Det här är Sweet & Tender

Ellinor Åkesson 13:15 11 Oct 2018

Sweet & Tender är Helsingborgsbutiken som säljer kläder och skor med arvet och läktaren som främsta och största inspiration.

Efter elva år (på dagen när tidningen släpps!) med fokus på enbart en fysisk butik har casual clothing-butiken nu blivit med webbutik. Med anledning av detta lät vi oss vandra genom minnenas allé tillsammans med Ola Einarsson, grundare och ägare av butiken.
–  Hade vi haft den här intervjun för fem år sedan att jag sagt att jag aldrig kommer att finnas på nätet. Jag skulle vilja ha kvar endast den fysiska butiken, i en perfekt värld hade det varit så, men alla butiker blir överkörda av nätet, så det är bara att gå med.

Butiken grundades 2007 med en stomme i att det ska vara kul att sälja kläder, att man ska kunna berätta om varumärket och plagget, inte bara sälja det.
– ”Här har du en rutig skjorta, grattis och ha det så kul ikväll!” Nej, man ska berätta att ”det här märket startades -63 av den och den personen”. Jag tror att det är ett vinnande koncept idag, att vara lite unik, säger Ola. Förut jobbade jag på Levis och hade som partytrick att titta på någons jeans och sedan kunna rabbla den 16-siffriga streckkoden på modellen. Idag säljer jag 35 varumärken, så det går inte att kunna allt om alla, men åtminstone lite om varje.

Jag gissar att det var därför du startade Sweet & Tender?
–  Jag hade jobbat med kläder i kanske sju, åtta år innan jag startade själv, så det var väl någonting man alltid gått och grunnat på; att man vill ha och äga någonting. Och sedan var det framför allt att jag var så jädra trött på hur butikerna såg ut, att det var likadant byggda och skittråkiga. Jag tänkte att man skulle göra en upplevelse som var jävligt speciell och som folk verkligen ville skriva om, liksom ”Har ni sett den här sjuka butiken?”. Min första idé var att göra hela butikens inredning som i filmen Trainspotting. Väggarna skulle vara som inne på de äckliga toaletterna, men på dem skulle det hänga asfräscha kläder.

Så, hur lång tid tog det från ax till limpa?
–  Det tog tid. Först gick jag omkring i en hel tom lokal och tänkta ”Vad fan har jag gett mig in på?” Jag hade sagt upp mig från ett supersuperbra jobb, min fru var gravid och äej, jag fattade ingenting. Jag mådde faktiskt ganska dåligt eftersom jag inte visste vad som väntade. När jag öppnade här hade jag tömt hela lokalen och inte råd att köpa in så mycket kläder, så jag ringde några polare som höll på mycket med Star Wars och frågade om de kunde komma hit och fylla halva butiken med Star Wars-gubbar. Folk visste inte om de var en butik eller ett Star Wars-museum. Efterhand började det bli alltmer kläder, men det var för mig fortfarande en lekstuga. Jag hade mitt tv-spel, bjöd över polare, spelade bra musik och drack öl.

Namnet Sweet & tender kommer från den brittiska pop-/rock-gruppens låt ”Sweet & tender hooligan” men Ola var tydlig med att han inte ville ha med ordet ”hooligan” i butiksnamnet och strök det. Mycket i butiken är dessutom hämtat från det engelska modet.

Idag har Sweet & Tender en systerbutik i form av Trouble, som svarar för ett snarlikt sortiment, samt startat upp en egen webbshop.
–  De två första åren var stället bara där tills revisorn ringer och säger att ”Du, vad håller du på med? Det här funkar inte” tänkte jag, men när han det tredje året sa att jag gjort en vinst på min lekstuga tänkte jag att jag faktiskt skulle kunna leva på det här och började gå in lite mer för det. Idag är det extremt mycket att göra, jag känner mig nästan jagad. Men jag har en familj att försörja och är för gammal för att lattja.

Det är 2018, är det inte väldigt sent att starta upp en webbshop först nu?
–  Jo, men du måste vara på nätet. Vi alla går åt det hållet, och det vore dumt att ignorera de pengar som går att tjäna där. Men jag blir VÄLDIGT glad varje gång det kommer in en kund i butiken, som kört från exempelvis Malmö eller Lund, och säger att ”Det här ska jag ha!”. Att de faktiskt tagit sig tid fastän de hade kunnat klicka hem den där dojan. Vi säljer otroligt mycket i den fysiska butiken genom nätbutiken. Folk i Helsingborg sitter och scrollar på webbshoppen, men vill ha upplevelsen i butiken.

Till vilka länder fraktar ni?
–  Vi fraktar faktiskt inom hela EU, även om kanske 90% är till runtom i Sverige. England står för många av beställningarna också.

Butiken ligger på Himmelriksgränden 6a, i centrala Helsingborg, och adressen till webbutiken är sweetandtender.com

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!