En "kelvin", tack

Rebecka 22:28 4 Feb 2015

Jag är känd bland vänner för att ibland sitta i tio minuter och stirra på en och samma bild av mig själv.

Självupptaget, ja, men det handlar inte så mycket om personlig njutning som av att jag försöker förstå hur_fan_jag_ser_ut? Väldigt få av oss har väl någon egentlig uppfattning om hela 3D-upplevelsen av jaget, de som syns i film och tv vet mer, men det egna utseendet känns i sin natur lika ogreppbart som säg... rymden.

Våra spegel- och selfieminer skiljer sig ju också ofta markant från hur vi ser ut när någon annan missunsam jävel fångar oss på bild... Jag minns väldigt tydligt ett tillfälle då jag stod och sminkade mig och en av mina dåvarande roomies kom in och ba: "Du gör så konstigt med ansiktet när du speglar dig, dina ögon försvinner." (Så tragiskt/poetiskt? Ville jag vara sexig eller bara slippa se mig själv?)


Båda är så söta? Sedan är väl det korrekta mer "Fredag/Måndag".

I en artikel som publicerades i Nydailynews idag menar man hursomhelst att det blivit allt vanligare att patienter kommer till plastikkirurgen, inte med bilder på kändisar som förr, utan med sina egna redigerade och filtrerade selfies. Som den kirugiska motsvarigheten till de läppstift som i sminkvärlden kallas "MLBB" – My lips, but better.

Självmedvetenheten som selfies och andras bilder av en i sociala medier skapar leder alltså dels till en ökning av plastikingrepp enligt vissa yrkesverksamma *förvånad men gullig selfiemin*, men också till att vi har oss själva som målbilder.Jag tycker att tanken på ett sätt är sympatisk och rationell. Samtidigt är ju våra selfieminer och drömlooker knappast oinspirerade av, säg, Kim Kardashian, så då blir det kanske MFBKK – my face but Kim Kardashians i förlängningen ändå. Jag tänker också på min tonårstid, då jag inte ville gå till Ica ens utan att vara lite sminkad, för att inte bli _påkommen_ med att vara en bluff. Om du konstant photoshoppar dina instabilder och går så långt att du opererar dig själv i appen blir det kanske till slut omöjligt att fortsätta vara nöjd med den ofiltrerade spegelbilden? Great news för plastikindustrin.

 

Tänker på rymden. Glor på en selfie. Förstår fortfarande inget.

Fler blogginlägg från Rebecka