Foto: Haben Solomon/UR

Folkbildande funkis-tv i Limboland

14:58 20 Nov 2019

Ny dramaserie från UR skildrar hur vardagen ser ut för familjer som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

På senare år har personer med funktionsvariationer fått allt mer utrymme på våra skärmar. I Breaking Bad kämpade Walter Whites son med cerebral pares och i Netflix-aktuella Atypical brottas en hel familj med tonårsgrabben Sam Gardners autism. I dag är det premiär på SVT för UR-serien Limboland, en dramaserie om tre familjer som alla lever med eller måste förhålla sig till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi har pratat med Ellen Jelinek, som spelar en av huvudrollerna. 

Hej Ellen Jelinek, hur skulle du beskriva Limboland
– Det är historier och erfarenheter byggda och baserade på verkliga människor och situationer men dramatiserade till en mockumentär. På så sätt kan vi skildra utan att någon behöver exploateras. Vi får följa tre familjer med olika diagnoser, deras vardag, problem och drömmar. En levande, äkta och hudnära skildring som delas av många.

Vem spelar du?
– Min karaktär heter Vanja. Hon har två barn och har levt länge i relationen med barnens pappa. Den yngsta dottern har ADHD vilket det präglar deras liv. Hon älskar sin familj men känner sig låst, fasthållen och satt på paus. Vanja brottas med skuld och tankar om hur livet sett ut om dottern inte behövt så mycket stöd och trygghet. Hade hon lämnat sitt äktenskap? Eller hade hon aldrig vågat och använder dottern som ursäkt för att stanna?

Att Limboland är ett UR-program och inte en ren SVT-produktion gör att förutsättningarna skiljer sig från andra dramaserier. Det ingår i UR:s uppdrag att vara folkbildande, och med Limboland vill de i första hand nå ut till en målgrupp som befinner sig i en liknande situation som de i serien. Men också sprida kunskap om hur det är att befinna sig på autismskalan.

Funktionsvariationer har på senare tid blivit allt synligare i tv-serier. Varför tror du att det är så, och vad har det för effekt?
– Eftersom det är så pass vanligt så bör dessa personer såklart representeras. Antingen för att din verklighet som funktionsvarierad ska speglas eller för att du som inte är det ska bli upplyst.

Kan du berätta om hur inspelningen har gått till? Jag har förstått att ni har blandat manus med helt improviserade scener?
– Manuset är väldigt bra och vi höll oss mest till det, sen fick vi ju feeling ibland och körde. Pontus, vår regissör, var tålmodig på plats och han kunde ju klippa bort det sen! Vi hade en fantastisk inspelning, det var oundvikligt att inte känna ett starkt engagemang – jag hoppas så mycket att det når fram till tittarna.

På tal om tittare, vad kan de förvänta sig av Limboland?
– Underhållning, känslor, engagemang och insyn.

Limboland har premiär i kväll på SVT 1 och finns tillgänglig på UR Play.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera