Michaela Åberg - Merry Crisis

Raffaella Lindström 10:00 24 Jan 2021

Så länge jag kan minnas har jag varit svag för psykedelisk rock. Musiken lyckas många gånger gräva sig långt innanför huden, men det finns även flera fall då psykrocken har misslyckats och i stället framstått som pretentiös. Det hela beror helt enkelt på vem artisten är. 

Solodebutanten Michaela Åberg är en av dem som har lyckats att pricka rätt. På sin första EP Merry Crisis har göteborgaren laddat med kraftiga och distade gitarrer, som snabbt får kroppen att slappna av. 

Här målas en sorgsen berättelse om ett uppbrott och ett svek. Men med det sagt är berättelsen även fylld med ilska, vilket kan hjälpa en att ta klivet vidare i livet. De hårda trummorna förstärker vreden - samtidigt som trummandet blir en efterlängtad våg, som sköljer över oss med ett inre lugn.

Textraderna är säregna och kreativa, och allra mest faller jag för Drag Her To The Waters. Om det inte redan har framgått är detta en väldigt bra första EP. Inför nästa släpp hoppas jag dock att Michaela Åberg vågar ta ut svängarna när hon sjunger. Rösten är skör på ett mjukt sätt, men ibland saknar jag den råhet som speglas i texterna.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Armand Mirpour - Rosor och popcorn

Det brummande ljudet från kylskåpet fick fasas ut i mixern. Så kan det bli när en skiva spelas in på 23 kvadratmeter, varav viss sång direkt genom datorns egna mikrofon. Lofi-soundet tar uttryck i burkiga instrument och ord som ibland är svåra att urskilja. Egentligen kanske det skramliga soundet skulle förstärka skildringen av svärta och trasig verklighet. Men istället lämnar den mig undrande kring om skivan är färdig eller inte.  

Lost Horizons - In Quiet Moments

Lost Horizons släpper nu uppföljaren till Ojalá från 2017 i form av ett dubbelalbum med titeln In Quiet Moments. Lost Horizons utgörs av duon Simon Raymonde, tidigare bassist i Cocteau Twins, och Richard Thomas, tidigare trumslagare i bland annat Dig Juz. Skivan är maxad med drömsk och jazzig pop som framkallar varma känslor hos lyssnaren.