Limbo

Johan Hallstan 11:18 21 Jul 2010


Om den tyska siluettanimatören Lotte Reiniger hade levt idag, varit misantrop och ägnat sig åt spel istället för film, får chanserna ses som goda att Reiniger hade hamnat i trakterna kring Limbo. 

Med lika delar inspiration från Reiniger och Another World-mannen Eric Chahi har danska PlayDead Studios skapat sig en olidligt blek plattformspysslare, som både  hänför och berör. Den monokroma skärselden är en lika fascinerande som dödlig plats, och första gången protagonistens lilla livlösa pojkkropp faller mot marken etsar sig fast i minnet. Det är en bedrift som få spel lyckas med. 
Limbo har på förhand jämförts med Braid i och egenskap av att tillhöra den nya vågens intellektuella plattformsspel. Det är en jämförelse som håller, fast med skillnaden i PlayDeads kompromisslösa minimalism, där ord och förklaringar är överflödiga och tolkningar i större grad lämnas till spelaren. Det är ett grepp som tveklöst kommer att leda till ett par spaltkilometer långa dekonstruktioner på Gamefaqs. Och det är något som jag i det här fallet inte alls har något emot.

 
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler spelrecensioner

80 Days

 

80-days.jpg

80 Days är en slags interaktiv novell, där du samtalar dig över kontinenter – med målet att varva jorden på under 80 dagar. Huvudkaraktären i Jules Vernes originalsaga, Phileas Fogg, är en sidokaraktär och spelaren styr istället Foggs franske assistent, Jean Passepartout.

 

Gods Will Be Watching

gods-will-be-watching.jpg

Det finns ingen binär, svart/vit, god/ond värld. Verkligheten är mer komplex än så. Det är ett av Gods Will Be Watchings huvudteman. Ett retrodoftande peka och klicka-äventyr (minns ni Monkey Island? Day of the Tentacle?) som utspelar sig i en rad olika fasta scener. Varje scen går ut på att spelaren ska lösa ett problem genom dialog och handling.