De önskar mer plankarsolidaritet

Elinor Ahlborn 15:36 30 May 2013

 

Kampanjen Planka med mig! består av en knapp som betalande resenärer kan sätta på sin väska för att signalera till plankare att det är okej att gå bakom dem i spärrarna. Upphovspersonerna är ett gäng betalande resenärer som vill förenkla kommunikationen mellan betalande och plankande resenärer i Stockholm. Vi snackade med deras representant Emma Samuelsson.

Varför finns kampanjen?
Vi vill se mer kärlek i kollektivtrafiken, Planka med mig! handlar om att visa solidaritet. Det borde vara en självklarhet att alla ska kunna röra sig fritt i Stockholm, men SL har satt upp höga spärrar som tvingar de som inte har råd att betala månadskortet springa bakom de som har råd. Det blir en angelägenhet resenärer emellan, som skapar mycket konflikter. För att visa solidaritet kan man fästa sin knapp bak på jackan eller på ryggsäcken, så syns den tydligt för medmänniskor bakom som också vill resa.

Ett månadskort kostar idag 790 kr. Vad tycker ni att det borde det kosta?
Det borde inte kosta något alls att ta sig till jobb, skola eller fritidaktiviteter. Men om det inte kan vara helt gratis vore det mer rimligt att man betalade utifrån vad man har för inkomst. Och annars kanske hälften så mycket som idag? Möjligheterna är oändliga!

SL säger att de förra året förlorade drygt 238 miljoner kronor på att folk plankar. Hur kommenterar ni det?
Det har jag svårt att förstå hur de har kunnat räkna ut. Det är ingen vara som stjäls, ingenting som försvinner. Jag skulle vilja se en beräkning på hur mycket folk förlorar på att SL:s priser är så höga, och inte i chipspåsar räknat.

Betalande resenärer som menar att plankningen höjer priserna. Vad vill ni säga till dom?
Priserna höjs inte på grund av plankning, det handlar om att SL vill göra vinst. De måste dessutom bekosta sitt dyra spärrsystem. För några år sedan var jag arbetslös och utan ekonomiskt stöd. Jag plankade en gång bakom en person som då tryckte tillbaka mig med handen och sa "Bakom mig plankar du inte!" Jag började gråta av hennes hand som tryckte mig tillbaka utanför spärren, och jag hade verkligen inte råd. Vi måste ta hand om varandra! Vi är alla stockholmare. 

Läs mer om kampanjen här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!