Den gröna festivalen NorthSide 2022

Peter Steen-Christensen 09:31 18 Feb 2022

Med sin spegelyta och 25 meter i diameter kommer The Orb att skjuta upp som ett oundvikligt landmärke för NorthSide när festivalen intar Eskelunden i närheten av Århus 2-4 juni 2022. 


Fem meter över jordens yta kommer The Orb att sväva som en spegelglob över Eskelunden, där NorthSide hålls för första gången 2022. The Orb kastar med sin reflekterande yta tillbaka en bild av omvärlden till betraktaren. En uppslukande upplevelse som får festivalgästerna att stanna upp och reflektera.
– Sedan 2010 har vi arbetat intensivt för att NorthSide ska bli en grodd för hållbara initiativ i det internationella festivallandskapet. Det gör vi med konkreta och mätbara initiativ, som att vi från 2022 fasar ut NorthSide på 100 procent grön kraft. Samtidigt kompletterar vi med konstnärliga verktyg som The Orb. Syftet är att få oss att stanna upp och komma ihåg att vi måste ta hand om varandra och omvärlden, säger Peter Skoven, chef för atmosfär på NorthSide.

Det är festivalens mångåriga samarbete med Tuborg som ligger till grund för att det spektakulära konstverket skjuter upp på NorthSide.
– När The Orb första gången presenterades på Burning Man-festivalen i Black Rock Desert i Nevada 2018 var Tuborgs första tanke att verket var som skapat för NorthSide. Sedan dess har vi arbetat intensivt med att få The Orb till NorthSide och att det nu lyckas cementerar ett partnerskap som leder till meningsfulla och hållbara initiativ, säger Peter Skoven.

När NorthSide 2022 går av stapeln i juni i år kommer all mat till både gäster, artister och volontärer att vara växtbaserad och 100 procent ekologisk. Initiativet är att göra det grönare att gå på festivaler och ta med gästerna på en smakfull resa in i framtidens gastronomiska upplevelser.

År 2022 kan festivalbesökare på NorthSide återigen förvänta sig att vara en del av ett hållbart kvantsprång, då den årliga mataffischen kommer att bestå av växtbaserade och 100 % ekologiska varianter av gastronomiska festival evergreens kombinerat med nya matupplevelser.
– NorthSide arbetar ständigt med att höja ribban för hållbarhet. 2014 lanserade vi den första ekologiska ölen i samarbete med Tuborg. 2019 tog vi bort engångsplastmuggar och försäljning av vatten på flaska och 2022 kommer växtbaserad mat att stå sida vid sida med övergången till 100 procent grön el, säger Brian Nielsen, festivalchef för NorthSide.

Han fortsätter:
– NorthSide har i sitt DNA att det finns utrymme och förväntan på att vi sätter en riktning som inspiration. Både för ny musik, men också nya hållbara initiativ som att gå växtbaserat. Vi vill fortsätta att överraska, utmana och ta ledningen och att servera växtbaserad mat är ett naturligt nästa steg på vår hållbarhetsresa. Det är framtidens mat nu, säger han.


Festivalen har samarbetat med Dansk Vegetarisk Forening och Ekologisk Landsforening, som tillsammans står bakom Växtbaserat Kunskapscenter , om initiativet och här stöttar de:
-När NorthSide väljer att maten på festivalen är växtbaserad och 100 procent ekologisk sänder de också en viktig signal om att framtiden är och måste bli grönare. NorthSide tar täten och tar med initiativet återigen ett konkret ansvar för den gröna omställningen – denna gång genom att tydliggöra att våra matvanor är en avgörande del av lösningen för en mer hållbar framtid, säger Katrine Ejlerskov, centrumchef för Växtbaserat kunskapscenter.


Bland de internationella huvudnamnen hittar man Nick Cave & The Bad Seeds – ett band som älskar Danmark, lika mycket som Danmark älskar dem. The Rockmastodons, som ska ha spelat två eftertraktade konserter på Royal Arena 2020, har precis släppt 27 spår på släppet B-Sides & Rarities (Part II) och tar revansch för förra årets inställda turné på NorthSide, där den friska luften matchar Nick Caves himmelska låtskrivande och alltid överväldigande liveframträdande.

Skotske Lewis Capaldi har utmärkt sig i eliten av låtskrivartalanger med bästsäljande hits som "Someone You Loved", "Bruises" och "Before You Go", medan det brittiska brödraparet i Disclosure under ett decennium har byggt en bro mellan den elektroniska genren och mainstreampop och hiphopscenen med sina dansbara produktioner och framstående gäster.

Britterna får sällskap av Norges just nu obestridda största popexporttjej Girl in red, som på några år har byggt upp en enorm onlinefanbas på medier som Instagram och TikTok med sina ärliga och opolerade låtar om allt från sunkig kärlek och sexualitet till ångest och depression. Hennes skandinaviska indiepop-universum står i skarp kontrast till New York-rapparen Princess Nokias hiphop, som i kombination med hennes aktivistiska agenda och no-bullsh*t attityd har gjort henne till ett av de mest framstående namnen på den amerikanska rapscenen.

Och självklart kan festivalbesökaren även förvänta sig ett flertal danska artister såsom grupperna KashmirMew och Suspekt, som alla har varit med och skrivit dansk musikhistoria inom var och en av sina unika områden. De tre legendariska akterna kompletteras av ett antal minst lika viktiga danska artister, nämligen de som nu är i färd med att skriva vidare på dansk musiks historia.

Övriga namn som är värda att nämna är Jada, Tessa, Clara, Hans Philip och Coco O. Sist men inte minst gör Drew Sycamore det svårt att stå still med oemotståndliga radiohits som I Wanna Be Dancing och 45 Fahrenheit Girl, medan Aarhus-killarna i Subtitle presenterar en ny generation extatisk danskspråkig ungdomspop.

 

Northside går av stapeln mellan den 2-4 juni 2022.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!