8 sätt att fira den internationella kvinnodagen

18:57 5 Mar 2015

På söndag infaller den internationella kvinnodagen. Högtiden då vi uppmärksammar den bristande jämställdheten runt om i världen. I samband med detta arrangeras en mängd aktiviteter och naturligtvis guidar vi er till de bästa sångerna, samtalen och brandtalen som den 8:e mars har att erbjuda.

1. Tidsskriften Ottar bjuder in till samtal
Är transkampen feminismens framtid? RFSU:s sexualpolitiska tidskrift Ottar har bjudit in Aleksa Lundberg, Anna-Klara Bratt, Lukas Romson och Kerstin Burman för att dissekera denna frågeställning. Ekoteket, plan två på Kulturhuset, är spelplan för detta samtal som ska mynna ut i vad som kommer efter tvåkönssamhället. Läs mer här.

2. 8:e mars med Bang!
Efter Ottar tar den feministiska tidskriften Bang över Ekoteket. Inledningvis kommer ämnet, hatbrott mot muslimer, lyftas. Där bland annat Sara Delshad, grundare av muslimska feminister, kommer att diskutera islamofobin i Sverige. När timman är slut vankas det podcastinspelning om feminismens senaste slitningar. Läs mer här.

3. Mensfest på Teater Bristol
2014 var mensens år, men kampen mot stigmatiserandet fortsätter. Några som har tagit sig an denna uppgift är Sundybergs stolthet Teater Bristol, som bjuder in till en heldag i mensens tecken. Enligt arrangörerna vill de ”tillsammans med er fira mensen, hedra mensen, prata om mensen, dyrka mensen!”. Mensfest-deluxe! Läs mer här.

4. Demonstrera med 8-marskomittén
8-marskomittén samlas på Södermalmstorg för att demonstrera under ledorden ”Organisera dig, kräv din rätt!”, samtidigt som de betonar sitt stöd för kvinnorna i Kobanê. På plats kommer Bianca och Tiffany Kronlöf agera konferencierer och presentera brandtalsrace, samt musikakter som Little Jinder. Demonstrationståget går sedan till Medborgarplatsen. Läs mer här.

5. Biovisning på Bio Rio
För den söndagspigge startar filmen ”Regarding Susan Sontage” klockan 10.30 på Bio Rio. En film som porträtterar Susane Sontage, en av 1900-talets mest inflytelserika och provokativa tänkare. Efter filmen håller Anna Linder och Ingrid Rydberg ett samtal med Gösta Ekman, Suzanne Osten och Ylva Habel om Sontages två svenska filmproduktioner. Läs mer här.

6.Tårtkalas med F!
Feministiskt Initiativ bjuder in till tårtkalas på Mariatorget. När sockersuget har stimulerats går det att lyssna på Sissela Blanco Nordlings brandtal, uttrycka sin önskning i det feministiska önsketrädet, samt ta del av ett gäng spoken word-framträdanden. När demoupptakten är klar avgår tåget för att möta upp 8-marskomittén. Ps. Ta med egen tårta. Läs mer här

7. Skönsång i Adolf Fredriks kyrka
Likt Skapelsen har damkören SALT grävt runt i arkiven. Ur skattkistan med kvinnliga tonsättare har de plockat ut ett gäng guldkorn från medeltid till nutid. Kören drar igång 15:00 och dirigenten utlovar ”såväl en naturromantisk Valborg Aulin som en svängig Dolly Parton”. Det kommer gunga i Adolf Fredriks kyrka på söndag. Läs mer här

8. Kvinnodagen på Historiska
I samarbete med RFSU och UN Women Sverige öppnar Historiska muséet sina dörrar till en dag som bland annat utforskar barnafödandet och kvinnans valmöjligheter ur ett tidsperspektiv. Dessutom arrangeras det en serietecknarworkshop, filmvisning av ”Jag fick resa” – berättelser om osäkra aborter, samt en utställning från barnmorskeförbundet. Läs mer här.

Läs även: Vart du firar in det feministiska nyåret.
Och ytterligare ett tips: Gå Barnvagnsmarschen

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner