Ori and the Blind Forest

Michael Gill 14:32 28 Apr 2015

ori-and-the-blind-forest.jpg

Våren 2015 föddes Castlevanias och Metroids, i rakt nedstigande led, främste arvinge. Ori and the Blind Forest är som bäst ett två-dimensionellt plattformsäventyr. En vacker saga berättad på minimalistiskt sätt – och allt placerat i ett spelskal så nära perfektion det går att komma i genren. Den vita kattliknande lilla hjälten snubblar först försiktigt fram genom skogarna. Men i takt med att du lär dig kontrollen och tempot utvecklas blir hen slutligen till en slags super-mäktigt väsen lika mycket som en trädkronornas ninja. Ori and the Blind Forest är årets så här långt bästa spel, och nästan garanterat det absolut vackraste du kommer lägga ögonen på. Men det är mer än bara ögongodis. Det är perfekt avvägt, med en svårighetsgrad som snabbt accelererar men också belönar den som verkligen försöker ta sig vidare och utforska. Ett spel en bara måste älska.

Ungefärligt pris: 200 kr

Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler spelrecensioner

80 Days

 

80-days.jpg

80 Days är en slags interaktiv novell, där du samtalar dig över kontinenter – med målet att varva jorden på under 80 dagar. Huvudkaraktären i Jules Vernes originalsaga, Phileas Fogg, är en sidokaraktär och spelaren styr istället Foggs franske assistent, Jean Passepartout.

 

Gods Will Be Watching

gods-will-be-watching.jpg

Det finns ingen binär, svart/vit, god/ond värld. Verkligheten är mer komplex än så. Det är ett av Gods Will Be Watchings huvudteman. Ett retrodoftande peka och klicka-äventyr (minns ni Monkey Island? Day of the Tentacle?) som utspelar sig i en rad olika fasta scener. Varje scen går ut på att spelaren ska lösa ett problem genom dialog och handling.

 

The Last of Us Remastered

the-last-of-us-remastered.jpg

Apokalypsen kom med svampsporerna. Ett av förra årets allra mäktigaste spelupplevelser får sig ett ansiktslyft i och med Playstation 4-släppet. Och även om högre upplösning och mjukare bilduppdatering är ett plus är det här kanske mest en chans för nya spelare att upptäcka skönheten i undergången.