Vill du hänga med i den senaste tekniken så har säkerligen inte trådlösa lurar undgått dig. Dess praktiska användning som lurarna kan ge dig har många fördelar. Spendera kvalitetstid med att njuta av musik utan att trassla in dig i massa sladdar. Siri och andra virtuella assistenterna stöds och många av trådlösa lurar från Teknikdelar.se kommer även med vattentät certifiering.
Men hur säkra är de att använda?, Vad kan vara bra att tänka på och finns det någon hälsofara att använda bluetooth högtalare? Alla dessa frågor ska du snart få svar på.
Grundläggande vetenskap om Bluetooth-enheter
När det kommer till faror med Bluetooth så kommer ofta orden den elektromagnetiska strålningen upp. Detta förkortas EMR och är en strålning med varierande elektriska och magnetiska fält. Detta klassas som en osynlig energi och kommer i vågor som skiljer sig i styrka beroende på frekvens. Det är denna energin som bluetooth hörlurar använder för att kunna ge dig en trådlös upplevelse.
Går man in på detalj så använder sig trådlösa hörlurar av icke joniserande strålning och denna typ av strålning har en låg frekvens som oftast inte har någon större påverkan på hälsan.
Alla dina bluetooth-enheter använder sig av denna strålning såsom trådlösa hörlurar, WI-Fi nätverk även sjukhus förlitar sig på strålningen för röntgenbilder.
Hörlurar VS mobiltelefoner
Det har gjorts forskning och studier kring strålning och trådlösa lurar. Jämför man trådlösa hörlurar med en mobiltelefon så är strålningen från lurarna 10 till 400 gånger lägre än från telefonen.
Enligt en studie har det visat sig att Bluetooth hörlurar hade en mycket lägre densitet av exponering i jämförelse med mobiltelefonerna som de var parkopplade tillsammans med. Slutsatsen är alltså att användningen av trådlösa hörlurar är att de reducerar elektromagnetisk strålning mot huvudet jämfört med mobilen.
En icke joniserande strålning är relativt ofarlig detta beror på att till skillnad från joniserande strålning inte har tillräckligt med energi för att kunna justera atomer eller molekyler. Inga studier har kunnat visa upp en negativ effekt på hälsan när det kommer till låg icke joniserande strålning.
Inte bara strålning
Strålning är en av några oroligheter kring bluetooth och trådlösa hörlurar även om strålningen är det som är mest uppmärksammat. Andra saker att tänka på är bland annat permanenta hörselproblem, tinnitus, öroninfektioner, öronvax, ökat tryck i öronkanalen, öronvärk och brist på fokus är några av andra biverkningar som trådlösa lurar kan orsaka.
Undvik farorna
Några tips för att minska farorna:
- Ge öronen en paus: Ta ur lurarna mellan varven och låt dina öron få en paus. Det rekommenderas att du använder hörlurar max 30 minuter i sträck. Hörlurar med on-the-ear-design är att rekommendera om du vill använda lurar i längre perioder. Dessa sitter inte för nära trumhinnan.
- Sätt en ljudgräns: Minska volymen genom att sätta en ljudgräns. Undvik att skada öronen och håll volymen på max 70 till 80 decibel. För hög volym kan orsaka permanenta hörselskador.
- Bas och diskant: Öronen är beroende av hårcellerna i din öronsnäcka för att kunna överföra ljud. Hårcellerna gör detta genom vibrationer. Överdrivna vibrationer med en överdriven bas och diskant skadar dessa celler och därför bör du undvika musik med överdriven diskant och bas.