Mikael Markai / Stadium Football

Hanna Bennison: ”Jag är ganska bra på att rappa”

10:29 19 Jun 2023

Dricker ett fotbollsproffs någonsin en pint? Nöjesguiden har tagit pulsen på svenska stjärnskottet Hanna Bennison inför sommarens stundande världsmästerskap.

Hanna Bennison är precis hemkommen från en off-grid solsemester i Albanien. Det har gått en dryg vecka sedan Women’s Super League i England avslutades där hon till vardags spelar på mittfältet i Liverpool-laget Everton, med en dryg månad kvar till VM i Australien och Nya Zeeland gäller det att utnyttja tiden.
– Jag hoppas verkligen på att bli uttagen, först och främst. Sen hoppas jag vi kan ta oss långt och spela bra fotboll, och helst vinna såklart. Men det är många bra lag med.

Vilket lag är vårt största hot?
– Hmm, jag skulle ha sagt England men nu har de en hel del skador. Tyskland brukar alltid vara bra. Även Australien har varit i bra form, och de är på hemmaplan då med.

Sedan Hanna började spela fotboll som femåring hemma i Lomma har milstolparna avlöst varandra. Knattelaget i GIF Nike byttes mot FC Rosengård i Malmö. Som sjuttonåring togs hon ut till A-landslaget och två år senare utsågs hon till världens bästa kvinnliga talang av fotbollssajten Goal. 2021 värvades hon till engelska Everton i vad som beskrivits som "damallsvenskans största affär”. Däremellan hann hon ta studenten. Att det inte var allt för länge sedan det inträffade vittnar mejlfunktionen på hennes Instagram om, den leder fortfarande vidare till en epostadress tillhörande Malmö stads gymnasieskolor.

Hur mycket av en “vanlig” 20-åring kan man vara när man är fotbollsproffs? 
– Jag skulle ändå säga att det skiljer sig ganska mycket. Man måste alltid, även utanför fotbollen, tänka på hur man ska göra för att prestera så bra som möjligt. Allt från kost till sömn och så vidare. Det är inte som att jag är ute och festar massor. Man kan inte heller alltid åka iväg när man vill, vi har matcher på helgerna och så träningar i veckorna som man måste förhålla sig till. Så livet ser lite annorlunda ut. Dock, så börjar träningarna oftast kring 10-tiden och är klara vid 15-16, så det finns mycket tid över på kvällar att hitta på grejer. Det är en fördel.

Så ni tränar varje dag?
– Vi brukar ha en till två dagar ledigt i veckan. Om vi spelar match på lördagen är vi lediga på söndagen till exempel, och om vi spelar match på söndagen är vi lediga på måndagen. De dagar vi tränar har vi först ett fotbollspass och sedan ett gympass. Vi tränar cirka 1,5 timme fotboll och kanske 45 minuter gym på en dag, så det är inte så mycket. Men sen har vi frukost och lunch där med.

Hatar du styrketräningen?
– Ja, lite, haha. Det är ju fotboll man är där för att spela, det är det man älskar. Det är klart att det inte är lika kul att köra gym.

Vad gör du när du är ledig?
–  Inte så mycket. Jag kanske går på stan en sväng och så bor jag ihop med min sambo, så vi hittar kanske på något. Men vi gör inte jättemycket, chillar för det mesta.

Du bor i England, dricks det någonsin en pint?
– Nae, det är väldigt sällan. Men andra gör det, haha.

Kan du berätta om konceptet “matchmat”?
– Det är det sista målet innan man spelar match. Om det är en sen match så blir det att man äter en fotbollslunch och sen matchmat innan man spelar matchen. Matchmat är bara något man säger, det är inget speciellt egentligen.

Vad är typiskt bra matchmat då?
– Jag skulle nog säga gröt faktiskt. Havregrynsgröt. Jag älskar att äta gröt innan match. Eller pasta.

Du var rätt ung när du flyttade till ett nytt land för att spela fotboll, hur var det?
– Det var väldigt tufft i början. Det var första gången jag flyttade hemifrån och att lämna trygghet som familj, vänner och flytta själv till ett annat land var svårt. Men jag hade två svenska kompisar som jag spelat med i mitt tidigare klubblag som flyttade över samtidigt, Anna Anvegård och Nathalie Björn. Det hjälpte jättemycket att jag kände dem, att kunna prata svenska och få hjälp med saker. Men nu känns det hur lugnt som helst, att bo här känns som hemma. Jag trivs jättebra.

Om du inte blivit fotbollsspelare, vad hade det blivit då?
– Ouch, den här är så svår för jag har velat bli fotbollsspelare sen jag var så liten. Men jag tycker det är kul att pyssla och att vara kreativ. Jag hade kanske skapat ett eget företag eller hittat på något eget, men exakt vad vet jag inte riktigt.

Det här att spelare kan bli köpta och utköpta, det är ändå rätt speciellt för en utomstående?
– Ja, det låter ju brutalt att man kan bli såld när som helst, men riktigt så är det inte. Det handlar ju om att du som spelare ska tycka det känns bra och att den andra klubben vill ha en. Det är mycket som händer där emellan. Men såklart är det lite speciellt, att man kan bli köpt och utköpt.

Din övergång från Rosengård till Everton har omnämnts som damallsvenskans största affär. Blir man spelare stolt när man är ”dyr”?
– Det är nog olika för alla. Men det är klart att det betyder något att en klubb jättegärna vill ha en. Men det är inget man lägger så mycket fokus på, man vill mest spela fotboll och i så bra lag som möjligt.

Vilket är drömlaget?
– Barcelona skulle jag ändå säga. Målet är att spela där någon gång i livet. Sen får vi se om jag tar mig hela vägen dit.

Gällande VM i sommar. Är det en fördel att du har spelat i den engelska ligan och att du på så sätt spelat mot och kanske med flera av de du kommer möta?
– Jo, det är nog en liten fördel, det är många spelare som är med i VM som spelar i England, så man känner till många och har mött många. Så absolut, det är kanske är en liten fördel.

Australien.. Hur är det att spela om det är svinvarmt?
– Det är jobbigt. När vi spelade EM förra året i England var det nästan över 30 grader. Men man får försöka lära sig hantera det, kallt vatten på huvudet och dricka mycket såklart. Om det är riktigt varmt brukar det vara en vätskepaus i mitten av första halvlek så att alla ska kunna dricka och kyla ner sig. Men då ska det vara riktigt varmt!

Är du en dålig förlorare? 
– Hehe. Ja det skulle ändå säga. Jag försöker att inte vara allt för långsiktig, för det hjälper ju inte och gör inget bättre. Men det kan ändå ta någon dag innan det släpper.

Hur yttrar sig din besvikelse?
– Det är inte som att jag skriker eller så utan mer att jag vill vara för mig själv, jag blir tyst och går in i min egen lilla bubbla.

Kan du säga något du inte tror att folk vet om dig?
– Jag är ganska bra på att rappa! Jag lyssnar mycket på svensk rap och då blir det att man sjunger med, jag kanske inte är superduktig med jag kan lite iallafall. Jag lyssnar mycket på musik innan match och då brukar det bli svensk rap. Ricky Rich bland annat, om du vet vem det är? Sen har vi alltid musik på i omklädningsrummet men det är lite mer blandat.

Vilken blir Hanna Bennisons VM-låt 2023?
– Ojojoj. Ska man ta en raplåt eller en vanlig? Vänta jag ska hitta en.. Hmm… Det finns en som heter Ingen Annan av Mohelá. Den kommer jag nog lyssna mycket på i sommar!

Vad är ditt bästa tips om jag vill glänsa lite extra på midsommarfotbollen i år?
– Svår fråga. Du kan inte tricksa eller något?

Nej, inte på ett sätt som jag skulle klassa som glänsa.
– Hmm, svårt. Ställ dig i mål då kanske är bäst. Försök att rädda lite bollar!

Är det någon fråga man är riktigt trött på att få som fotbollsspelare, förutom “hur känns det?”.
– Egentligen bara att prata allmänt om fotbollen kanske. Men absolut den grejen, när man förlorat en match och får frågor om hur det känns. När det gått dåligt vill man helst inte prata alls.

Bollen är rund?
– Allt kan hända.

Fotbolls VM för damer avgörs den 20 juli-20 augusti 2023 i Australien och Nya Zeeland.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!