Fjorton minuters tågfärd från landets tredje största stad ligger kunskapens akademiska högborg. Varje höst har Lund invaderats av tiotusentals välkammade studenter som drömmer om ett liv som välborna skattejurister och civilekonomer för vilka den trallvänliga popmusiken är höjden av galen utsvävning i förargelseväckande beteende. Medan Malmö genomsyrades av arbetarrock blev Lund "Popstaden Lund", med taniga pojkar i halvlångt hår och tajta t-shirtar.
Under tiden växte en helt annan rörelse upp i stadens utkanter, bland kidsen som inte hade tillträde till studentnationerna och som inte heller räknade med att någonsin hamna där.
Utan de naturliga förutsättningarna som förknippas med en hiphopkultur har Lund fött en framgångsrik hiphopscen med ovanligt hög kvalité. I Malmö har det varit tyst sedan ADL, medan Lund har exporterat flera lovande och smått lysande hiphopakter till Stockholm under de senaste åren. Hemmascenen har blivit för liten. Graffitiartisterna Finsta och Core, MCs som Timbuktu, Spotrunnaz, Karl Katharsis och Heli, har flyttat till den skivbolagsstinna huvudstaden.
Det började med breakdancefilmerna [I]Wildstyle[/I] och [I]Beatstreet[/I] i början på 80-talet, hiphopkulturens erövring av Sverige, och Lund. På skoldanserna i Lunds Folkets park och på Amiralen i Malmö tävlade b-boys från Malmö med breakdansare från Lund.
En av dem är Ioannis Antoniou, en veteran på Lunds hiphopscen. Han var dansaren som blev graffitiartisten Ruze och så småningom DJ Ruze som började samarbeta med Måns från Breakmecanix, byggde en studio i Malmö och har producerat låtar sedan dess.
- Jag var inte intresserad av texten, det var alltid beats. Jag tränade åtta-tio timmar om dagen, men jag var jättedålig i början, skrattar Ioannis.
Han kom elva i DJ SM 1989, men träningen gav färdighet och året därpå blev han tvåa och kom snart i kontakt med den som skulle bli en av landets bästa MCs, Jason "Timbuktu" Diakité. Men rapparen var inget vidare på den tiden.
- Han hade bara hållit på i fyra månader när vi spelade in vår första låt. Den ligger djupt begraven till Jasons ära, skrattar han.
Timbuktu har släppt sin solodebut i månadskiftet, producerad av Mårten Sakwanda i Spotrunnaz. Gruppens hemmastudio Meltdown i Lund blev en naturlig samlingsplats under mitten av 90-talet.
- Jason och Mårten i Spotrunnaz är väldigt ödmjuka människor, de är bra rolemodels. Den mentaliteten finns inte någon annanstans i Sverige, säger Ioannis.
Han är bara en i högen som talar om Timbuktu som gudfadern i Lunds hiphopmaffia. Rapparens skicklighet har satt standarden för stadens scen, den höga kvalité som Lunds hiphoppare levererar är mycket tack vare honom, ingen vill vara sämre.
- Lund är en sådan framgångsrik hiphopstad men det borde inte vara så, våra politiker har bestämt sig för att hiphop är direkt skadligt och destruktivt. De ifrågasatte om Mejeriet skulle få bidrag bara för att de ordnade hiphopkonserter, berättar Patrik Svensson, skribent för hiphopsajten mokkamekka.com och som har byggt upp hiphoporama.net, en sajt om hiphopscenen i Lund.
Mejeriet har tidigt släppt fram lokala förmågor i rampljuset. Konserthallen är hemmascen för hiphopföreningens årliga festival, världsstjärnor som Common, Ice Cube, The Fugees och Das EFX har varit där långt innan de slog igenom. 2pac Shakur också, fast då som roddare åt Digital Underground. Bandet The Roots från Philadelphia lovordar Lund som hiphopstad i en turnédagbok som publicerades i tidningen Vibe.
Det samma går inte att säga om Lunds kommun. Kommunen har infört nolltollerans mot graffiti, på föreningen Visa Lunds hemsida står det att läsa:
"Ytterst få av dem har några konstnärlig ambitioner" (Finsta, en av Lunds främsta graffitimålare, går numera på Konstfack i Stockholm, red. anm), "Somliga sniffar lösningsmedlet i sprayburkarna/.../en del går vidare på brottets bana och fastnar i kriminalitet och hamnar utanför samhället".
Men det finns också tjänstemän på kommunen som stödjer hiphopkulturen och som gav Patrik Svensson uppdraget att göra hiphoporama.net.
- Efter allt som har varit så ville vi göra något positivt, förklarar Torbjörn Nilsson på kultur- och fritidsnämnden.
I USA handlar hiphopkulturen om underklassen som sparkar uppåt, i Sverige är hiphopen det bästa verktyget för integration.
- Det är vansinnigt att kommunen vägrar inse det. Jag fattar inte vad de är rädda för. Många av Lunds hiphoppare är förvånansvärt ödmjuka och mogna, många tar till sig de goda grunderna i kulturen och har respekt för varandra. Alla pratar om hiphop som ett substitut för våld, det är omöjligt att ha rasistiska fördomar om man lyssnar på hiphop. Det finns en solidaritetskänsla som gör mig helt varm om hjärtat, säger Patrik Svensson.
Trots den uttalade ödmjukheten är hiphopscenen i Lund inte ett enda stort pingstkyrkomöte. Faktumet att hiphopscenen är så tajt, där alla känner alla gör att dissningarna haglar, konkurrensen är hårdare och utmaningarna större.
- I dag är det mycket backstabbers, ingen kan vara glad för någon annans skull. Man måste ge respekt och ta respekt, annars får man ingen heller. Hiphopmusiken är på väg mot sin egen undergång om den stänger sig för nya intryck, konstaterar Ioannis.
Det osannolika, att en stad präglad av brittiska popinfluenser föder en så stark hiphopscen, är inte så konstigt som det låter. I decennier har universitetsstaden lockat till sig en påtaglig koncentration av folk och musikstilar från hela världen, nya intryck. Konkurrensen och ovanliga influenser skapar en kreativ scen.
- Man får höra så mycket, får en bredare smak för musik. I Stockholm är allt samma skit, här låter tre grupper helt olika, säger MCn Lovemark från The Lab Movement.
Under tiden i ett radhus på Östra torn i Lund. En korridor leder till ett flickrum belamrat med mikrofoner, portastudio och ett skivdäck med två skivtallrikar uppkörda mot väggen. Vinylbackarna överglänser den lilla hyllan med cd-skivor.
- Musiken vi lyssnar på finns inte i Lund. Förutom i det här rummet, säger Yarah Bravo.
- San Fransisco är hiphop-Mecca för oss. Folk lever för att battla, alla är så hungriga. De går från cyphers till ren stilbattling, det är helt otroligt. Man får mycket mer uppskattning. I Sverige vågar man inte visa kärlek. Det finns en massa duktiga artister, men folk ser bara det negativa, "den raden sög", "det ordet är fel uttalat", säger Deedee Tekle.
Vägen till The Bay Area har gått från hiphopjams på Stortorget, via Stockholm, Köpenhamn, Londonklubbar, New York-scenen och vidare ner till västkusten.
I London träffade Yarah och Deedee den engelske ryssen DJ Vadim och TTC från Paris, i San Fransisco DJ Marz, och resultatet kommer ut någon gång efter nyår på det egna projektet Terra Incognita.
Tillsammans kallar de sig Breeders of Ballona.
- Ballona är en krigsgudinna i den grekiska mytologin, men ingen känner till henne. Hon är verkligen underground och vi är hennes offsprings, säger Yarah.
- Vi har alltid känt att det är upp till oss, man måste ha mod för att hålla på med hiphop, man får inte vara rädd. Vi vet att vi är bra.
Hiphopscenen i Lund har alltid fått förlita sig på enskilda, vuxna personers välvilja. Yarah och Deedee ger en man, Gustavo Nazar från latinamerikanska kulturföreningen Cristal Andino, en stor del av äran för att hiphopkulturen har kunnat utvecklas i Lund. I föreningens lokal har ett otal hiphopjams ägt rum under åren, studion står öppen och med hjälp av Gustavo Nazar har fyra killar i kollektivet Elemental ConneX spelat in och skaffat bidrag för att sätta ihop [I]Diggin´ In The Swedish Underground[/I], den bästa samlingsplattan med svenska artister sedan [I]Sidewalk Headliners[/I].
- Hiphoppare pekar ofta på elden men släcker den inte, de klagar på de stora skivbolagen, men ingen gör något åt det. Därför släppte vi skivan, säger RMF som redan skissar på en ny samling.
Medan Lund svämmar över av slipade rappare är discjockeyerna en bristvara. En av de första, och under en längre tid den enda, är DJ More Ten. Han har spelat och tävlat på olika hiphopevents sedan 1993, värmt golvet åt Company Flow och tillsammans med Ioannis producerat ett spår på Timbuktus solodebut.
- Jag började DJa efter att Chords & Scissors spelat Gangstarr för mig. Sättet som DJ Premier kan få de enklaste beatsen att svänga... Shit, vad det var övergrymt. Men det har varit så jävla ensamt, det finns inte tillräckligt många som gått in för att spela skivor, säger DJ More Ten.
Lunds hiphopscen blommade upp mellan 1996-97. Yarah och Deedee minns det som att alla rappade och skrev texter, bytte skivor och uppträdde på små jams överallt. Många av de rappare som höll på under de åren har lagt av idag, med det kommer det hela tiden nya ungar.
Timbuktu, Spotrunnaz, Chords & Scissors, T.R., Diplomatic, Breeders of Ballona, The Lab Movement, Elemental ConneX. Lunds hiphopscen har dessutom aldrig varit lika skivaktuell som nu. Hiphopfästet i söder är starkare än någonsin.
Stad:
Kategori: