Foto: Johan Paulin

Kärlek, relationer och åska i hjärtat

10:00 22 Apr 2023

Kärare och mer komplicerat än någonsin är devisen när kompisgänget från hyllade Thunder in My Meart återvänder för en andra säsong. Vi bjöd in seriens skapare och huvudrollsinnehavare Amy Deasismont samt skådespelaren Julia Lyskova och lät dem nysta i Nöjesguidens läsares relationsproblem.

I den andra säsongen av Thunder In My Heart plockas de lösa trådarna som lämnades kvar efter förra säsongen sakta men säkert upp. Säsongen tar sin början ett år efter den förra och vi får återigen följa vännerna Sam (Alexander Abdallah), Antonia (Julia Lyskova) och Sigrid, "Sigge", som spelas av seriens skapare Amy Deasismont.

Vi bjöd in Amy Deasismont och Julia Lyskova och bad er läsare bidra med egna relationsproblem för att se vad som händer när fiktion möter verklighet.

“Min partner vill att vi ska ha städhjälp men jag tycker att man ska plocka upp sin egen skit och jag skulle skämmas inför mina vänner över att betala någon för att göra det. Vad hade ni gjort?”
Amy: Städar partnern själv?
Julia: Det undrar jag också. Det här är svårt. Jag hade nog sagt att min partner fått betala för det själv i sådana fall. 
Amy: Man njuter ju ändå av ett städat hem då.. “but my hands are clean”. Det är svårt att ge ett svar när man inte vet dynamiken bakom. Är det på grund av att en av dem står för det mesta av städandet hemma och inte hinner med? Då finns det kanske andra problem man behöver prata om i relationen. 
Julia: Såhär tänker jag: Om den som vill ha städhjälpen känner att det är för att den städar hela tiden, då borde de dela på kostnaden. Om den som vill ha städhjälp själv inte städar, då får den personen stå för kostnaden ensam.

“Min bästa vän har frågat om jag kan ställa upp som surrogatmamma till honom och hans kille. Hur säger jag nej utan att det blir pinsamt?”
Amy: Om de är bra vänner borde det inte bli pinsamt?
Julia: Om ni är bra vänner borde du säga ja, haha. Nej jag skojar bara.
Amy: Det är en väldigt stor fråga att ställa någon. Är det något du inte vill göra ska du ju bara säga det. Du behöver inte ha en förklaring och jag tror inte att det hade blivit pinsamt att säga nej. Möjligtvis en besvikelse om det funnits en förhoppning, men är man bra vänner kan man ta sig förbi det. 
Julia: Jag tror inte heller att det hade blivit pinsamt! Det känns konstigt att det skulle bli det? 
Amy: Det är nog som med alla stora frågor som man vill svara nej på, man får säga att man tycker det är fint att personen frågar men att man känner att man inte vill. Sen kan man välja själv hur mycket man vill brodera ut en anledning. Jag tycker inte att man har någon skyldighet att förklara sig om man inte vill göra det.

“Hur lång tid efter att man dejtat en person kan man börja dejta den personens syskon?”
Amy: Vill man verkligen in där och..?
Julia: Vad är det här för familj? Är det något jättebra efternamn? En helt otrolig släkt? Haha. Jag tycker det är lite weird. Personen borde kanske gjort den här researchen innan den började dejta det första syskonet. Det är ju stökigt att klättra från gren till gren i släktträdet. Kolla först att det är en stabil gren innan du börjar klättra, skulle jag säga.
Amy: För att svara på frågan om tid då. Typ tio år, eller? Jag tror den andra behöver vara ihop med några emellan. Låt det gå lång tid.
Julia: Jag hade nog väntat tills den jag redan dejtat har haft en till relation. Tidsmässigt kan det ju vara ett år, eller tio.

“Hur går man från pojke till man?”
Amy: När man fyller 18? 
Julia: När går man från tjej till kvinna? Den är också svår. 
Amy: Det här är väl grejen alla funderar på under sina twenties. 
Julia: Enbart baserat på min känsla tänker jag att man inte räknas som man under 30. Då tycker jag att man är en kille. Pojke är man upp till 16? Nu bara höftar jag. Oavsett tycker jag inte att det finns några sådana där yttre markörer som avgör, som “när man fått jobb” eller “när man skaffat barn”. Det är när man vill helt enkelt.
Amy: Jag har faktiskt ingen aning. När jag pratade om det här med mina vänner en gång tänkte jag utifrån hur jag skulle bli benämnd i media om jag begick ett brott. Exempelvis som “kvinna, 25”. Så kanske när polisen börjar kalla dig för man eller kvinna? Haha.
Julia: Ja! När journalister benämner dig som det. Så det här är en fråga ni får ta med journalistförbundet. 

“Vad betyder det att min kille inte vill gå och lägga sig samtidigt som mig?”
Amy: Det kan vara så pass enkelt att den ena är nattmänniska och den andra en morgonperson. Vissa tycker om egentid och kanske ser det som ett tillfälle att passa på när den andra har somnat. Jag förstår att det är tråkigt om man gärna vill gå och lägga sig tillsammans, det är ju en fin grej att göra. Men jag tycker inte att det betyder något särskilt eller skulle innebära någon form av avståndstagande. Det kan ha med så mycket annat att göra.
Julia: Finns det andra problem i relationen kan man nog tolka det som att det skulle betyda massor av saker. Om det är ett stort problem för personen att inte somna tillsammans skulle jag tipsa om att införa nattning. Man går och lägger sig tillsammans och när den ena somnat kan den andra gå upp igen.
Amy: Ja, det är faktiskt jättebra. “Jag ligger här och kramar dig tills du har somnat och sen går jag upp och gör min grej”. 

“Amy! Vad har hänt med Gösta? Serien är försvunnen!” 
Amy: Jag såg att någon påpekat att den har försvunnit från HBO men jag vet faktiskt inte vad det beror på, tyvärr.

“Jag har levt med min partner i över 15 år och ändå har vi aldrig sagt att vi älskar varandra. Varför?”
Amy: Den här är spännande.
Julia: Det beror nog på hur man är som person och vad orden har för betydelse och laddning. Vissa familjer säger ju inte att de älskar varandra. Men det är lite konstigt att det är två stycken som inte sagt det.
Amy: Ja, det var lite det jag tänkte på också. Vissa har ju svårt för att säga det, eller är mer försiktiga med att säga det. Jag är väldigt verbal som person, det är till stor del så jag uttrycker mina känslor, så för mig hade det blivit ett samtal om det och mitt behov av verbal bekräftelse. Men om båda personerna är bekväma med att det är så här har de ju hittat rätt. 
Julia: Då är det en perfect match! Antingen är det så, eller så är en av dem lite förtryckt. 

“Saker man inte ska prata om på en första dejt?”
Amy: Alla sina ex eller? 
Julia: Absolut. Inga tidigare relationer. Det blir inte trevligt för någon. 
Amy: Det kommer man ju ändå in på tillslut när man lär känna någon bättre. Låt den första stunden vara en stund mellan er. 

“Har ni tips på bra öppningsfraser på Tinder?”
Amy: Jag har aldrig varit på Tinder så jag har tyvärr ingen erfarenhet här. Det känns som du skulle kunnat skriva något härligt och kul Julia? 
Julia: Det skulle vara kul att bara skriva sitt nummer och “ring mig”. Nej, skriv något som slutar med ett frågetecken är mitt tips. Inget påstående eller utrop. 
Amy: Nej precis, då tvingar man ju den andra personen att dra igång en konversation. Våga starta den själv. 
Julia: Undvik påståenden och gör det till en fråga. Det tror jag är en bra startpunkt!

Thunder in My Heart säsong två har premiär den 23 april på Viaplay.

Kärare och mer komplicerat än någonsin är devisen när kompisgänget från hyllade Thunder in My Meart återvänder för en andra säsong. Vi bjöd in seriens skapare och huvudrollsinnehavare Amy Deasismont samt skådespelaren Julia Lyskova och lät dem nysta i Nöjesguidens läsares relationsproblem.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!