Gastro

Redaktion 09:40 26 Nov 2018

När livets goda släppte sin lista över de 50 bästa restaurangerna i Sverige var Gastro den enda Helsingborgsrestaurangen som återfanns på listan och hade till och med lyckats ta sig in på en topp-20-placering, vilket får anses vara väldigt imponerande. Så, är Gastro Helsingborgs bästa restaurang? Det var det vi begav oss ut för att testa denna regniga höstdag.

När man kliver in i Gastros lokaler är det lätt att bli överväldigad: allt är väldigt vackert och hela lokalen andas historia. Vi möts direkt av trevlig personal som tar hand om våra jackor och sen visar oss till vårt bord. Som sig bör på denna typ av restaurang presenterar sig vår servitör för kvällen och erbjuder direkt bubblande eller stilla vatten. Christoffer, som vår servitör heter, erbjuder även fördrink och vi väljer att börja kvällen med var sitt trevligt glas champagne. Vi får även berättat för oss att där finns ett par rätter som inte finns med på menyn, men som finns att beställa ikväll då man jobbar mycket med leverantörer som erbjuder vissa råvaror bara under korta perioder för att kunna hålla högsta kvalité.

Christoffer nämner att man fått hem japansk Wagyu med högsta klassificering, det vill säga A5, och för en köttälskare så börjar det direkt vattnas i munnen. Vi börjar dock kvällen med att ta in Fröyalax som förrätt. Innan förrätten serveras får vi först in en brödservering och även två amuser. Brödet visar sig vara det sämsta på hela kvällen och lämnade mer att önska på ett sådant här typ av ställe. Amuserna däremot, havskräfta från Mölle och tartar på limousinko får igång smaklökarna på riktigt och redan här började vi förstå vilken nivå Gastro faktiskt håller. Då vi redan från start fick ett väldigt bra förtroende för vår servitör låter vi honom ta hand om våra vinrekommendationer för kvällen Till Fröryalaxen serveras en trevlig sauvignon blanc från Frankrike, smakerna gifter sig väldigt bra. Rätten är välbalanserad och i perfekt storlek. Det är nu dags att ta in huvudattraktionen och en har väl inte varit så här exalterad sen man som barn satt och vänta på jultomten. Först ska det dock bestämmas vilket vin som ska få ackompanjera kvällens huvudrollsinnehavare och då Gastro jobbar med Coravin (en apparat som gör det möjligt att kunna servera dyrare viner på glas utan att behöva servera hela flaskan på en gång, värt en googling) finns där oändliga möjligheter att kunna få tag på riktigt bra viner på glas. Vi flörtar lite extra med vår servitör och får in ett fantastiskt vin från USA.

Nu är det äntligen dags. Wagyun serveras och den är så perfekt tillagad att man nästan blir religiös. Köttet smälter i munnen och smakerna galopperar så mycket i gommen att man nästan blir yr. Detta måste vara så nära himlen man kan komma utan att dö. Det är svårt att förklara, men får ni någon gång möjligheten att testa Wagyu så gör det. Att äta något mer efter denna religiösa upplevelse känns meningslöst, så vi tackar nej till erbjudande om dessert. Vår servitör hade dock ett sista ess i rockärmen och erbjuder oss att få testa ett glas av Château d’Yquem från 2001, ett sauternesvin från Bordeaux som en av världens största vinkännare Robert Parker gav 100 utav 100 möjliga poäng.

För att citera en vän kan man säga att det var som att ”dricka Messi”. Ett bättre avslut på en restaurangupplevelse jag kommer bära med mig länge hade nog varit omöjligt att få. Gastro levererade på alla plan: atmosfär, lokal, mat och framförallt allt service. Prisvärt i förhållande till vilka råvaror man jobbar med och sett till storleken på portionerna. Jag kommer snart att besöka Gastro igen. Och ifall de är bäst i stan? Det är tufft där uppe på toppen, men efter detta besök så kan vi i alla fall garantera er att Gastro är där uppe och slåss.

Adress: 
Järnvägsgatan 3
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-tor 17:30-23:30, fre 11:30-14, 17-00, lör 17-00
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Fler recensioner

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Street

En blekfet äldre man som ser ut att ha ett brinnande intresse för vuxenserier stegar in på Street. Han är väldigt glad att vara här. Väldigt glad är han över jazzbandet som spelar i ena hörnet. Medan han går mot sitt bord nickar han takten lite lätt, vilket är tillräckligt för att sätta de överdimensionerade anletsdragen

Terrenos vinotek

Terrenos Vinotek har ett märkligt koncept. Här står vinet helt i fokus, men istället för att servera väldigt många viner på glas har man installerat ett antal vinautomater från vilka gästen själv kan servera sig efter smak. Man köper helt enkelt ett slags betalkort med önskat belopp på. Sedan är det bara att stoppa in de

Mississippi inn

Södermalm är inte riktigt som andra stadsdelar. När man sitter vid ett fönsterbord, en tidig vardagskväll kan det ibland hända att det på bästa Vilda Västern-manér galopperar förbi en rufsig ung man, som i förbifarten sliter åt sig något som inte tillhör honom - låt säga en färgrann solstol - bara för att bli jagad av pe

Carpe Diem

Carpe Diem är inte bara ett motto som vanligtvis återfinns på t-shirts burna av elevrådsordförande med naiv filmsmak. Det är även en nyöppnad kvarterskrog på Östermalm. Uttrycket är förstås mest känt från Döda poeters sällskap, men av någon anledning tror jag att krogens ägare snarast snappat upp frasen från den ännu tön

Ambiance

På 60-talet var Libanon ett land som Europas jetset åkte till på helgerna; skidåkning i bergen och vilda lyxfester på stan i Beirut. Och vips så försvann allt det där med ett blodigt inbördeskrig. Sedan några år tillbaka är kriget slut och det enda explosionsartade i Beirut idag är turistindustrin. De libanesiska restaura

Den gamle och havet

Familjen Campogiani har två hypade italienska krogar i stan - dels köttiga Döden i grytan, i Vasastan, dels den fisk- och skaldjursbetonade Den gamle och havet, på Östermalm. Döden i grytan har vi tidigare skrivit en uppskattande recension av. Den gamle och havet har vi svårare att förstå uppståndelsen kring. Denna lilla

Green Mango

Thailändska restauranger ploppar upp som svampar ur jorden. Frågan är om det snart inte är tätare mellan thaiställena än pizzeriorna. Än så länge verkar den vanlige svensken tugga i sig vad som helst bara det hänger en thailändsk flagga utanför restaurangen, är konstiga namn på rätterna och chilifrukt-styrkegradering på

Annakhan

Annakhan, fin-indiern, har nu varit med i drygt ett och ett halvt år, men är fortfarande ensam om att servera indiskt som gourmetmat. Även om maten redan från start var bra, har Annakhans största framgång varit som en bra bar i en snygg lokal. Sedan öppnandet har emellertid menyn förändrats en del. Numera finns även två