Det diskuteras flitigt hur framtidens innovationer ska lösa samhällsproblem. Men vi behöver inte vänta – tekniken finns redan. I det andra avsnittet av webbserien Perspektiv träffar SVT-profilen Parisa Amiri Johan Jörgensen på Sweden Foodtech. Han tror att tekniken kommer att förändra det globala matsystemet.
I dag har du ingen aning om ett livsmedel producerats med schyssta arbetsvillkor eller hur långt den har transporterats. Du vet bara vad den kostar och hur den ser ut. Men, framöver kommer vi snarare att värdera mat efter dess data. Det tror i alla fall Johan Jörgensen, grundare av Sweden Foodtech.
– I framtiden kommer vi att ha all information om produktionsförhållandena tillgänglig, och då kanske vi också kommer att handla på nya sätt, säger han i webbserien Perspektiv.
Att äta insekter är inte framtiden
Den klyschigaste frågan som Johan Jörgensen får är om vi måste börja äta insekter i framtiden. Men framtidens mat handlar inte om insekter – det handlar om att förändra hela det globala matsystemet.
Det globala matsystemet står för 20 procent av global BNP. Det är detta som skadar planeten enligt Johan Jörgensen och därför krävs en stor strukturomvandling. Maten är det nya klimatet och det är här tech kommer in.
– Tech är en fantastisk förändringsagent för att möjligt här i världen, nu även för maten, säger Johan Jörgensen i serien.
Tekniken gör det möjligt att odla i källare
Modern teknik kan förändra möjligheterna för till exempel odling. Med ledljus kan du odla blomkål i en källare eller ett gammalt garage. Genom att lysa med olika typer av ljus kan du styra vilken färg de ska få, hur de ska smaka och ge dem nytt näringsinnehåll. I en sån miljö kan dessutom allt vatten cirkulera. Det blir ett hyperekologiskt system som kan finnas var som helst, nära människorna. På så sätt går det att radikalt minska mattransporterna i städerna.
– Allt handlar om den totala miljöpåverkan i maten, det är det viktigaste. Mat är energi och vi måste lösa miljönproblematiken i världen, säger Johan Jörgensen.
I alla cirkulära kedjor behövs energi för att återvinna och återskapa – och den energi som används från frö till matbord påverkar klimatet. För att de tekniska innovationerna ska kunna rädda miljön behöver den alltså klimatsmart el. Sverige har ett av världens fjärde bästa kraftsystem när det kommer till klimatpåverkan och har därför alla förutsättningar för att gå i bräschen för matrevolutionen.