Dagens ungdom har ingen skam i kroppen

14:35 12 May 2021

Essy Klingberg berättar om hur tonåringarna slutade ängslas och lärde sig älska sina kissfetischer.

Sedan tonårskulturens födelse någon gång på 50-talet har den framför allt präglats av en uppgift: Social överlevnad (Läs gärna fortsättningen med David Attenborough-röst). Alla som någonsin satt sin fot på ett högstadium vet att den bästa överlevnadsstrategin är att anpassa sig till status quo, och att ett viktigt verktyg är skam. 

Redan Freud förstod att skammens främsta funktion var att att förtränga de bitar av jaget som inte accepterades av omvärlden. Det här är något som tonåringar i alla tider har kunnat bekräfta. För den som överlever tonårstiden väntar som tur är en belöning: En identitet, en flock, och ett sammanhang. Men som så många gånger tidigare i mänsklighetens historia har ett tekniskt genombrott nu rubbat naturens ordning. 

Tack vare internet har det blivit möjligt för kidsen att hoppa över skamstadiet och direkt hitta sin flock. Det är en utveckling som grott under många år, men den plattform som innebar det slutgiltiga epokskiftet är Tiktok. Nu står vi inför en förändring. Tonåringar skäms inte längre för någonting, för i deras filterbubbla är allt normalt. Är du furry, gay gamer, eller cybermarxist? På Tiktok finns en gemenskap för alla. Fram tills nyligen kunde man inom subgenren PissTok hitta mängder av videos där zoomers pratade och skämtade om sin kissfetisch (Nu har appens stränga moderatorer dessvärre kommit ikapp rörelsen). Jag lägger mig inte i användarnas sexualitet, men jag kan konstatera att samtliga äldre ungdomsgenerationer hellre hade dött än att prata om sina kissfetischer offentligt. Inte generation Z, de bär sin erotiska läggning som en identitetsmarkerande krona.

Amerikanska nätmagasin har länge insisterat på att Tiktok-generationen kommer lösa allt från rasism till klimatförändringar: Se bara så medvetna de är! Appen svämmar över av videos där ungdomar fördömer allt ifrån polisbrutalitet till mikroaggressioner. Kalla mig cynisk, men jag tror inte världsfred kommer skipas av ett gäng tweens som predikar om ämnen de just lärt sig stava till. Däremot står det klart att de lever i ett informationssamhälle som är mer öppet än någonsin, vilket onekligen bäddar för en mer omvärldsorienterad ungdomskultur. De kanske ser ut som ungdomar, men låt er inte luras! Den croptopdressade utsidan döljer en brådmogen och desillusionerad själ.

Otaliga generationsstudier har redan konstaterat att generation Z värderar trygghet, utbildning och familj högt. Dessutom är de mindre intresserade av att skaffa nya vänner än tidigare generationer, och dricker mindre alkohol än någonsin. De är helt enkelt den första ungdomsgenerationen som fattar att det här med självförverkligande egentligen är lite överskattat, och att det är coolt att kunna betala hyra. Detta stod klart redan innan pandemin, men trenden har onekligen förstärkts under det gångna året. Sabbatsår? Folk födda efter 2001 don’t know her. Nu går fler elever än någonsin direkt från gymnasiet till högskolestudier. En del avfärdar detta som en tillfällig coronatrend, men bristen på servicejobb kan komma att prägla en hel ungdomsgeneration. Inom kort kommrer vi se mängder av nyutexaminerade 21-åringar på landets gator. Snacket på uteserveringarna kommer att låta som i en roman av Hjalmar Söderberg, där alla tilltalar varandra med titeln ”kandidaten” och har på sig kavajer med för långa armar. Det är inte framtisdystopin någon önskade sig, men kanske framtidsdystopin vi förtjänar. 

På tal om kläder, jag orkar inte ens skriva om tweensens kläder. Till och med Billie Eilish, som tidigare var generation Z:s enda särpräglade stilikon, har nu övergett sin estetik för en mer tidlös look. I övrigt har vi att göra med en generation som saknar tydliga subkulturella stildrag: De flesta ser ut som att de plockat ihop en mängd y2k-atteraljer tillsammans med det streetwearmärke som legat närmast till hands. Det är i sammanhanget värt att tillägga att den senaste trenden på just Tiktok är dark academia, en mörk tvillingsyster till 00-talets preppy. Det är som att en hel generation kollat sig i spegeln och tänkt “Så kul ska vi inte ha det.”

Revolutionen har inte skett över en natt. Precis som när tryckpressen uppfanns har vi att göra med en lågintensiv process som grott under flera år. Det började med 00-talets enkla webbforum där emos, poppare, ornitologer och andra udda fåglar kunde hitta gemenskap, och sedan dess har utvecklingen tagit fart. Nu står vi inför ett epokskifte: Tonåringar är inte sökande prototyper, de är färdiga individer redo att förändra världen. Dessutom är de mer pålästa än någonsin, och har hela världens information i sin hand. Är det bra eller dåligt? Det är jag inte rätt person att avgöra. Jag kan bara konstatera att den skamfyllda tonåringen är död. Från och med nu finns bara vuxna, och små, mer präktiga, vuxna.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2021.

0 Kommentera