Från utställningen In Bloom. Foto: © Inka & Niclas (2018).

Konstguiden till Våren och sommaren 2023

14:49 20 Apr 2023

Det blir en fullspäckad vår- och sommarsäsong. Här är några av utställningarna du bör besöka under det andra kvartalet.

Nordisk konst 
Artipelag, Artipelagstigen 1
Utställningen På armlängds avstånd - hundra år av nordisk konst består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av norska AKO Kunststiftelse. Samlingen omfattar norsk, svensk, dansk och finsk konst och konsthantverk från hela 1900-talet och in i vår samtid. Urvalet ska visa på den gemensamma mentalitet som finns hos nordiska konstnärer, och hur dessa har umgåtts och verkat ute i de europeiska metropolerna. Utställningen visas på Artipelag fram till den 1 oktober. 
https://artipelag.se/hander-pa-artipelag/samlingsutstallning-av-nordisk-konst/

1980-talets konstnärer
Moderna museet, Exercisplan 4
I en stor samling utforskar utställningen Sömnlösa nätter den motsägelsefulla brytningstiden mellan det politiska 1970-talet och det formmässigt stramare 1990-talet. Navet i utställningen är en rad starka kvinnliga konstnärskap från både Sverige och Norden, som trädde fram under 1980-talet. Utställningen visas till och med den 14 januari 2024.
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/somnlosa-natter/

David Bowie
Kulturhuset stadsteatern, Sergels torg, Galleri 5
Den hyllade fotografen Masayoshi Sukitas oförglömliga fotografier av stjärnan visas för första gången i Sverige. Utställningen pågår fram till den 13 augusti.
https://kulturhusetstadsteatern.se/utstallningar/bowie-by-sukita-london-japan  

Film om kontrollförlust
Film i Samtidskonsten, http://www.filmisamtidskonsten.se
Under våren genomför Film i Samtidskonsten ett filmprogram om människan i kris. Under maj månad visas Psyket! av Moa Junström och Arrows av Sandra Lahire gratis på Film i Samtidskonstens hemsida. Psyket! är en rekonstruktion av regissören Moa Junströms sommar på en sluten psykiatrisk avdelning och varvar dokumentära bilder inifrån avdelningen med verkliga sms och rekonstruktioner av skeenden. Sandra Lahires experimentella film Arrows blandar många olika intryck för att kommunicera erfarenheten av anorexia och analysera de kulturella orsakerna till sjukdomen.
http://www.filmisamtidskonsten.se/stream/moa-junstrom-och-sandra-lahire/ 

Frida Kahlo – Her Photos
Kulturhuset stadsteatern, Sergels torg, Galleri 3
Nu visas 241 fotografier som representerar olika epoker i Frida Kahlos liv. Det är första gången som utställningen visas i Norden – en utställning som turnerat i hela världen sedan 2009. Samlingen speglar konstnärens privatliv under hennes turbulenta och smärtfyllda liv, påverkat av en spårvagnsolycka, kärleksrelationer och politik. Utställningen visas från den 1 maj till och med 1 oktober.
https://kulturhusetstadsteatern.se/utstallningar/frida-kahlo-her-photos 

Laurie Anderson 
Moderna museet, Exercisplan 4
Laurie Anderson är en legendarisk gestalt och pionjär inom amerikansk avantgardekonst, experimentell musik och independentkultur. I Andersons största separatutställning hittills i Europa gestaltas en berättelse om tid, plats och existens. Här visas ett urval verk från 1970-talet och fram till idag, samt helt nya platsspecifika produktioner. Utställningen visas till och med den 3 september.
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/laurie-anderson/

Laurie Anderson, Absent in the Present/ Looking into a Mirror Sideways 2, 1975 Ur serie, självporträtt. © Laurie Anderson

In Bloom
Fotografiska museet, Stadsgårdshamnen 22
Människan har alltid varit beroende av naturen. Men behöver den oss? Denna tillfälliga utställning visar fotokonst i en hyllning till naturen – som inspiration, kraftkälla och lugnande oas. I grupputställningen med 16 fotografer medverkar både internationella namn som Cig Harvey och David Ụzọchukwu samt svenska konstnärer som Helene Schmitz och duon Inka & Niclas. Utställningen visas till och med den 11 juni.
https://www.fotografiska.com/sto/utstallningar/in-bloom/ 

Tarik Kiswanson
Bonniers konsthall, Torsgatan 19
Tarik Kiswansons hittills största separatutställning i Sverige undersöker föreställningen om levitation – både i fysisk mening och som psykologiskt tillstånd. Kiswansons konstnärliga praktik innefattar skulptur, skrivande, teckning, performance och videoverk som utforskar ämnen relaterade till minne, arv, tid och tillhörighet.  Utställningen visas från 26 april till och med 18 juni.
https://bonnierskonsthall.se/utstallning/tarik-kiswanson/ 

Mats Gustafson och Ted Muehling
Millesgården, Herserudsvägen 32
I utställningen Reclaiming Beauty möts två konstnärskap i ett gemensamt språk när de utforskar texturer hos tyger, hud, skal, sand, mineraler och metall. Modeillustratören Mats Gustafsons
 akvarellmålningar och formgivaren Ted Muehlings kuriosakabinett med naturaliesamlingar och uråldriga fossiler utforskar tillsammans de eviga frågorna om livets övergående natur – memento mori. Utställningen visas från den 10 juni till och med 10 september.
https://www.millesgarden.se/utstallningar/aktuella-utstallningar

Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet
Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10
Vårens stora utställning på Sven-Harrys konstmuseum kretsar kring 1920-talets mellankrigstid, när frustande maskiner bar på ett löfte om en bättre framtid. Utställningen – om en tid inte så olik vår egen – samlar målningar och skulpturer av modernistiska pionjärer som kom att bryta ny mark och utmana etablissemanget och rådande stilideal. Utställningen visas till och med den 24 september.
https://www.sven-harrys.se/sv/utforska/konsthallen/konst-maskin-utmanarna-under-1920-talet/

Tomas Gustavsson
Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20
Utställningen Rundtur är Tomas Gustavssons andra separatutställning på Galleri Helle Knudsen och består av målerier med miljöer hämtade från Härjedalen och platser runt Mälaren. Gustavsson använder ofta landskapet som en bakgrund till olika scener, där målningarna formas till berättelser kring minnen och glömska. Utställningen visas till och med den 29 april.
https://gallerihelle.com/blogs/utstallningar/tomas-gustavsson 

Husby konstsalong 
Olika platser i Husby centrum
Järvas största konstutställning är tillbaka – större än någonsin. Under nio dagar i april samlas nyskapade verk från konstnärer med spridda bakgrunder från hela Stockholm. Husby konstsalong är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Folkets Husby, Husby konsthall och Kulturskolan Stockholm. Årets konstsalong pågår mellan 22–30 april på olika platser i Husby centrum.
https://kulturhusetstadsteatern.se/utstallningar/husby-konstsalong 

Dancehall-kultur 
Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8
Utställningen It Was Fun skildrar den amerikansk-jamaicanske konstnären Akeem Smiths uppväxt i Jamaica, centrerad kring dancehall-kulturen. Genom ett omfattande arkiv av bilder, vhs-band, posters och kläder skildrar Smith en ikonisk era som sällan porträtteras inifrån. Utställningen visas till och med den 6 maj.
https://nordenhake.com/exhibitions/2023/it-was-fun 

Utställningen It Was Fun med Akeem Smith. Foto New Canons Heidi

Porträtt Torsk
Nordic Light Hotel, Vasagatan 1
En av tio män i Sverige har någon gång köpt sex. Plattformen Civila Sverige mot människohandel vill motverka detta och samtidigt uppmärksamma den nyligen skärpta sexköpslagen. Resultatet blev Portätt Torsk – en utställning bestående av rättegångsporträtt av just torskar. Eftersom var fjärde sexköp sker på ett hotell eller vandrarhem kommer utställningen visas på Nordic Light Hotel vid centralen i Stockholm, och i Göteborg på Clarion Hotel Post. Utställningen visas till och med den 25 april.
https://portratt-torsk.com 

Konstfacks vårutställning
Konstfack, LM Ericssons Väg 14
Årets vårutställning på Konstfack är uppdelad vid två tillfällen. Den 6-12 maj ställer kandidatstudenter ut, och den 20-26 maj är det dags för master- och lärarstudenter. Utställningen kureras av konsthantverkskollektivet Dotdotdot, bestående av Lisa Juntunen Roos, Petter Rhodiner och Amy Worrall – alla tidigare studenter på Konstfack. För den visuella identiteten står Laslo Strong, som förra året tog en masterexamen i programmet Visuell kommunikation på skolan.
https://www.konstfack.se/sv/Aktuellt/Kalender/2023/Konstfacks-varutstallning-2023/

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!