Johanna Nordström: "Jag tänkte absolut inte att jag skulle jobba inom media"

07:44 10 Sep 2018

Vi pratade med den 22-åriga mediakingen Johanna Nordström och det blev till stor del en recap av hennes imponerande yrkesliv. Men det blev också ett samtal om att vilja göra allt som krävs och samtidigt känna att man gör lite för mycket.

Johanna Nordström har under de senaste åren blivit en självklar humorpersonlighet för unga som hänger på internet. Det har bara gått en månad sen jag sist intervjuade henne för Nöjesguidens räkning, då inför Female Friday-kvällarna på Stockholm Comedy Club, men nu är det alltså dags igen. Vi har helt enkelt fortfarande en del kvar att prata om.

Förlåt för en klyschig inledning, men kan du inte berätta om hur du var i skolan?
– Hmm. Jag var den som alltid fick skäll av lärarna för att jag pratade för mycket. Jag gillade inte själva skolan så mycket förutom att träffa kompisar. Det var typ därför jag ens gick dit, inte för att jag tänkte att jag skulle lära mig en massa saker. Tyvärr. Men anledningen till det var att jag inte kunde koncentrera mig. Jag kunde läsa en mening flera gånger utan att få det att gå in i huvudet så då blev jag lite av klassens pratkvarn som hängde med allt och alla istället.

Vid närmare eftertanke hade det nog inte varit svårt att som utomstående gissa sig till Johannas roll i klassrummet redan då med tanke på att hon under skoltiden gjorde sig ett namn på Twitter med hennes talande alias ”skitjobbig”. Johannas pratsamhet och träffsäkra humor ledde till att hon hade över 20 tusen följare när hon så småningom tog studenten.

Vad hade du för förhoppningar då när du slutade skolan för fyra år sen?
– Alltså egentligen inga. Jag tänkte faktiskt inte att jag skulle kunna få jobb och sånt genom Twitter så jag jobbade på som alla andra med ”vanliga” jobb. En dag fick jag ett meddelande från Erik Carlsson som var en av grundarna till Lajkat.se som tillhörde Aftonbladet. Vips så flyttade jag till Stockholm och började jobba med det. TACK, Erik, säger jag bara.

På Lajkat jobbade Johanna med att skapa socialt innehåll till deras kanaler fram tills hon ett år senare värvades av Nyheter24 och blev erbjuden en roll som Social Media Manager. Det är svårt att inte imponeras av cv:t hon hade som 20-åring, men föga förvånande stannade det inte där.

Sen ett år tillbaka är Johanna en del av Bonnier Magazines and Brands videoredaktion. Igenkänningshumor i form av kreativa sketcher, ofta med inspel av aktuella samtalsämnen, har visat sig vara ett välfungerande koncept. Hennes då 20 000 twitterföljare har i takt med de senaste årens framgångar blivit 150 000. Förutom de tre senaste årens lika många anställningar har Johanna parallellt haft ett humorprogram i Sveriges radio P3, drivit den politiska podcasten 800k och gjort flera vändor på standup-scenen. Bland annat.

Det har minst sagt gått bra för dig, kanske främst på Bonnier. Hur har vägen dit sett ut? För personer utifrån är det nog lätt att tolka det som att du bara gått från klarhet till klarhet.
– Ja, det är superkul! Men ja, det är otroligt mycket arbete bakom och jag vet att man hatar folk som ba ”räkna med att få jobba mycket” men det är verkligen sant. Ett tag jobbade jag typ 200 procent för att det krävdes av mig just då. Jag har hela tiden haft ett heltidsjobb och sedan på kvällar och helger jobbat med humorn. Det har emellanåt varit, och är fortfarande tufft och mycket men det betyder också för mycket för mig för att jag ska sluta.

Har det alltid känts självklart att det är det här du ska göra? Det är väl en regel snarare än ett undantag att varenda person som är framgångsrik har en historia om att hen velat bli journalist/skådespelare/producent sen hen var tio. Stämmer det i ditt fall också?
– Alltså jag har hållit på med teater i hela mitt liv så på något sätt visste jag väl, men det är inte förrän jag började få väldigt många följare på Twitter som jag fattade att det var humor som skulle vara grundpelaren i mitt jobb. Jag tänkte dock absolut inte att jag också skulle jobba inom media.

Jag hoppades lite att du skulle säga att du inte haft en aning om vad du vill göra fram tills du var 19. Har planerna förändrats något under de senaste åren?
– Både ja och nej. Jag har väldigt svårt för att bli nöjd så när jag uppnår ett mål så vill jag bara på nästa igen. Så det där förändras typ varje dag.

Vad skulle du ge för råd till någon som precis slutat skolan och inte har en aning om vad hen vill jobba med eller utbilda sig inom?
– Alltså verkligen gör det som är kul. Det är fan ingen stress. Jag kan få ganska mycket ångest nu för att jag bara är 22 år och slängde mig ut direkt för mina jobbdrömmar. Andra kompisar har liksom rest, bott i olika länder, testat massor av olika jobb och så vidare, medan jag jobbar dag ut och dag in med något som förhoppningsvis gynnar mig lite senare i livet.

Svaret är överraskande, på ett befriande sätt. Det är överraskande eftersom få unga faktiskt pratar om att satsa på sin karriär tidigt utan att glorifiera det. Å andra sidan är det kanske få som pratar om baksidorna av det för att det inte finns så många. Oavsett är det en tröst för oss andra som är 22 år och inte har kommit lika långt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!