Döskalle & Mästerligt möter Kry

Redaktion 16:21 6 Dec 2018

De digitala vårdtjänsterna har debatterats friskt under året, och först ut på marknaden var Kry. Nu öppnar de sin första fysiska vårdcentral i Sverige. Vi ringde upp läkaren Johan Flodin i en akutsituation.

betyg: 6 Hej, det håller på att gå åt helvete här. Döskalle har satt något i halsen. Vad gör jag? 
– Jag ska bara se om jag hittar ett rum här så vi kan prata ostört. Jo, det är superviktigt att man kommer i kontakt med akut vård direkt om din kompis har satt i halsen. Men självklart finns det några grejer man kan göra och instruera om över telefon, såsom Heimlichmanövern. Men fokus nummer ett är att kontakta akutvården.

 Han andas inte…riktigt…tror jag. Hur vet man det? 
– Man kan lyssna, uppenbara saker som att sätta örat mot munnen och titta på bröstkorgen samtidigt. Men du kan även känna med handen för att kombinera tre sinnen och skapa dig en så bra bild som möjligt av situationen.

 Nu verkar han må lite bättre. Hur ofta ringer folk till er akut?
– Det är faktiskt inte helt ovanligt. Vi försöker vara väldigt tydliga med vad man kan göra och inte via Kry, men jag har absolut haft patienter med akuta åkommor som ringt. Då blir vår roll mer lik 1177, lite mer vägledande. Det händer även att vi ringer ambulans. Vi har en så kallad bakjoursfunktion där vi "trycker på den röda knappen" vid en akutsituation. Det finns också tillfällen då vår läkare stannat kvar i appen och lämnat en överlämningsrapport till ambulanspersonalen. Det ska sägas att vi inte tar betalt för några former av vårdvägledning, varken av patienten eller samhället.

betyg: 1 Hur många har dött, host, hittills i er vård?
– Liv och död är en naturlig del av sjukvården, men det har inte hänt under vår uppsyn mig veterligt. Det viktiga är dock att ha en beredskap som kan hantera alla typer av svåra situationer.

 

"Man retar upp sig på att vi gör reklam – vilket är ganska nytt inom vården"

 

 Vilken är den vanligaste kritiken ni får som företag?
– Det brukar vara tre olika grejer. Att den medicinska kvaliteten skulle vara sämre, den andra att vi dränerar välfärden och den tredje att man retar upp sig på att vi gör reklam – vilket är ganska nytt inom vården.

 Har du någon förståelse för den?
– Absolut har jag det och vi har stora lärdomar att dra av den, men ofta handlar det om okunskap. Om jag får berätta en minut om hur vår verksamhet ser ut så brukar de flesta skeptiker åtminstone mjukna. 

 Ge mig hisspitchen för Kry!
– Det Kry erbjuder är en unik möjlighet att på patientens villkor tillgängliggöra vård. Vården kommer till patienten och inte tvärtom. Vi fyller en viktig funktion att göra för vården vad många andra branscher har gått igenom nu.

 Du är ju läkaren som på något sätt har fått bli ansiktet utåt för Kry, hur har det påverkat din vardag?
– Det har påverkat mig ganska mycket. Folk kommer fram och kommenterar och vill ta en selfie, vilket är väldigt nytt för mig, men roligt. Det kan dock nästan vara skrämmande vilken makt reklam har. Nedsidan är att det kan dyka upp en viss skepsis när jag gör mitt riktiga jobb som läkare. Den tredje grejen är att jag har fått symbolisera den förändring som sker inom vården just nu, och det händer att jag får klä skott för hela den utvecklingen. 

 Hur kan man ställa diagnos på någon man aldrig har träffat?
– Vi träffar faktiskt våra patienter, öga mot öga. En bra läkare på en vårdcentral kan ofta ställa diagnos redan när den hämtar in patienten från väntrummet. Vi har också tillgång till ett nationellt journalsystem där vi med patientens samtycke gå in och läsa för att skapa oss en helhetsbild. Sen har vi såklart våra begränsningar, det ska man inte sticka under stol med. 

 Det måste vara väldigt skönt att vara läkare utan att behöva träffa människor, am i right?
– Jag saknar det faktiskt också. Det är någonting speciellt att vara i samma rum som patienten. Men visst att det finns fördelar med att inte vara på samma plats, patienten känner till exempel inte min andedräkt om jag ätit vitlök.
Överlag skulle jag säga att det har varit revolutionerande för läkarrollen att kunna jobba på distans.

 Det känns som en hyfsad motsägelse till ert eget koncept att Kry nu öppnar en fysisk vårdcentral i Lund.
– Vi förstår ju också att det är först när man kombinerar det fysiska och det digitala som den verkliga magin kan uppstå. Det är ett pilotprojekt som ska bli jättespännande, jag tror att det är framtidens vård vi ser växa fram nu. 

 Vad är det vanligaste folk kontaktar er för?
– Det beror på säsong precis som hos vilken vårdgivare som helst. Just nu är det influensa och förkylning. Många får också problem med eksem och utslag när det börjar bli kallt. Sen kommer kräksjukan.

 

"Det kan såklart kännas konstigt att ta bilder på kroppsdelar och skicka till en läkare"

 

 Vad är det konstigaste samtal du har varit med om hittills?
– Jag har haft många konstiga samtal. Dels kan det vara att man ser patienten i en situation i dennes hem, men även när de är ute och reser. Jag gjorde en konsultation en gång för en patient som befann sig på en cirkus, där cirkusen pågick i bakgrunden. Det var en ovanlig situation som läkare. Jag träffade även en patient som ville sluta röka, som stod och rökte samtidigt som vi pratade. Men det var nog konstigast i början när vissa trodde att “träffa läkare online” betydde att vi drev en datingsajt. 

 Ett av de utvalda besvären på er hemsida är hemorrojder, det måste bli en väldigt lustig situation när du ska besikta dem okulärt?
– Det kan såklart kännas konstigt att ta bilder på kroppsdelar och skicka till en läkare, men som läkare tycker du inte alls att det är konstigt. Vi tillbringar hela dagarna med att titta på olika kroppsdelar. 

 

"Det är nog bara en tidsfråga innan vi ser den första Krybäbisen"

 

 Har du förlöst ett barn på distans någon gång?
– Inte än, men det hade varit lite häftigt. Det är absolut en hemlig dröm åtminstone jag har som läkare att bli hjälte när någon måste förlösa akut. Jag vet faktiskt inte om det har hänt hos oss än, men om inte är det är nog bara en tidsfråga innan vi ser den första Krybäbisen.

 Vad är din inställning till kolloidalt silver?
– Det är en het potatis. Man måste vara ödmjuk som läkare och inte avfärda allt, men som läkare idag kan jag inte se vad vi skulle ha för användning av det. Men det finns annan alternativmedicin, som exempelvis akupunktur, som vi tidigare avfärdade helt. Så man måste ändå vara ödmjuk.

 Bör man vaccinera sig?
– Jag tycker det, men sen måste man även ta hänsyn till vilken riskgrupp man eventuellt tillhör. Det är inte ekonomiskt försvarbart att alla tio miljoner svenskar ska vaccinera sig mot influensan varje år.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!