Foto: Maja Cronert.

”Den vanliga historieskrivningen är ganska ensidig och gubbtät”

09:23 11 Nov 2022

I boken Kvinnorna bakom 50 historiska händelser visar Marika Eriksson kvinnor i samma ljus som historiens män. 

De senaste åren har bokhandlarnas historiehyllor förändras något. Från att tidigare vara centrerad kring krig och män har kvinnliga öden tagit större plats. Med Marika Erikssons nya bok Kvinnorna bakom 50 historiska händelser fylls historiehyllorna på med ytterligare en. 
– Många av den senaste tidens böcker har varit riktade till barn, det i sig är jättebra, men jag ville göra något annat som ändå riktar sig till vuxna, förklarar Marika. 

Boken kan ses som en förlängning eller vidareutveckling av instagramkontot @kvinnohistoria som Marika startade för sex år sedan. 
– Jag har känt att jag sitter på en massa research och någonstans ville jag samla det till något lite mer handfast och även få en chans att sätta in kvinnorna som jag ändå har researchat så länge i en kontext. 

Den drygt 120 sidor tjocka boken består av ganska blandade händelser. Den rymmer allt från kvinnor i krig till teknikutveckling, rösträttskamp och frihetskämpar. Målet har för Marika varit att skapa en slags helhetsbild och ett nyanserat sätt att se på kvinnohistoria. 
– Jag har försökt blanda personer, länder och öden. Det är berättelser som sträcker sig från nutid till närmare 2000 år tillbaka i tiden. Detta just för att skapa en helhetsbild trots att det bara är 50 personer och 50 händelser, förklarar Marika och fortsätter; 
– Det är så klart inte heltäckande men ger en nyans till den vanliga historieskrivningen som är ganska ensidig och ”gubbtät”. 

Det nyanserade sättet att se på historiens kvinnor visas även i valet av de porträtterade kvinnorna. Med frågan ”varför ska bara kvinnor få hjälterollen?” har Marika lyft fram kvinnor som är moraliskt tveksamma, som tagit dåliga beslut och som varit diktatorer. Ett exempel är bland annat Kinas enda kvinnliga regent Wu Zeitan, som spelade ett högt spel och ska ha, enligt vissa källor, ha dödat sin egen dotter för att komma till makten. 
– Att bara visa kvinnor i hjälteroller är ju också att sätta in kvinnan i ett fack och att säga att det är den rollen de får spela. Om man tittar på hur manliga historiska personer beskrivs är det inte bara manliga hjältar som pryder historietidskrifternas omslag utan det är rätt många nazister och andra otrevliga personer som lyfts fram. 

Instagramkontot som började på twitter och som nu har fått ett nytt liv som bok beskriver Marika har varit en progression från 140 tecken till en bok. Hon berättar att det har varit kul att få bre ut sig lite mer och skriva längre texter men också att det är något som har varit efterlängtat av de som har följt henne ett tag. 
– Nästan dagligen ber folk mig skriva längre texter. Detta är en bok till dem och alla andra som kan finna det intressant att få ta del av historien ur ett mer nyanserat perspektiv.

Läs även: Bortglömd kvinnohistoria ges ut i bokform.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2022.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!