Kali Uchis – Orquídeas

Greta Olsson 15:51 16 Jan 2024

Kali Uchis är en av de artister som verkligen klättrar just nu och rör sig med rekordfart mot toppen. Tidigare har hon släppt en handfull album med mer eller mindre stor framgång. Förra året kom Red moon in Venus med megahiten Moonlight som toppat både spellistor och krossat Tiktokalgoritmen. Nu följer hon upp det med plattan Orquídeas som, ännu mer än tidigare, är inspirerad av de latinamerikanska tonerna. "Orquídeas" betyder orkidéer och på albumomslaget ser man Kali Uchis med flera versioner blomman i fråga som täcker delar av kroppen.

Jag upptäckte hennes musik 2020 i och med att låten Telepatía spelades överallt. Jag fastnade direkt för hennes unika, mjuka och nästintill sensuella sound. Detta är verkligen något som finns kvar på den nya skivan. Tempot är nästan genomgående lugnt och otroligt drömskt, varje låt är nästan som en liten saga i sig själv. Även om det alltid är en fördel att förstå språket som det sjungs på så spelar det faktiskt ingen roll denna gång för man tar till sig musiken ändå.

Inspirationen av latinamerikansk musik i historien hör man även på många av spåren på albumet. Mest påtagligt blir det på Te Mata där hon blandar ett nostalgiskt sound med modern produktion och det är en av de bästa låtarna på plattan av just den anledningen.

Perdiste har ett mer modernt sound än den tidigare men är precis sådär sensuell, varm och drömsk vilket är hennes signum. Man blir mycket påmind om hennes otroliga röstkvalité där också. Albumet är till största delen på spanska men hon blandar även in engelska här och där. Young rich & in love är ett av några exempel på det på denna skiva. Det funkar otroligt bra och språket blandas så sömlöst att man knappt märker av det. 

Allt som allt så är det ett toppenalbum. Men det har sina brister också. Tempot är ett av dem. Majoriteten av låtarna på Orquídeas har ett lugnt tempo vilket gör att man efter en stund börjar längta efter något annat än det extremt lugna och drömska. Några fler lite snabbare låtar hade behövts bland allt lugn och mys. Men bortsett från det så har verkligen Kali Uchis lyckats med ett väl sammanhängande släpp med ett tydligt tema. Framtiden är verkligen ljus för denna rising star. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner