SUN & SEA

Kulturguiden till hösten 2021

Redaktion 10:25 20 Oct 2021

Skåne fullkomligt kryllar av scen, konst och scenkonst just nu. Här är några av sevärdheterna som är på tapeten.

SCEN 

ÅSKÅDARENS RESA
Scenkonsthuset Bastionen, Norra Vallgatan 28, bastionen.org
Teater Theatron har varit verksamma i Skåne i över tjugo år. Nu bjuds publiken in till en undersökande, musikalisk och självutlämnande föreställning. Åskådarens resa spelas den 21-22 och 28-31 oktober på Bastionen i Malmö.

SPÖKET PÅ CANTERSHUS
Moomsteatern, moomsteatern.com
Spöket på Cantershus om familjen från Stockholm som flyttar in på det skånska slottet Cantershus, trots varningar om att slottet är hemsökt. Den fartfyllda föreställningen inkluderar hela Moomsteaterns ensemble och visas från den 13 november. 

HALINA – EN ÖVERLEVARES BERÄTTELSE
Apolonia, apolonia.se 

Apolonia musik & scenkonstkollektiv sätter i samarbete med Malmö Museer upp en musikföreställning där Halina står i centrum. Halina är en kvinna vars liv vi får följa från barndomen i andra världskrigets Polen till lägret i Ravensbruck fram till livet i Sverige dit hon anländer 1945 .Föreställningen har officiell premiär i Kommendanten på Malmö Museer men går även ut på turné och ges som officiella föreställningar för vuxna.

SADLAND
PotatoPotato Scenkonst, Rolfsgatan 5, potatopotato.se
Med den elektroniska musikalen Sadland vill scenkonstkollektivet PotatoPotato ge perspektiv på en av vår tids största ödesfrågor – den om psykisk ohälsa bland unga. Kollektivet hoppas att denna sorgesång till föreställning blir en tröst i vår tröstlösa och kapitalistiska värld. Sadland visas fram till den 15 november.

TENNSOLDATEN & PAPPERSDANSÖSEN
Kirsebergsteatern, Kronetorpsgatan 1, malmostadsteater.se
Fritt efter HC Andersens saga. De är brända, smutsiga och utmattade – den enbente soldaten och pappersdansösen. Men de lever lyckligtvis fortfarande. Roland Schimmelpfennigs uppsättning visas på Kirsebergsteatern till den 28 november.

KONST 

FRÅN DOTTER TILL DOTTER
Galleri Rostrum, Västergatan 21, rostrum.nu
Galleri Rostrum presenterar Moa Israelssons första utställning i Malmö. Genomgående i Israelssons konstnärskap är att verken vittnar om tid som passerar samt att de ofta rör sig i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Hennes skulpturer liknar föremål vi känner till, men är tillverkade av andra material och dimensioner än vi är vana vid. Från dotter till dotter visas till den 24 oktober.

SUN & SEA
Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, konsthall.malmo.se
Den kritikerrosade litauiska opera-performancen Sun & Sea prisades med Guldlejonet som det bästa bidraget på 2019 års Venedigbiennal. Malmö Konsthall är den första konstinstitutionen att visa verket i Sverige efter dess internationella framgångar. Sun & Sea är en levande installation utan början eller slut och visas mellan den 2–14 november.

BALANSAKTER
Moderna Museet, Ola Billgrens plats 2–4, modernamuseet.se
I Balansakter visas verk från den tyska konstnären Beate Wassermann (1947 – 2018) för första gången i Skandinavien. Utställningen omfattar verk från fem decennier vilket ger möjlighet att upptäcka olika aspekter av Wassermanns unika måleri. Balansakter visas till den 20 februari 2022.

VISIONS OF EUROPA, DEAD BIRDS FLY
Digitaliseum, Lodgatan 1, digitaliseum.org
Finn Anton Örstrands utställning Visions of Europa, dead birds fly tar sin utgångspunk i när Malmö var värdstad för Eurovision Song Contest 2013. Örstrand skapade en alternativ värld för journalister och besökare med pappkartonger som visade vägen till olika events i staden. I utställningen ser vi konstnärens dokumentation från 2013 samt nyproduktioner som återupprepar känslan av händelsen. Visas till den 6 november.

FIVE CORNERS
Lilith Performance Studio, Bragegatan 15, lilithperformancestudio.com

Som en lång utandning av lycka och uppdämd kraft nyöppnar Lilith Performance Studio, med fem nya performanceverk på en och samma gång. Five Corners visas den 18-20 samt 25-27 november. Publiken bokas in på olika tider för att undvika köer och trängsel, men alla är fria att stanna så länge de vill fram till klockan 21 och alla fem verken pågår hela tiden från klockan 19.

PÅ BESÖK: SVENSKA FOTOBOKSPRISET
Skissernas museum, Finngatan 2 Lund, skissernasmuseum.se
I Gallerigången på skissernas museum presenteras just nu alla bidragen till Svenska Fotobokspriset 2021. Utställningen är både visuell och taktil då den bjuder in besökaren att själv bläddra, läsa och känna materialiteten i böckerna. Utställningen pågår fram till den 31 oktober. 

Läs även: Premiär för bob hunds musikal.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!