Kulturguiden hösten 2022

Redaktion 10:53 17 Oct 2022

Hösten är här, och vinter tränger sig närmare och närmare på. Varför inte värma sig inne bland alla den kultur som får Malmö med omnejd att vibrera. Här är några av de scen- och konstevenemang som äger rum de kommande månaderna. 

KONST 

 

FAMILJ 
Galleri Final, Kungsgatan 31, Malmö, gallerifinal.se
I utställningen Familj får besökaren ta del av fotograferna Hannah Modigh, Ewa Stackelberg och Anna Claréns verk. Utställningen rör människans mest arketypiska relationer – familjen - för att försöka förstå människan djupaste sammanhang. Familj går att se från den 22 oktober till den 20 november på Galleri Final. 

I STADEN VÄXER ETT FÄLT – 50 KONSTNÄRER I MALMÖ 
Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, Malmö, malmokonsthall.se
Malmös konstscen är brokig men likaså kollegial och kärleksfull. Malmö konsthall har i utställningen I staden växer ett fält försökt synliggöra denna speciella mix genom att bjuda in 50 konstnärer som fyller konsthallens golv. Utställningen går att se till och med den 15 januari. 

SKISSERNAS NIGHT 
Skissernas museum, Finngatan 2, Lund, https://www.skissernasmuseum.se 
Den 15 november är det återigen dags för Skissernas Museum att bjuda in till Skissernas night. Under en hel kväll får besökaren ta del av konstupplevelser, musik, samtal, performance, workshops och mycket mer. Skissernas night är ett nytt sätt att möta konst på.

DUALITY 
The Cowgirl Gallery, Falkenbergsgatan 4, Malmö, cowgirlgallery.com
I det lilla kaféet och galleriet på Falkenbergsgatan sker det spännande saker. Duality, galleriets kommande utställning, visar de två designers Martin Farran-Lee och Karl A Ljungmark. Utställningen består av typografi och experimentellt fotografi. Är du nyfiken kan du se utställningen till och med den 9 november. 

POST-CAPITAL – ART AND THE ECONOMICS OF THE DIGITAL AGE 
Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, Köpenhamn, kunsthalcharlottenborg.dk 
Genom skulpturer, målningar, fotografi, video och performence visar Post-capital själva essensen av vår samtids produktion, konsumtion och rikedom. Utställningen tar sin utgångspunkt i den inneboende paradoxen inom ett kapitalistiskt system som både är beroende av och hotat av tekniska framsteg. Du kan se Post-capital till och med den 15 januari. 

FEMALE GAZE 
Frank, Ahlmansgatan 3, Malmö, frankart.se
Utställningen Female Gaze utforskar och exponerar manlig sårbarhet i sammanhang av sexualitet och sensualitet, allt sett ur ett kvinnligt perspektiv. Female Gaze går att se på Frank till och med den 23/10. 

ALLTID TEXTIL 
Tomelilla Konsthall, Centralgatan 13, Tomelilla, tomelilla.se/uppleva-och-gora/kultur/konsthall 
Utställningen består av verk av 52 konstnärer som har arbetat runt temat tid. Tid har i utställningen tolkats på olika sätt där konstnärerna har använt sig av sin säregna teknik. Här finns allt från skiraste silke till plast och grova rep samt broderi, väv, stickat, screentryck och många blandformer däremellan. Utställningen finns att fram tills den 6 november. 

SKYMNINGSLAND 
Moderna Museet, Ola Billgrens plats 2–4, Malmö, modernamuseet.se/malmo 
Skymningsland är en grupputställning som utforskar hur vi upplever att stå på tröskeln till det okända. Frågan hur det framtida vardagslivet kommer se ut är något som berörs. Flera av konstverken är skapade specifikt för utställningen och hämtar sin näring någonstans mellan förstörelse och tillblivelse, förvirring och klarsynthet, rädsla och hopp. Utställningen går att se från den 29/10 till den 9/4. 

IN THE LONG NOW 
Galleri Format, Claesgatan 14, Malmö, galleriformat.nu
Med verk av Alee Peoples, Eavan Aiken, Jeamin Cha, Sandy Kennedy, Sylvia Schedelbauer och Patrick Hough, utforskar In the Long Now frågor kring kärlek, livlighet, dödlighet och möjligheten. Genom filmer får publiken ta del av möjligheten att gå bortom våra fysiska förmågor genom den tekniska processen. In the Long Now visas mellan den 28 oktober och den 6 november. 

POP LIFE 
Teckningsmuseet, Hästtorget, Laholm, teckningsmuseet.se
Pop life visar samtida teckningskonst signerad europeiska konstnärer. Fokus i utställningen ligger på gestaltningar av människan med referens till olika typer av media och populärkultur genom fria psykologiska människogestaltningar, bärande idéer och omsorgsfulla utföranden. Pop Life går att se till och med den 29 januari på Teckningsmuseet.

SCEN 

 

MIN TOTALA NJUTNING 
Lilith Performance Studio, Bragegatan 15, Malmö, lilithperformancestudio.com 
Mellan den tredje november och den 19e har besökare chansen att ta del av Lilith Performance och Daniel Mårs massiva scenkonst. Konstverket har sin utgångspunkt i lyrik som får diktera den fysiska platsens gestaltning. Du som besökare bjuds med på en resa mellan erotiska drömmar och verklighet som håller på att rasera. 

TINGSEK
Kulturbolaget, Bergsgatan 18, Malmö, kulturbolaget.se 

Mitt i decembers mörker fyller Tingsek KB:s lokaler på Bergsgatan. Om det är någon konsert du ska ta farväl av den anrika konsertlokalen så är det absolut med en av Sveriges allra främsta liveartister. 

ANASTASIA 
Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö, malmoopera.se 
Till och med den 12 november har du möjligheten att ta del av Broadway mitt i Malmö. Anastasia är den mäktiga och episka saga om den försvunna tsardottern som enligt sägnen kom undan revolutionen som tog resterande delar av hennes familjs liv. I uppsättningen blandas allt från spänning till humor och kärlek. 

FÖRFATTARSCEN 
Stadsbiblioteket, Kung Oscars väg 11, Malmö
Stadsbiblioteket bjuder in såväl nationella som internationella författare för djupgående samtal. Höstens program bjuder in heta författarnamn som Lina Wolff och Édouard Louis. Författarscen äger rum med jämna mellanrum till och med den 27 november. Exakta datum för varje författare går att hitta på Stadsbibliotekets hemsida. 

GROTTAN 
Malmö Dockteater, Hasselgatan 8, Malmö, malmodockteater.com 
Malmö Dockteater bjuder in till en föreställning i skräck. Grottan, som är skapad av Stina Kajaso och Sissel Romme Christensen, har sin utgångspunkt i Neil Marshalls skräckrulle The Descent och Lennons värsta skrikperiod. Föreställningen är inte dockteater i traditionell bemärkelse men använder så väl video som objekt för att skapa en ”skräck-fast-ännu-värre-teater”. Föreställningen visas fram tills den 29 oktober. 

TEARS OF MALMÖ 
Malmö Stadsteater, Anna Lindhs Plats, Malmö, malmostadsteater.se 
Tears of Malmö är en ljudvandring som låter besökarna få ta del av ett forna Malmö. Med frågor som ”hur hör du din hemstad?” och ”kan de förflutna vara avgörande för din framtid?” upptäcks Kockumsområdet via ljud. Tears of Malmö äger rum fram till slutet av april nästa år. 

JAG ÄR TID, JAG ÄR RUM 
Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö, inkonst.com 
Jag är tid, jag är rum är ett konstnärligt utforskande som bjuder in till en upplevelsevandring där kroppen och rummet får hitta en gemensam rytm. Skaparna är Kollaborativet, en scenkonstgrupp baserad i Malmö. Denna upplevelsevandring kan du ta del av mellan den 29 oktober och 2 november. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!