Spelrecension: Bloodborne

Michael Gill 14:30 28 Apr 2015

bloodborne.jpg

Nollnolltalets hets att bredda spelmarknaden förde med sig spel där användarna handhölls rakt igenom hela upplevelsen. Motreaktionen blev att omfamna det supersvåra. Att nästintill med en självplågares oförklarliga driv stånga sig blodig mot enorma, till synes oslagbara slutbossar. Och visst älskade vi det. Men så här sex år senare sitter From Software – de svåra spelens främste förkämpe – inte längre i opposition.

Demon’s Souls och de närbesläktade Dark Souls 1 och 2 har lagt ribban för – eller inspirerat – oändligt många spel under de senaste åren. Att ett spel är svårt eller oförlåtande ursäktas med att det är en nick mot Souls-hållet. Det är förstås att sälja From Software och Hidetaka Miyazaki, spelets regissör, oändligt kort. Bloodborne lyckas skapa en egen identitet – tydligt frånskild från sina föregångare – samtidigt som det bygger vidare på samma fantastiska designgrund.

Souls-spelens smutsiga och hopplösa medeltid har bytts ut mot gothiga Jack the Ripper-miljöer där skabbiga varulvar och gängliga fågelskrämmor patrullerar gatorna fram med uppdrag att göra ditt liv så surt det bara går. Och de lyckas. Blytung atmosfär, smart speldesign och en svårighetsgrad som visserligen är utmanande (men inte alls så tuff som tidigare From Software-spel kunnat vara) borgar för många timmar spelglädje. Ett fantastiskt spel – som inte alls är för alla (och det är själva poängen).

Ungefärligt pris: 599 kr

Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler spelrecensioner