Nu äter vi!

Rebecka 23:01 1 Mar 2015

Jag har tagit en vit månad och eftersom jag inte varit bakis har jag kunnat ägna helgen åt bland annat läsning! Wow vad kul! Tack, ja det känns fantastiskt. 

Hela lördagen låg jag i sängen och läste i Jenny Dambergs bok Nu äter vi! De moderna favoriträtternas historia, som handlar om kebabpizza, latte, motböcker och en massa annan svensk mat- och byråkratihistoria (+ en hel del marknadsföringsåtgärder). Tänkte bjuda på lite kul kuriosa ur Sveriges historia. Visste du att...

- När McDonalds först introducerades på den svenska marknaden under det tidiga sjuttiotalet såldes Happy Meal som "Gott- och skojlådan"

- Författaren Moa Martinsson var strängt emot den nya maträtten pizza när den kom till Sverige, och tyckte att svenskar ska äta svensk mat, till exempel "spicken sill" :(

- Det var bara vissa specifika rätter som fick säljas i kiosker under 1950-talet och hamburgare var icke en av dom, förrän en kioskägare sålde in den som "platta köttbullar"

- I slutet av sextiotalet fanns det en statligt ägd restaurang med topplessvärdinnor som sålde cigg.

- Att du dricker latte beror helt och hållet på svenska mjölklobbyns lyckade marknadsföring. Det är dessutom i princip deras fel att "barista" är ett halvhippt yrke.

- 1947 inleddes en studie kallad "sockerförsöket" på Vipeholm, där man för att ta reda på hur farligt godis är för tänderna under några år matade svårt utvecklingsstörda med godis, helt utan tillstånd. Finns en dokumentär om detta:  

Fler blogginlägg från Rebecka