Pearl Jam - Gigaton

Christoffer Bertzell 00:00 30 Mar 2020

Pearl Jam struntar på ett befriande vis i trender och medial praxis. När de väl tar något steg utanför sin bubbla är det inte sällan med en politisk ilska som musikaliskt går sin egen väg. Tyvärr är dock detta ofta en ganska tråkig väg. 

De må vara ett av Seattle-grungens ikoniska band, men av deras tidiga sound är det bara smulor kvar. Detta är i sig inget dåligt, bandet har utvecklats och experimenterat friskt, vilket är härligt. Det har bara sällan resulterat i något bestående intryck.

Gigaton är ett brett album, som beter sig likt en grunge-version av ett kommersiellt Pink Floyd. Det är tjockt av intryck som inte är speciellt lättsmälta. Det berör stoner-ruffiga riff, komplexa låtstrukturer, enkelt akustiskt berättande och elektroniska popmelodier. Det sistnämnda resulterar i plattans intressantaste och melodiskt givande stund Dance of the Clairvoyants. Men det räcker inte när en stor del av materialet landar i ett alltför långsamt berättartempo av onyanserat gitarrspel.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Whitney - Candid

Hyllade duon Whitney släpper coveralbumet Candid mitt i den blåsiga sommaren. Det är en samling med tio låtar från bland andra Kelela, David Byrne, John Denver och The Roches. Att släppa coverskiva, eller covers generellt, är ett så fint sätt att ge lite nytt liv åt äldre verk. Eller äldre behöver de nödvändigtvis inte vara, det räcker nog bara med att tycka om låtarna.

Alanis Morissette - Such Pretty Forks in the Road

Such Pretty Forks In The Road är en grundlig genomgång av Alanis Morissette sinnestillstånd, där hon pratar om obekväma ämnen som psykisk ohälsa, missbruk och sexuellt våld. Men i samband med hennes mjuka framtoning är inte musiken avskräckande utan grundar sig ur ett tryggt perspektiv. Morissette är som en tröstande jourtjej som vet precis vad hon ska säga för att trösta och stärka. Det är berörande och mysigt i allt sitt mörker.