24 timmar Kiruna

15:14 16 Jun 2022

Första flyttlasset Kiruna – Kiruna har avgått. Bland de första och största att öppna i den nya stadskärnan är Scandic Kiruna, stadens nya landmärke, vars digra huskropp syns redan från flygets landningsbana.

Nåja, hade sikten tillåtit hade hotellet synts redan från flygets landningsbana. Nu förvånas i stället hela planet av att vi plötsligt tar mark. Utanför de små fönstren är det lika vitt som uppe bland molnen. Det är Kirunas snövirvlande yrväder som kamouflerar vyn. Vi får nöja oss med vetskapen att landmärket tornar upp sig där någonstans. Kiruna är en gruvstad. I takt med att staden växt fram ovan jord har malmbrytningen gjort detsamma under marken. Gruvan är störst i världen. Men så insåg gruvbolaget LKAB en dag att om arbetet skulle kunna fortgå behöver staden ”maka på sig” lite grann. Närmare bestämt tre kilometer åt öst.

Den över trettio år gamla insikten har långsamt gått från galen idé till världsomtalad verklighet. I höst väntas den nya stadskärnan stå klar att invigas men en viktig anläggning har redan flyttat från punkt A till B, Kirunas Scandichotell.

Historien om Scandic Kiruna tar form vi öppningen år 1965. Sedan dess har hotellet spelat en viktig roll i Kiruna, som centrumnav och mötesplats. Den 5 april 2022 lämnade personalen ifrån sig nycklarna och hela styrkan – från receptionister till kockar och städpersonal – flyttade över till det nya hotellet som slog upp samma dag. Jag har fått åka med Scandicpersonalen till Kiruna för att uppleva den första natten på det nya hotellet. Vi rasar in i hotellobbyn genom skjutdörrarna och tar med oss drivor av snö in. Det känns autentiskt, ”when in Kiruna”, men personalen ursäktar vädret.
– Vilken otur, igår var det klarblå himmel och sol. Idag är vädret rock n’ roll.

Hotelldirektören Peter Salomonsson berättar om dagen.
– Vi har gäster som tackat av det gamla hotellet genom att sova där sista natten. De checkade ut i förmiddags och följde med oss i personalen till det nya hotellet och checkade in först av alla. Det är Kirunabor som tagit hemester och det är den absolut finaste formen av uppskattning. Vi är en knytpunkt och ett vattenhål för hela Kiruna som flyttas.

Det arkitektritade nybygget signerat Thomas Sandell är inspirerat av Sveriges högsta berg, Kebnekaise, i vinterskrud. Den vita utsidan är asymmetrisk och har liksom berget en brant sida och en mer flack. På insidan fortsätter temat. Entré, lobby och bar är ett base camp. Möbleringen utgår ifrån en stor brasa, lägerelden. För att nå bergstoppen, hotellets högsta punkt och ”Sveriges nordligaste skybar” tar man bekvämast hissen till tolfte våningen. Där väntar belöning i form av champagne, helt enligt bergsbestigartradition. Vyn från panoramafönstren täcker in flera mil. Nåja, hade sikten tillåtit hade man kunnat se den milslånga vyn.

Nästan en tredjedel av befolkningen påverkas direkt av den nya stadsplanen då deras bostäder måste flyttas. Frisörsalonger, korvkiosker, butiker, skolor och kulturhus ska också rivas och byggas upp på nytt. Undantaget är några äldre byggnader, ett klocktorn och den robusta kyrkan i trä som man bestämt sig för att förflytta i ett stycke. Inte för att det finns någon ekonomisk vinning, utan för att bevara delar av Kirunas kultur och själ. 

Många känner vemod över att platsen där de vuxit upp snart bara finns kvar i minnet och att kvarteren där man byggt sitt liv ska rämnas. Samtidigt märks en stark lagkänsla bland de boende. Utan gruvan – inget Kiruna, är de flesta överens om. Staden måste flyttas och i stället för att se problem tittar man nyfiket på lösningarna. Det stora intresset av stadsflytten från utländsk media driver på en Kirunastolthet. 

När mörkret faller, vilket det gör efter 16 timmar av dagsljus i Kiruna i april, blir hotellet extra mysigt. Överallt lyser varma ljus och inredningens självklara inslag av läder, skinnplädar och renhorn gör sig gällande i restaurangen Mommas. 

Köksmästaren Alexander Meier som tidigare jobbat på Kirunas ishotell presenterar en meny fylld av lokala inslag. Han passar på att slå hål på Stockholmsmyten att det inte finns några råvaror i Kiruna.
– Det stämmer inte. Visst, vi ligger norr om odlingsgränsen och har inga grönsaker. Men det har de väl inte i Stockholm heller? Vi har ren, älg, röding, ripa, jättemycket hjortron, åkerbär, lingon, blåbär och svamp. Min favoritsäsong är hösten och älgjakten. Det godaste som finns är en älgfilé som tillagats länge på låg temperatur. Den blir mör som smör. Det är otroligt vackert i Kiruna den tiden också.

En drink i skybaren får avsluta dagen innan huvudet landar på den aldrig tidigare använda kudden.

Till Kiruna åker man inte för att sitta still. Inom några kilometers avstånd finns fantastiska platser att besöka och mängder av aktiviteter att göra. Hundspann, skoterturer, skidåkning, pimpelfiske, gruvbesök och samebyar. Inom bilavstånd finns späckhuggarsafari i Nordnorge och finska vandringsleder. Om ingen av ovan aktiviteter lockar står snart ett grandiost badhus klart mitt i Kirunas nya stadskärna. Det omtvistade bygget kommer att ha kostat blygsamma 750 miljoner kronor när det invigs.

Innan den 1,5 timmar flygningen tillbaka till Stockholm hinner vi med en naturupplevelse. Hundspann över nysnö. Ivriga Siberian huskys drar träkälkarna genom snöbeklädd skog och myr. Turen avslutas såklart med kokkaffe och hjortonkaka framför öppen eld i samekåtan.

 

NÖJESGUIDE TILL KIRUNA

Restauranger 

Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
SPiS
Mommas Kök & Bar 
Abisko Mountain Lodge
Camp Ripan
Landströms Kök & Bar

Aktiviteter

Bestig Kebnekaise
Vandra till Trollsjön
Besök världens största underjordsgruva 
Esrange Space Center Sveriges enda rymdbas
Icehotel Jukkasjärvi

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!