Adam Lundgren talar ut om sitt Instagramprojekt

17:24 29 Mar 2019

Skådespelaren Adam Lundgren har skaffat Instagram för att ta reda på hur sociala medier påverkar hjärnan. Men för Nöjesguiden avslöjar han att han haft ett fakekonto hela tiden.

Just nu befinner sig Adam Lundgren i Sillicon Valley. "Techvärldens Hollywood", som han själv beskriver det. Där håller han på att spela in ett tv-program för SVT Edit om vad den moderna tekniken gör med oss. Tycker Adam att han är cool som inte har Instagram? Och vad tror han egentligen att han ska komma fram till? Vi ringde upp honom i det soliga Kalifornien.

Först och främst tänkte jag att vi ska bena ut varför du inte har Instagram från början. Tänder du på bilden av dig själv som en mystisk skådespelare som inte finns på sociala medier?
– Ja, lite grann. Men det är inte därför jag började med att inte ha Instagram. Jag hade först en privat Instagram. Sedan tog jag bort den. Nu är det så jävla vanligt att alla har Instagram, så nu känns det mer kul att jag inte har det.

Hur kommer det sig att du tog bort Instagram om det inte var en imagegrej?
– Jag gick in och kollade hela tiden. Så fort jag lagt upp något ville jag gå in och kolla om jag fått likes. Jag värderade olika människors likes olika mycket. Det var mer värt om den och den hade gillat än om den hade gjort det. Till slut ”kände jag bara nej, fan det här är inte bra”.

Hur funkar livet utan Instagram?

– Det fungerar bra. Men det är en sanning med modifikation att jag inte har haft det. Jag har haft ett fakekonto där jag bara har följt Erik Johansson. Då blir det ändå att jag går in och scrollar i sökfunktionen. Och helt plötsligt har jag scrollat bort 25 minuter.

Kontot heter @iamadamlundgren. Hur kom du fram till det namnet?

– Jag skulle bara hitta på något och alla heter något med the real eller the official. Zlatan heter @iamzlatanibrahimovic så det var en blinkning till det.Vad är det du ska ta reda på i den här serien?

– Jag ska ta reda på lite hur sociala medier påverkar oss och vad den här tekniken gör med oss. Om den är bra eller inte. Om det är gott eller ont.

Vilken hypotes jobbar du utifrån? Att det är gott eller ont?

– Ont. Ta till exempel Cambridge Analytica-skandalen. Det går att manipulera folks beteenden långsamt genom vad man skickar ut i allas flöden. Och allt blir mer polariserat. Algoritmen är skapad så att man ska vara kvar så länge som möjligt. Flödet fylls av nyheter som klingar an till negativa känslor, eftersom det är den typen av nyheter som gör det mest troligt att du repostar eller kommenterar.

Hur ska du ta reda på det?

– Genom att träffa lite olika människor och prata. I går träffade jag till exempel Flickr-grundaren Caterina Fake. Det är hennes riktiga namn, hehe. Hon bara ”Shit, vad bra att du inte har några konton. Skaffa det inte heller. Get out while you can!”

I din bio skriver du att du ska radera kontot 1 april. Det finns inte en risk att du får blodad tand och vill behålla det?
– Jo, det finns en risk. Det är därför jag har skrivit det. För om jag inte skulle ha skrivit det hade jag kanske behållit det. Nu när jag själv har gått ut och sagt det måste jag ta bort det, annars är jag bara en liten lort.

Läs även: Adam Lundgren provar Instagram

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!