48 timmar Reykjavik

16:59 11 Dec 2018

Hur påverkas matkulturen av att samhället ligger på en ö mitt i norra Atlanten? Pelle Tamleht har tillbringat 48 timmar på Island och tagit reda på det till tonerna av isländsk musik.

Varje år de senaste 20 åren har flygbolaget Icelandair anordnat musikfestivalen Iceland Airwaves. Det som startade i en hangar på Kefvlaviks flygplats, har muterat till en stadsfestival som anordnas på i princip alla krogar, barer och offentliga lokaler i hela Reykjavik under en helg i november. Med andra ord en perfekt helg för mig att åka dit för att testa stans krogliv.

Att utelivet i Island har varit hett är något jag haft koll på ända sedan jag såg 101 Reykjavik (2000) där ungdomarna "dör varje natt". Jag landar i en vindpinad isländsk huvudstad och hinner knappt checka in på hotellet innan mobilen plingar till och meddelar att jag redan är försenad till middagen. Eller, den är tidigarelagd så det är snarare den som är förtidigad till mig. Fem minuter senare befinner jag mig på den italienska krogen Essensia där det övriga pressgänget som har åkt in för festivalen också befinner sig. Vi är en brokig skara bestående av en handfull skandinaver, ett gäng européer och en hel del amerikaner vilket inte är så konstigt då stoppet på Keflavik marknadsförs som genvägen till Europa.

Det blir ingen lång middag, för runt hörnet gör mina vänner i Stockholmsbandet Vaz sitt första islandsgig och jag tar rejäl sats för att hinna se de sista låtarna – vilket visar sig vara lättare gjort än sagt. Det är nämligen aldrig längre än cirka fem minuter var du än ska i Reykjaviks innerstad. Google maps är fullkomligt överflödigt, då några av ställena jag slinker in på bara listas som adressen "downtown". Efter giget möter jag upp min vän Alice som är här av en slump, och råkat hamna på hotellet bredvid mig. Vi fullkomligt rusar mellan spelningar och ser bland annat Alma riva Reykjaviks konstmuseum, Björk hångla framför scenen på Hard Rock Café och den lokala stoltheten Ólafur Arnalds trollbinda en sittande publik i nationalteatern.

Dagen därpå passar jag på att göra stan, vilket i princip innebär en kilometerlång promenad längs Laugavegur där de flesta butiker och restauranger ligger. Jag laddar inför kvällen med besök på några av de skivaffärer som kränger vinyl och konstaterar att utbudet är klart större här än på hemmaplan, och unnar mig en bit mat i den sjukt populära mathallen Hlemmur vilket till synes halva resten av stan också har bestämt sig för.

Kvällen avverkas snarlikt gårdagskvällen. Med idel spelningar i tjusiga konsertlokaler och konstmuseer. Innan dess hinner vi dock både sänka ett par cocktails i hamnen på den välkända baren Slipbarinn och kalasa på den isländska delikatessen bränt torskhuvud på Matur och Drykkur (nej, jag hittar inte på namnet), det stod mellan det och surhaj. Båda dessa krogar ligger i hamnområdet strax utanför centrum, som fullkomligt sjuder av liv från de otaliga restauranger som ligger vägg i vägg längs hela hamngatan. Man tar sig för pannan vid insikten hur många krogar per capita som trängs på den blygsamma area som staden består av. Vi fortsätter festen på Damon Albarns berömda krog Kafibarinn, där kvällen till ära det namnet till trots lokala bandet FM Belfast håller hov. Som avrundning av dag två passar det perfekt med en av Asgéirs sex konserter i den gamla träkyrkan Fríkirkjan.

Lördagen bär i sitt sköte ett obligatoriskt besök vid gejsrar, laguner och vattenfall ute på den isländska tundran där Eyjafjallajökull utgör en slående fond för upplevelsen. Jag avslutar blixtvisiten till Reykjavik och Iceland Airwaves med en ensammiddag på Grillmarkaðurinn. Även här sjuder det av liv trots att kvällen inte har hunnit bli särskilt sen, men jag lyckas få en pinne vid baren och beställer med törnat samvete in tre sliders bestående av hummer, val och den urgulliga lunnefågeln – som i rökt form dessvärre är nästan ännu godare än vad den är söt. På väg till resans sista spelning, ett röjigt gig på Húrra med Berndsen och min favorit-dj Hermigerville, konstaterar jag att det utan omsvep inte är sista gången jag åker hit.

TRE KROGAR ATT ÄTA PÅ

Matur & Drykkur

Grandagarður 2, maturogdrykkur.is

Essensia 

Hverfisgata 4-6, essensia.is

Grillmarkaðurinn 

Lækjargata 2a, grillmarkadurinn.is

TRE BARER ATT DRICKA PÅ

Slipbarinn

Mýrargata 2, slippbarinn.is

Kaffibarinn

101 Reykjavik, kaffibarinn.is

Húrra

Downtown, hurra.is

TRE ARTISTER ATT LYSSNA PÅ 


Hermigerville

Asgeir

FM Belfast

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!