Hosteria Tre Santi

10:05 29 Jun 2001
Hosteria Tre Santi är verkligen en institution i Stockholms krogliv. Så har det varit i många år och än så länge finns det ingenting som tyder på att osterian skulle ha mist sin status som den gamla hederliga italienaren på Söder. Den aldrig sinande populariteten medför också att osterian är mindre lämpat för ett oanmält spontanbesök. Även vardagar gör man bäst i att boka bord i god tid innan den planerade middagen. Med dessa faktum i bakhuvudet skulle man nästan kunna tro att Hosteria Tre Santi var en hipp krog. Så är det emellertid inte alls, vilket är väldigt tydligt när man tittar in i lokalen. Ingenting känns trendigt, vare sig orgien i artificiella klängerväxter eller vattentillbringarna som är av det slag som står att finna på vilket fritids som helst. Väggarna är täckta av fotografier på kända människor som besökt restaurangen under årens lopp. Förmodligen är det bland annat den otrendiga atmosfären som attraherar restaurangens stamgäster. Otrendighet kan ju, om man vill, också tolkas som chosefrihet. Och vad kan väl vara mer chosefritt än en barnteckning på väggen? Samtidigt som det är genuint italienskt känns det också väldigt Södermalm - och huruvida man tycker att det är någonting bra eller dåligt är direkt avgörande för hur man kommer att uppskatta atmosfären här. Om man skulle fråga alla Hosteria Tre Santis hängivna gäster vad det är som får dem att återvända skulle förmodligen de flesta ändå svara maten. På menyn hittar man flera trygga rätter som inte rört sig ur fläcken på år. Äggmakaronerna med de italienska köttbullarna har funnits där så länge vi kan minnas och är en prisvärd, utmärkt varmrätt för knappa hundralappen. Över huvud taget är pastan mycket bra. Tyvärr har vi anledning att mistänka att Hosteria Tre Santi känner sig en aning för trygga. Att leva på gamla meriter är aldrig någon bra idé i krogsammanhang. Det fungerar inte att slarva och servera torr fisk och segt kött bara för att man har en bild på Magnus Härenstam på väggen. Nu menar vi inte att maten har blivit dålig - oftast är den bra - men att den faktiskt blivit ojämn. Att gå på Hosteria Tre Santi är inte längre en garanti för att få utmärkt italiensk mat. Därför tycker vi att det är dags att plocka ned fotografierna från väggen och i stället rikta blicken mot grytorna på spisen. Öppet: mån- lör 17.00-24.00, sön 17.00-23.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.