortiment av snygga böcker, musik och konst. Med gullig personal därtill, har vi flera anledningar att besöka Hjärtat av Guld om och om igen.
Tjena Thomas Rosén, hur är det att driva tatueringsstudio i överklasskärringarnas kvarter?
– Fett som satan! Det satt långt inne innan vi fick hyra lokalen, men när vi väl öppnade tror jag inte att vi direkt motsvarade grannskapets fördomar om vad en tatueringsstudio är. De trodde nog att vi skulle kränga pulver under disk, ha skägg, plywoodflames i skyltfönstret och locka drivor av pundare till deras kära torg. Inte inreda med blommor, konst och antikviteter. I tatueringsvärlden finns det liksom ett litet, litet utrymme mellan raggar/motorcykelgängsestetiken och de tusentals Miami Ink-wannabe-studios som har dykt upp senaste åren. Där lever och frodas vi! Du vet, vi är egentligen sofistikerade som fan. Lyssnar på jazz, jobbar hårt, läser Zizek och äter vår spenat. Förutom Chili. Han är en best.

Film

Sound of Noise
Filmrecensenter har haft problem med att genrebestämma Sound of Noise. Är det en musikalthriller? Polisdramakomedi? Språkliga definitioner spelar mindre roll när de två lundaregissörerna öppnar våra öron och hänför oss med sitt kreativa, originella musikuniversum. Trummisarna från kortfilmen Music for One Apartment and Six Drummers är tillbaka med besked och efteråt dansar vi ut från biografen och tycks oss höra musik överallt.

Svinalängorna
Det gör nästan för ont att titta, ändå stannar vi kvar. I en miljonprogramslägenhet i Ystad utspelas ett brutalt familjeöde i sjuttiotalets klassamhälle, baserat på romanen av Susanna Alakoski. Filmen har renodlats från alla lager och poser – kvar finns bara det hårda livet, det sköra livet. Tillsammans med storslaget skådespel och skånsk produktionshjälp har regidebuterande Pernilla August gett oss ett djupt drabbande filmverk.

Piren
Under en vinter byggde de två vännerna Nils Petter Löfstedt och Erik Vesteman något som skulle komma att bli ett av de mest uppmärksammade street art-projekten i Sverige. En då väl bevarad hemlighet i Limhamns gamla cementhamn, komplett med parkettgolv och vita väggar. Dokumentär-filmen som hade premiär i höstas är en ömsint, poetisk berättelse om två personers vänskap och rummet som uppstod under en pir.
Hej Nils Petter, varför byggde ni ett rum under en pir?
– Ja, varför inte? Vi funderade inte så mycket på det. Erik hittade platsen och övertalade mig och sedan satte vi igång. För oss var det inte så konstigt egentligen.
Finns rummet kvar idag?
– Det enda som finns kvar där rummet en gång låg är grus.
Vad är din största drivkraft när du gör film?
– I det här fallet fanns inte någon plan på att göra en film när vi satte igång med rummet. Den tanken växte fram allt eftersom. Jag vet inte så mycket om drivkrafterna, bara att historien är det avgörande.
Vad jobbar ni med framöver?
– Piren har också blivit fotobok så en release för den och en utställning i Malmö blir det nog så småningom. Erik och jag har lite olika lösa tankar på vad nästa gemensamma projekt blir, men vi får se om det överhuvudtaget går att genomföra. 

Litteratur

Sigrid Combüchen – Spill
Med romankonstens alla knep och medel låter Sigrid Combüchen sin berättelse röra sig på en imponerande mängd nivåer samtidigt. Med brev, författarfunderingar och en roman i romanen lyckas hon fånga såväl trettiotalets miljöer som att säkert beskriva det samtida Lund. Ut ur fiktionsleken träder också insikten om de många likheter som finns kvar mellan de båda tidsepokerna, och det är upp till läsaren att ta ställning för i vems händer kvinnoödet spelat.

Karl Ove Knausgård – Min kamp
Årets mest omtalade bok i Sverige var norsk. Sällan har ett översatt verk varit så omsusat som när första delen av norske malmöförfattaren Karl Ove Knausgårds Min kamp utkom i svensk översättning. Hypen höll, de som suktade skandaler och uthängningar blev gruvligt besvikna när de istället möttes av den stilsäkraste prosa om varandet och döden. Med millimetriskt exakt minne målar Knausgård sina bilder och endast vid ett tillfälle sviktar minnes-bilderna: när någon annan, poeten Olav H. Hauge, beskriver döden. Den är Knausgårds egen att teckna i den bästa av avslutningsmeningar.

Leif Holmstrand – Vid mardrömmens mål
Med dryga tjugotalet skräckfilmer som grund, motiv, inspiration och analysobjekt låter Holmstrand sin dikt skapa precisa bilder i en oprecis omgivning och stundom rinna över till essän. Med rötterna i ett surrealistiskt bildlandskap och gotiskt skräckkabinett dissekerar han genusfrågor, identitet, kön och makt präglat av psykoanalys. Relationen mellan Fredagen den 13:es Jason och Pamela Voorhees har aldrig blivit så obehagligt vacker och identitetsambivalent som här.
Hej Leif, du har tidigare vunnit Nöjesguidens pris för bästa konst. Hur skiljer det sig att bli nominerad för bästa läsning?
– Mitt skrivande och min ateljéverksamhet omfattar på sätt och vis samma frågeställningar och motiv, men det jag inte kan få ur mig på ena sättet kommer ut på det andra, så man kan säga att nomineringarna kompletterar varandra och gör mig dubbelt så glad.
Du har i år gett ut fyra böcker som Leif Holmstrand, en under pseudonymen Anna Maria Ytterbom och bland annat ställt ut på Moderna museet i Stockholm. Hur många dagar har ett Holmstrandår och hur många timmar ett Leifdygn?
– Jag har arbetat konstant, det har varit fint och äventyrligt men nu behövs vila. Nästa Holmstrandår ska innehålla semester och Leifdygnen något färre arbetstimmar.

Scen

Kajsa Giertz
Vem låg bakom den hyllade Snövit på Hipp för ett par år sedan? Jo, Kajsa. Vem låg bakom den lika hyllade Carmen på Intiman våren 2010, där alla skådespelare spelade huvudrollen oavsett kön? Samma Kajsa. När koreografen och regissören Kajsa Giertz inte gör mästerlig teater i Malmö är hon ute och far och flyger på teaterhus runt om i landet. Återvänder gör hon alltid, och vi är tacksamma över att få ta del av hennes nytänkande gestaltningssätt som hellre än att sägas, låter saker få dansas och lekas fram på scen. 

Dockplats 2010
Skånes Dansteater firade 15 år som institution och tio år som scen i Västra hamnen och det påkostade födelsedagskalaset blev, med all rätt, teaterhöstens stora samtalsämne. Vi strömmade till Dockan allihop och blev själva en del av den iscensättning av Kockums och varvets glansdagar som Dockplats 2010 hade för avsikt att vara. Det var en helt fantastisk once-in-a-lifetime-föreställning. Dansare, simhoppare, solister, körer och brassband – alla hade en roll i det storslagna jubileumsverket.

Teatr Weimar
S:t Gertrudsgatan 4B, Malmö
Trots sin lilla storlek, sprider frigruppen Teatr Weimar dramatiska ekon långt utanför Sveriges gränser vid varje ny produktion – och det har varit många i år. Vi har fått se modiga pjäser av en ensemble som är välkända för att sätta ordet i centrum och jobba med nyskriven dramatik. Det är utmanande teater som tänjer på normer och ifrågasätter värderingar och som bidrar till en förhöjd medvetenhet hos teater-publiken i stan. 
Om ni tittar tillbaka på det gångna året, vad är ni mest stolta över?
– Det roligaste med förra året är att vi lyckades nå ut i Europa med våra föreställningar. Vi har haft en ambition att bli ett av Europas ledande scenkonstkollektiv och förra året blev ett kvitto på att den målsättningen har börjat bära frukt.
Ni är redan inne i replokalerna igen. Vad kan vi se fram emot under 2011?
– I år kommer vi att få se experimentell musikdramatik i De stränga anteckningarna och Idioms, som vi gör tillsammans med Ensemble Ars Nova. Vi sätter också upp Hamlet II:exit ghost igen, och Vit, rik, fri med Ann Petrén kommer ner från Stockholm för ett besök. Och detta är bara halva årets repertoar. 

Musik

Gnucci Banana
Under året som har gått har den klubbande publiken i Malmö lärt känna ett nytt partydjur som alltid dansar mest, störst och vackrast. När Gnucci Banana greppar mikrofonen, klättrar upp på ett bord och slänger iväg kaxiga rim över beats, står vi som hänförda. Under året har du dansat till hennes Ayoba och Animal, och frågan är om inte Ana Rab-It redan har hunnit med att bli världsstjärna när denna text går i tryck. 

The Radio Dept.
De lät oss vänta länge på Clinging to a Scheme, men när albumet väl anlände förstod vi att det aldrig har varit tyst i fabriken. Med noggrant tillverkade melodier av vemod som inte skriker högst, men ändå låter mest. Alltid politiskt, alltid poetiskt. Briljanta singeln Heaven’s on Fire kanske inte har kraft nog att välta en regering, däremot den list som krävs för att spränga den inifrån.

This is Head
This is Head har haft ett omtumlande år. De har gått från att vara en liten angelägenhet för Möllevången till att bli ihjälkramade av kritiker tvärs över riket. Debutskivan 0001 låter små oljud möta de renaste popmelodier tillsammans med en skäggig disconerv som sammantaget smäller av och blir till en rykande danspistol. Lyckliga är vi som fått bevittna det hela live, i klubbmörkret, där det blomstrar som allra mest. 
Hej Henric Claesson, om ni tittar tillbaka på det gångna året, vad är ni mest stolta över?
– Vi är stolta över alla konserter vi lyckats göra, stolta över skivan som vi släppte, stolta över all god respons vi har fått.
Måste man ha skägg för att göra uppmärksammad musik i Malmö då?
– Nej, det hoppas jag inte betyder något. Alla får se ut som de vill.
Vad jobbar ni med just nu?
– Vi arbetar just nu på nästa skiva, samtidigt som vi i vår kommer att släppa 0001 i Europa. Vi har releasefest för 0001 i Berlin den 25 februari.

Klubb

Win Win Total
När den konceptuella klubben Win Win Total dundrade in med full konstnärlig styrka i våras, var vi många som utropade starten på en ny era i stan. Med teman som Nöjesfält och Miljonprogram, tänjde Win Win Total på begreppet klubb och inredde Inkonsts foajé med lyckohjul, spåtanter och freak shows. Win Win Total stod utan tvekan för säsongens roligaste upplägg och mest innovativa bokningar och det enda vi egentligen kan klaga på är att andra säsongen dröjer.

Warriors
Succén var ett faktum redan förra våren, när klubbarrangörer och dj:s fick battla mot varandra och tävla om publikens uppmärksamhet. I höstas möttes stans butiker och publiktrycket inne på Debaser var stundtals massivt stort. Kanske är det så enkelt som ett briljant klubbkoncept som behövs för att locka ut oss på lokal en helt vanlig onsdag. För när andra malmöklubbar har försökt att dra onsdagspubliken är det Warriors som lyckats, gång på gång. Och det lär gänget fortsätta med även under 2011.

På Jam
Entusiasmen hos arrangörerna bakom improvisationsklubben På Jam känner inga gränser. I ett nyskapande och genuint klubbformat presenteras etablerade musiker varvat med morgondagens stjärnor på öppen scen. Själva är vi mest tacksamma över att det äntligen finns en ogubbig jazzklubb här i stan som erbjuder något nytt. Idol-Linnea passade på att promota sin klubb vid varje direktsänt tillfälle under hösten och vi förstår varför. På Jam är för bra för att inte uppmärksammas.
Hej Elin, varför startade ni På Jam?
– Vi ville skapa en mer jämställd, öppen och välkomnande improvisationsscen i Malmö, som fick alla att bli sugna på att lyssna på musik och att spela själva. En mer avslappnad inställning till jazz och improvisationsmusik, som vi tyckte saknades i Malmö.
Vad händer 2011? Kommer ni att göra en På Jam Idol-edition?
– I år blir det en massa svinbra band! Till exempel Paavo duo feat. Fredrik Ljungkvist, Midaircondo, Lina Nyberg Band, Nuaia med flera. En hel drös med finfin musik som ingen har hört förrän den spelas och ljuvlig stämning på Inkonsts klubbagolv!

Media

BollywoodRadio
När de fem unga radiopratarna samlas i studion varje måndag för att prata om sin kärlek inför Bollywoodfilmer och indisk musik görs det i ett så oemotståndligt och spontant format att vi dör charmdöden. Fantasten bakom närradioprojektet heter Alexander Olin och ligger även bakom Bollywoodbiografen i Limhamn. Det verkar ha blivit hans kall i livet att sprida den indiska glamouren till malmöborna, och han gör det med en sådan sprudlande entusiasm att vi knappt tror på att han aldrig själv har besökt Indien. 

I Anneli
Under hösten har vi suttit klistrade framför feel bad-serien och stundtals vridit oss i pinsamhet och igenkänningsfaktor. För när komikern Sissela Benn träder in i rollen som Anneli, en småfumlig och osäker tjej som jobbar på kafé, blir kär i den ”häftiga musikern” och tvingas konfrontera sin djävul på axeln Liket – är det tragikomiskt och gör ont i hjärtat på samma gång. I Anneli är sådär befriande poänglös som unga kvinnor aldrig tillåts vara och det gör serien till en av de viktigaste under 2010.

Sweden Social Web Camp
Ibland kan man bara längta efter att sitta på en brygga i skärgården, dricka en bärs och snacka internet med sina kompisar. Kristin Heinonen och Tomas Wennström gick från att drömma, till att starta Sveriges första web camp på en ö i Blekinge. SSWC är sommarkollot för oss som älskar internet och den sociala webben och vill prata nätets framtid med likasinnade. Deltagarstyrt och demokratiskt, och oerhört omtyckt redan från starten 2009.
Hallå Tomas och Kristin, varför behövs SSWC?
– En av deltagarna har beskrivit SSWC som Almedalen, fast för webbvärlden. Flera diskussioner som startade på SSWC har senare präglat debatten om nätet i media. Till exempel vad som händer med våra digitala identiteter när vi dör.
I somras var det över 400 personer som besökte lägret. Vilka är det som kommer?
– Till Tjärö kommer allt från chefer för stora medieföretag till webbstrateger, bloggare, twittrare, webbutvecklare och entreprenörer. Alla bor ihop på campingen, och dricker öl i ladan. 
Berätta om planerna inför SSWC 2011?
– Precis som förra året blir SSWC 2011 en unconference där deltagarna själva står för innehållet. Nytt för i år är att vi tittar på om vi kan utöka hajken till tre dagar istället för två. Och så letar vi efter ett cirkustält och en äkta zeppelinare.

Glädjespridare

Världens snabbaste allsång
Malmösommaren blev en smula varmare när Världens Snabbaste Allsång tog plats på Amfiteatern i Pildammsparken. Sällan har ett nöjesarrangemang bidragit till så mycket glädje hos en övertänd publik, och Sommarscen själva utnämnde publikrekord flera gånger om. Det var något med de fem charmiga männen, det höga tempot och den omfamnande folkligheten som gjorde att vi alla föll platt för sångfesten. 

TIFO 96
2010 blev året då konst och fotboll levde i symbios bland fansen på nya Stadion. Till MFF:s hundraårsjubileum gick tifogruppen MT96 all in. Banderoller, gigantiska overheadflaggor och tusentals fanor har vid varje hemmamatch påmint om de stora årtalen i klubbens historia. Läktarkoreografin har hållit högsta internationella klass och uppmärksammats runt om i fotbollsvärlden. Att tifona sporrade MFF till SM-guld gör saken än bättre.

Joakim ”Joe” Nilsson
Joe är mannen som oförtrutet sett till så att bögar, flator, transor, drugor och allt däremellan har kunnat gå på klubb de senaste tio åren. I år var det fredagsbaren Pour les Pédés på Rasoir och onsdagsditon G-Bar. Med ett driv som sällan skådats har han år efter år gett Malmös hbtq-folk (plus många andra bokstavskombinationer) fristäder och fantastiska nätter. Dessutom såg han till så att transor och drugor alltid fick fri entré och slapp köa. Aktivism i trivsam form.
Hej Joakim, berätta om ett klubbminne från året som har gått!
– Det finns så många, men Hedonism som jag körde på Akvariet i höstas är nog det jag minns mest. Dels för att klubben inte liknar något annat i Malmö, och dels för att det är den första klubben jag har gjort som riktar sig till en mixad publik. Det kändes som att man befann sig på Matineé eller Supermartxé på Ibiza.
Vad planerar du inför 2011?
– Jag kommer att göra en ny kalender för 2012 som vi kommer att fotografera nere på Mallorca i maj. Fem Hedonismfester är inplanerade på Akvariet under våren, och de kommer att vara ännu galnare, snyggare och sexigare än tidigare. Det blir en del nya galenskaper på Wonk också.
 

Jury: Kajsa Haidl (ordförande), Tone Schunnesson, Karin Ericson, Stefan Hansen, Sofia Petersen, Daniel Broman, Josefin Lindberg, Per Bergström, Sofia Leander, Kristian Pehrsson och Hanna Hallborg.

Text: Kajsa Haidl, Karin Ericson, Sofia Leander, Daniel Broman, Sofia Petersen,
Per Bergström, Kristian Pehrsson.

Stad: 
Kategori: 
3 Visa kommentarer (3)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!