"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat Levin 11:45 20 Mar 2013

“If was incredibly emotional, incredibly difficult even for an outsider like me to watch what happened as these two young men that had such promising futures, star football players, very good students, literally watch as they believe their life fell apart.”

 

Margret har redan skrivit om detta här, men jag kan inte hålla mig. För ett par dagar sedan dömdes två 16-åriga fotbollsspelare för våldtäkten på en jämnårig tjej i Steubenville, Ohio. Våldtäkten ägde rum den 11 augusti på en alkoholindränkt hemmafest och offret var så berusad att hon inte visste om att hon blivit våldtagen förrän hon fick reda på det via sociala medier dagen efter.


Förövarna postade även en video på YouTube där de skrattar och driver om hur full offret var. Om ni vill se det osmakliga klippet kan ni klicka här.

Men – det sjuka är att den våldtagna tjejen och hennes familj har fått utstå dödshot sedan fallet blivit känt. Och de unga förövarna, som är lovande fotbollsspelare, har tagits i försvar av den fotbollstokiga småstaden. Mängder av tweets och Facebook-inlägg har postats där offret skuldbeläggs. Hon var en slampa. Hon skulle inte ha gått på en fest själv. Hon skulle inte ha druckit.


Se fler avskyvärda exempel på publicshaming.tumblr.com.

Förstår ni hur sinnessjukt det här är? Att det är ett tecken på att någonting är väldigt fel i vårt samhälle och hur vi ser på kvinnor och deras rätt till sina egna kroppar? Därför blir man så extra besviken när även CNN lyckas visa mer sympati för de som har våldtagit än den som blev våldtagen. Citaten som inleder denna text kommer från klippet nedan. Hur kan det här ske? För att vi lever i en våldtäktskultur där vi ursäktar sånt här beteende med att ”boys will be boys”.

 

Offret nämns inte ens i klippet?! Här finns en väldigt bra text om fallet och varför reaktionerna på domen är så otroligt oroande. Föreslår att alla läser den.

Fler blogginlägg från Amat Levin