Daisy Kintu har tröttnat på en irriterande falang av den vita antirasismen.

6 irriterande saker som bara vita antirasister gör

17:50 14 Jan 2015

Både manliga feminister och vita antirasister kommer undan med mycket.

Främst i och med att bägge ses som grupper som kämpar emot något som egentligen gynnar dem, det vill säga patriarkatet och den strukturella rasismen. I feministiska sammanhang har det börjat pratas om de fel som manliga feminister gör, både när de egentligen menar väl och när de inte är eftertänksamma. Något det pratats desto mindre om är de fel som vita antirasister gör. Därför ska jag nu – varsågod! – hjälpa er att bli bättre antirasister. Se det som en grundkurs i att inte vara irriterande som vit antirasist, helt enkelt.

1. Säger: "Jag ser inte färg!"
Förutsatt att du inte är färgblind på riktigt så ser du färg. Om du inte gör det, ser du inte heller det förtryck som folk med en annan färg än din egen upplever. Hur förklarar du annars diskriminering mot folk med mörkare hudton än din egen, om du inte ser skillnaden? Mind-blowing, eller hur?

2. Drar från ingenstans igång en diskussion om SD (eller annat som involverar rasism eller svarta människor)
Av någon anledning tror många att ens favoritsamtalsämne är rasism, bara för att man inte är vit. Alla som rasifieras har inte en åsikt om SD:s politik, och alla som rasifieras är definitivt inte på humör for att diskutera rasister hela dagarna. Har tanken någonsin slagit dig att det är tröttsamt att hela tiden få höra om rasister? Jag vet redan att rasister existerar, jag behöver inte konstanta påminnelser från folk som vill visa sig duktiga. Prata med dina vita vänner om sådant här istället. 13 procent av Sveriges befolkning röstade trots allt på ett rasistiskt parti – någon av dem finns säkert i din närhet.

3. Använder n-ordet för att berätta hur fel det är att använda n-ordet
Det här är så enkelt som det kan bli. Om du pratar om att folk ska sluta använda ett ord för att det kränker andra, varför använder du som ickesvart det ordet själv? Det spelar ingen roll om du inte använder det på samma sätt som rasister, ordet blir inte mindre jobbigt att höra bara för att du är (vit) antirasist.

4. Säger: "Ditt hår är så coolt!"
Jag förstår att du försöker gå emot den vita strömmen och istället säga att afrohår också duger, men det gör du bäst genom att låta mitt hår vara ifred. Vill du, mot förmodan, ge mig komplimanger för mitt hår räcker det med att säga att det är fint eller snyggt. Exotifieringen här ligger i ordvalet, för inte skulle du väl säga till din vita kompis med rakt hår att hens hår är coolt, spännande eller häftigt?

5. Använder en som alibi
Vi är alla överens om att inbillningen att man inte kan vara rasist för att man ‘’har en vän från Afrika’’ är bland det löljigaste mänskligheten har hittat på. Något som däremot är snarlikt, och vanligt dessa dagar, är att kvotera in en rasifierad person bara för att visa hur duktig man är. Jag har sett modevisningarna med en plats reserverad för en svart tjej, paneldebatterna, tidningsredaktionerna, till och med vänskapskretsarna. Även om få använder "vännen från Afrika" idag finns tänket kvar. Ett tips: försök att se andra än vita som lämpliga kandidater.

6. Skämtar om, och skrattar åt, saker som rasister gör
Låt mig förklara innan du drar till med ett "Men vadå, får man inte skämta om...?". Det är i sak inget fel med att skämta om rasister, men många av oss känner obehag inför att rasister pratar om att minska invandringen med 90 procent, medan du skrattar åt att samma rasist har räknat fel på 400 miljarder. Det är så lätt att som ickedrabbad distansera sig från rasister, men faktum är att rasister inte är ett skämt, de är ett allvarligt och reellt hot för många av oss. Ha det i åtanke. 

Läs även: Valerie Kyeyune Backström om det trendiga i att vara rasifierad.

Stad: 
Kategori: 
73 Visa kommentarer (73)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!