Klara & Jag: "Jag ser framför mig ett stort mörker"

10:50 21 Sep 2020

Nu drar popduon Klara & Jag på releaseturné i Stockholm. Varje kväll den här veckan, vecka 39, avslöjas en ny låt från deras kommande debutalbum Det slutar inte här. Och på fredag blir det releasefest. Vi har pratat med duon.

Sedan 2017 har Klara & Jag bubblat som en av Sveriges mest lovande popakter. De gör lättillgänglig pop som för tankarna till Veronica Maggios lite souligare låtar. ´Texterna berör ämnen som relationer, fester och att vara ung i Stockholm. 

I våras skulle deras debutalbum släppas, det var tänkt att firas med en stor releasefest på Södra Teatern, sedan skulle duon dra iväg på Sverigeturné. Men så kom corona. Albumet sköts upp ett par månader och sedan ytterligare ett par månader. Nu på fredag den 25 september, cirka ett halvår senare, är det äntligen här.

Och vecka 39 gör Klara & Jag en miniturné i Stockholm som slutar med releasefest på Boqueria fredag kväll. Vi har satt oss ner och snackat med Klara Tuva Wörman och Johanna Frostling om miniturnén, releasenerverna och deras vänskapsband.

Hur känns det inför miniturnén?
Johanna: Det känns lite nervöst för vi har aldrig haft den här typen av spelningar. På fredagen kommer det att bli sittande publik. Det kommer vara väldigt avskalade spelningar förutom på fredag. Vissa kommer vara helt akustiska. Väldigt naket. 
Klara: Även om vi tycker att det är en bra idé med spelningarna nu. Så när vi började prata diskuterade vi om det skulle vara okej att ha konserter,  även om man får vara 50. Vi var lite oroliga över hur det skulle tas emot. Men det känns som att det kommer bra i tiden. Vi har inte fått några negativa reaktioner, vad vi vet i alla fall. Det är ändå viktigt att visa vikten av kultur. 

Kommer det vara samma konsert varje kväll utöver de nya låtarna, eller kommer ni göra olika grejer?
J: Det är helt olika sättning varje kväll. På tisdag kommer vi bara ha karaoke till exempel. Så då är det meningen att folk ska sjunga våra låtar.
K: Ja, haha, vi får se om någon kommer vilja sjunga. Det kanske bara blir vi som står där hela kvällen.
J: Men varje kväll har varsin känsla över sig. Och det är singeln som vi släpper den dagen som blir fokus.

 

"Vi var väldigt optimistiska kring corona"

 

Hur kom ni på den här idén med miniturné inför releasen? 
J: Det har nog kommit lite i fragment. Vi tänkte under sommaren, hur ska vi göra för att kunna utnyttja att vi bara får vara femtio personer. Vi skulle egentligen haft en skitfet release i våras. Men så kom vi på att man kan ju dela upp det i fem släpp. Så får varje låt en egen liten fest. 
K: Vi fick ju väldigt mycket tid att tänka i somras. Man varvade att vara ganska deppig till att hamna i skov av att det här kan vi göra. Tillslut landade vi i att det här blir ganska bra ändå. 

Ni har ju skjutit på releasedatumet för debuten två gånger, först i april och sedan i maj. Hur kommer det sig?
K: Vi var väldigt optimistiska kring corona. 
J: Ja, när corona kom så tänkte vi att vi får skjuta upp det en månad.  Det här kommer vara över om två veckor. 
K: Hela våren och sommaren har ju varit kaos. Det hade känts fel att släppa musik då.  Men nu på hösten har man lärt sig leva med att det är pandemi lite mer. Vi hade siktet på slutet av maj ganska länge. Men de från skivbolaget sa till oss: “tänk på att man bara släpper sitt debutalbum en gång i livet”. Så då kände vi att det kanske är värt att vänta. 

Men nu är releasedagen runt hörnet! Hur kommer känslan att vara på lördagsmorgonen, när turnén och releasefesten är avklarad?
K: Lycklig som ett as. Men man vet inte. 
J: Jag ser framför mig ett stort mörker. Nyårsdagenkänsla. 
K: Jag hoppas någon ger en blommor. Så kan man vakna upp till en bukett och minnas kvällen innan. 
J: Haha, nu blir det som en pik till alla som kommer på fredag. Jag vet att du tänker dig det.

Haha! Jag har ju lyssnat på er skiva. Och jag tycker verkligen att den har potential att bli folklig och slå brett. Vad har ni för förväntningar?
J: Tack, va gulligt! Jag har helt ärligt noll förväntningar. Jag ser inte framför mig att folk kommer lyssna. Jag ser mer på det som vår bebis som kommer få se ljuset och inte att det är ljuset som kommer få se vår bebis. 
K: Man har redan släppt ifrån sig låtarna så de går inte längre att värdera själv riktigt. Vi tycker att de är de bästa låtarna vi gjort. Och det vore ju galet stort om den når ut större.

 

"Klart att vi kan ta en öl utan att skriva låtar"

 

Ni är ju inte bara en musikduo utan också bästa vänner. Men du Klara har sagt i en intervju att ni aldrig umgåtts utan att skriva musik, stämmer det?
K: Min mamma frågade efter att jag hade sagt det:  “Är inte ni kompisar på riktigt?” Och så kan man ju tolka det. 
J: Ja, men vi kan inte låta bli. Men det är klart att vi kan ta en öl utan att skriva låtar liksom. 
K: Det är lite som att vara nyblivna föräldrar som går på en dejt och inte kan prata om något annat än bebisen.

Hur går det till när ni skapar musik tillsammans?  Gör ni allt ihop, eller skriver ni på egen hand också?
J: Ibland kommer vi med egna idér. Ofta är det att vi sitter i studion. Vi ser det som ett vanligt jobb. Vi ses klockan tio och så går vi inte hem förens vi har en färdig låt. Vad som händer de timmarna går inte att beskriva. Vi går in i ett kreativt flöde. Haha nej, fan va töntigt det lät. 

Äsch då. Ni skriver ju mycket om att vara ung med fester och relationer men också om att bo i Stockholm. Är det självbiografiskt?
K: Ja, vi skriver lite som en dagbok över att var ung i Stockholm. Vi använder ofta våra dagböcker när vi skriver.
J: Men mycket av det som är fester, träffa killar, woho. Det är också uppdiktat för båda vi har haft pojkvän sedan urminnes tider. Så det är lite påhitt.
K: Haha ja, det är tanterna som dagdrömmer. 

Miniturnén drar igång måndagen den 21 september och avslutas på fredagen den 25 september. Då släpps även deras debutalbum Det slutar inte här.

 

Turnéveckans spelschema

Måndag: Rival 
Tisdag: Moyagi
Onsdag: Secret Location
Torsdag: Cliff Barnes
Fredag: Boquerian

Läs även: Klara & Jag tar musiken till en ny nivå.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!