Amanda Jerlov – Notes from a soap opera

Emma Thimgren 16:46 30 Nov 2023

Göteborgaren Amanda Jerlov debuterade 2021. Tre singlar hann komma och jag är förvånad över att de inte fick mer fart än vad de faktiskt fick. Två år senare är hon nu tillbaka som signad artist till Today Is Vintage, som mest nyligen fört fram bubblaren Gerd.

Jerlov sällar sig till den samtida bekännelsepopen, men när hon sjunger tror man på det. Visst är det glossigt och tillrättalagt, men de personliga texterna hjälper till att skapa en balanserande kontrast. Röstmässigt är det lätt att dra paralleller till popdivor som Zara Larsson, men här har Jerlov ett övertag eftersom hon är så sympatiskt relaterbar. Själv kallar hon sig ”den mest omystiska personen på planeten”, vilket numera är en långt mer hållbar utgångspunkt än plastig överlägsenhet.

Nu släpper hon sin första EP, Notes from a soap opera. Låtarna, som alla har glimten i ögat, handlar om att var i 20-årsåldern och önska sig att bli bedragen för att något ska hända (I wish someone would cheat on me), hur mycket bättre livet vore som känd (Famous) eller att vara missnöjd med hur lite man hunnit med (At 22).

Även om den sex spår långa EP:n ger både bredd och dynamik, skulle man ha kunnat önska sig något mer nedtonat som komplement. Trots att tempot dras ned är musiken alltid mån om att vara medryckande. Ett smakprov på hur det skulle kunna låta får vi i bryggan i Hysterical.

Jerlov har verkligen karvat ut sin egen nisch i popmusiken genom sin rättframma ton och inkapslande av känslor som det är lätt att känna igen sig i. Det borde bara vara en tidsfråga innan Jerlov slår igenom på bredare front.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner